Stilte voor de storm

Slotervaart

In een groot deel van Overtoomseveld-noord is men aan het bouwen en renoveren. Hier raast de storm al een tijdje door de buurt. De rafels aan de randen van de buurt zijn bijna gereed. In het middengebied heerst echter een sinistere stilte

Derkinderenstraat in het Overtoomseveld. Gelukkig is de deelraad zo coulant om die rotzooi - want dat is het nu - geregeld weg te halen wie, wat, wanneer, waar Foto: Jan Wiebenga, januari 2010

Schrik

Op een vroege zondagmorgen schrik ik wakker van een enorme klap. Ik zit rechtop in bed en mijn ogen zoeken de wekkerradio. Het is bijna half acht. Welke idioot flikt zoiets, en nog wel op zondag? Mijn vrouw mompelt: ‘Is er wat’. Ja, er is wat, ik ben wakker!! Uit het raam kijkende zie ik wat er loos is. Men heeft een klere-kast van driehoog uit het raam gegooid. En men is druk bezig de overige huisraad er achteraan te dumpen. Enigszins gerustgesteld kruip ik nog even in bed, maar helaas, het lawaai heeft zijn werk gedaan. Ik ga koffie zetten.

Dure spullen

Eigenlijk had ik het kunnen weten want het gaat al weken zo. Naast het gebied waar ik woon wordt de hele boel gesloopt. Waarschijnlijk beginnen ze er in februari mee. Maar nog niet alle bewoners zijn vertrokken. Dit proces gaat heel langzaam. Eerst gaan de nette en brave bewoners naar hun andere of vervangende woonruimte. De lege woningen zijn in geen tijd weer bezet door mensen van onbekend pluimage. Waarschijnlijk krijgen deze ‘korthuurders’ de restrictie om voor een bepaalde datum te vertrekken. Opvallend bij dit alles is wel dat er bijna geen verhuiswagen aan te pas komt. Alle huisraad wordt voor de deur op straat gedumpt. Zonde! Dat heeft toch een boel centen gekost?

Bouwvakker

Na de ‘verhuizing’ is het weer doodstil in de buurt. Stilte voor de storm van de sloop. Ik hoop dat de kogel er gauw in gaat, des te eerder wordt de situatie weer normaal. Nou normaal? Het heien moet nog beginnen. Er komt in ieder geval, in mijn ogen, wat aanspreekbaarder volk door de buurt. Het bouwvakkers volk. Ik mag ze wel die bouwvakkers, ik was er ééns zelf een. Eindelijk zal ik weer een praatje kunnen maken over het soort stenen of de samenstelling van het cement. Eindelijk weer eens een Hollandse discussie over slopen en bouwen.

Het te slopen gebied in het Overtoomseveld, zoals Henk Henriëtstraat, Hart Nibbrigstraat, en Louis Apolstraat wie, wat, wanneer, waar Foto: Jan Wiebenga, januari 2010 Door: Jan van Zijp

Derkinderenstraat, waar de meeste benedenwoningen zijn dichtgeschroefd om illegale bewoning tegen te gaan wie, wat, wanneer, waar Foto: Jan Wiebenga, januari 2010 Door: Jan van Zijp

Frits Naber

Hart Nibbrigstraat

Ik woonde in de Hart Nibbrigstraat 17^2 Ik kwam daar met mijn moeder en 3 zussen wonen in 1960. Ik vertrok daar in 1972. Ik heb veel herinneringen aan deze straat. Het waren ruime flats met 2 balcon's. Ik had als hobby Sterrenkunde. ik had een flinke sterrenkijker gebouwd op de MTS. Die stond op het balcon. Soms op straat kant of op het andere balkon aab de tuin zijde. Ik ben benieuw of iemand die daar ook heeft gewoond het is opgevallen de sterrenkijker en of hij/zij dat nu nog weet. Wij hadden een olie kachel met een olie tank op het balkon. De olieman die langs kwam pompde de olie naar boven. Beneden in de box had ik nog een werkbankje om te knutselen. De buren hadden wel eens last van mij. Ben er nog eens langsgefiets vlak voor de flats werden gesloopt.

Arie Haagsma

Zoektocht

"speld in een hooiberg"
1957 verhuisde de familie Roberts van de Roos v Dekamaweg naar de Suze Robertsonstraat op het Overtoomse veld, ben al heel lang op zoek naar deze familie die van Indonesiche afkomst waren, met name naar hun zoon Willy, die nu rond de 65 jaar moet zijn, als ik het mij goed herinner had hij 1 broer en 2 zussen. Wie wil er eens in zijn/haar geheugen graven of er iets bekends boven komt drijven. Ik verneem het graag van U.