Averroes

Confuciusplein  Foto: Annick van Ommeren-Marquer, december 2008

Woningcorporatie Far West bouwt een kleinschalig appartementencomplex met 47 woningen aan het Confuciusplein.
Onze fotografe Annick maakte deze foto's en ging op zoek naar de mens achter de naam.

Averroes (1126 - 1198) was een Andalusich filosoof, jurist en arts en kwam uit een familie van Maliki-rechtsgeleerden. Ook schreef hij een medische encyclopedie en commentaren op de Griekse filosofie.
Na de golf van fanatisme in Andalusië aan het eind van de 12e eeuw viel hij in ongenade, zijn werken werden officieel verboden, zelfs verbrand en Averroes werd verbannen naar een geïsoleerde plaats dichtbij Cordoba.
Veel van zijn werken in de logica en metafysica zijn permanent verloren gegaan als gevolg van censuur.

Bouw van Averroes  Foto: Annick van Ommeren-Marquer, december 2008

azalaia

uitspraak averroës

En, wat is nu de officiële uitspraak? Het trema op de e betekent al dat je dit niet als oes kan uitspreken maar als ooès.
En in Spanje spreek je de v uit als een b, b.v. Alvaro als Albaro.

azalaia

naam Averroës

Ibn Rushd is zijn arabische naam en ik denk dat de fonetische uitspraak zal zijn: ibun roesjd.
Ibn betekent zoon van... net als Avicenna, Ibn Sina, zoon van Sina.

Marie-Anja Seitz-Warmerdam

naam

Ik ben nog vergeten te vermelden dat de klemtoon dan natuurlijk op de tweede lettergreep ligt.

Groetekes van Marie-Anja

naam

Het gebouw zal wel heel mooi worden zo te zien aan de foto's. Wat de naam betreft hou ik het op de uitspraak op zijn Amsterdams dus "afroos" Dit is trouwens niet negatief bedoeld want ik vind het juist leuk als mensen hun eigen draai aan al die namen geven

azalaia

uitspraak averroës

Channah

Uitspraak

Ik ben benieuwd hoe de naam Averroes door de toekomstige bewoners en buurtgenoten uitgesproken gaat worden. Ik herrinner mij vanuit de tijd dat ik in west woonde dat de naam Descartes uitgesproken werd zoals het er (op zijn Nederlands) staat: Deskartus dus. Ook in een geheel andere buurt - oost - is zo'n straat: de Copernicusstraat. De Kóperníekusstraat dus. ;-)