Beatgroepen uit West

The Apples, zomaar een band uit Osdorp

The Apples - de band van Peter van Zwam wie, wat, wanneer, waar Foto: Peter van Zwam Foto: Peter van Zwam

Het begin

Het was 30 oktober, Hey Jude van de Beatles stond in de Veronica Top 10 en uit je radiootje klonk, "hier is Joost from the dutch coast" en "192 goed idee, luister mee naar Veronica!" Ook het jaar dat disco (Willy) Alberti zijn platenwinkel had op het Osdorpplein en bij wijze van spreken meer platen weggaf, dan verkocht.
Dat was in 1968, het jaar dat ik in Amsterdam de beatgroep the Apples had opgericht en als manager zorgde dat er vervoer, optredens en repetitieruimte was. Ook sloot ik leningen af om het instrumentarium uit te breiden, dat was eigenlijk heel riskant, maar je 'vocht' voor je bandje.

Van 45 tot 200 gulden

We repeteerde in alle kerken die Osdorp rijk was en ook bij jeugdhonk KWAK. Wat een leuke tijd was dat toch, we speelde Top 40 werk en hebben met onze optredens alle zaaltjes in West wel aangedaan. We traden gemiddeld drie keer per week op en speelde voor elk bedrag; meestal lagen die bedragen niet hoger dan 125 gulden en in 5x9 op het Zwanenburghof kregen we 45 gulden.
Dat is heel weinig natuurlijk, maar als je alles aannam, dan had je veel werk en kon je toch bij de ome Joop van de Soundshop in de Witte de Witstraat VOX of MARSHALL zangzuiltjes huren, of een basversterker op afbetaling kopen. In het Lido bij het leidseplein kreeg je 200 gulden, dat is ook ons hoogste gage geweest.

The band

In de groep zaten Adje van de Groen - solo slag gitaar, Dirk Tolsma - bas, Jan van der Veere - drums, Jimmy Middel en later Jim Sofner - zang, allemaal uit Osdorp. Later zijn er voordurend wisselingen geweest. Ikzelf speelde af en toe eens mee op drums en heb in het Zonnehuis in Noord nog eens bas gespeeld. Ik kon er helemaal geen fluit van, maar als je de baspartijen van Albatros van Fleetwood Mac weet, ja ,dan is dat niet moeilijk. Ook werden er vaak foto`s gemaakt door Muziekexpres en andere popbladen, ook werd ons optreden wel eens gefilmd. Rob Bouber, zanger van de Maskers, die in 1969 de platenfirma IMAGO had, wou zelfs een singel van ons uitbrengen, maar gek genoeg wilde de drummer dat niet; we zouden dan te commercieel bezig zijn.Technisch zat het heel goed in elkaar, we speelde ook alle stijlen: Beatles, Stones, blues, soul, rock and roll en een soort underground dat meer op Q65 leek. Daarmee sloten wij ons optreden dan ook af. Waar we precies allemaal gespeeld hebben weet ik niet meer, maar het was een fantastische tijd.

Zelf heb ik door een huisbrand geen fotomateriaal, alleen een heel klein beetje papieren en oude contracten uit die tijd en ik zou het leuk vinden als iemand nog foto` in zijn of haar in bezit heeft en kan doormailen naar petervanzwam@tele2.nl.

Erik Hessel

Wie van de "Amsterdammers" helpt me verder?

Apples, ik word nieuwsgierig.....jammer dat er zo weinig priveopnames zijn uit die tijd....daar was het net te vroeg in de tijd voor denk ik.
Maar wie kan me helpen aan info over de band "Insect". Ze zijn verantwoordelijk voor een van de meest legendarische beatsingles nl: Pitch me out/Be good and go uitgebracht op Delta label. Geproduceerd door Ad Visser. Als ik kijk wie de nummers geschreven hebben zijn dat vermoedelijk twee bandleden nl. Meuleman en van Rhee. Wie o wie weet meer over deze band of over deze heren???

bert klop

the beat generation

het was een saaie zondagmorgen medio jaren zestig. We woonden op de Ruyterweg boven de radiozaak, waar mijn Pa monteur was. Ik draaide mn platen van de Outsiders en van Cuby op een geleende pick up. Er werd aangebeld. Een paar opgeschoten jongens stond beneden. Ze moesten die middag optreden, maar ze hadden een probleem. hun Hammond orgel was kapot. Of m'n Pa dat even wilde fixen. Die opgeschoten jongens waren de welbekende Maskers van het prachtnummer Dracula. Of m'n Pa dat ding weer aan de praat heeft gekregen weet ik niet. Andere beatbands waren de NV groep 65. De zanger Warnar Landkroon met z'n mega baard woonde in de Reinier Claeszenstraat. Op de Witte de Withstraat had je de Sound Shop. Rond die zaak vormde zich de band de Clungels. Zij hadden een paar bescheiden hitjes en speelden samen met Karin Kent.