Basketbal

Amsterdam-West

Vanaf 1966 basketbalde ik nog twee seizoenen, naast korfbal, bij DTV. Toen nog de enige vereniging die korfbalde en basketbalde. Het niveau was laag, mijn bijdrage miniem, ik kende de fijne kneepjes niet. Dus ben ik maar weer snel gestopt.

Een spelmoment uit de wedstrijd Landlust – Herly, uitslag 52 – 62 Foto: collectie Fred Fontijn, 1965

In die jaren was Amsterdam nog een echt basketbal bolwerk, veel topclubs speelden in die tijd hun thuiswedstrijden in de Apollohal, in Zuid. Het kampioenschap van Nederland was een strijd tussen Amsterdamse verenigingen. Herly, Blue Stars, Wolves, AMVJ en DED hadden hun oorsprong in Zuid. Dat was goed te horen aan het enigszins bekakte dialect dat die zuiderlingen spraken. Landlust uit Amsterdam West, ontstaan uit de korfbalvereniging met diezelfde naam, was een andere grootmacht. Bram Brakel was jarenlang de enthousiaste gangmaker. Trainen deden ze onder andere op de speelplaats van de Jacques Perk- en de Herman Gorterschool.

In 1962 en 1963 werd Landlust kampioen en werd de hegemonie van Zuid, door West doorbroken. Een aantal van de Landlust spelers kwam in het nationale team. Rob Sterker, Ger Kok en Peter van Rijsewijk waren jaren een steun voor dit team. In het midden van de vijftiger jaren mocht ik met mijn zus mee naar de Apollohal om naar topwedstrijden te kijken. Eén Landlust team herinner me nog goed, bijna alle spelers kwamen uit onze buurt en een deel korfbalde. Voor mijn geestesoog zie ik een ‘break out’ die door Harry Dirks werd ingezet en door Rob Sterker met een ‘lay-up’ werd afgerond, verder komen de namen van Rinus Vlek, Frank (bijnaam Knarf) Posthumus en Gerry van der Werf bij me boven. Ramon Sterker, de jongere broer van Rob, kwam nog met de volgende informatie. Naast de twee kampioenschappen, speelde Landlust regelmatig mee om het landskampioenschappen en eindigde regelmatig op de 2e of 3e plaats. Ze deden het zo goed, dat ze één van de eerste werden gesponsord, door ‘Amstel Beer’. Overigens mocht dit niet van de bond, want: ‘Alcohol houdend’. Dit leidde tot een conflict, waarvoor de vader van Rob en Ramon door de bond op het matje werd geroepen. Later volgde de legale sponsors Jamin en Brillo

Landlust vertrok uit West, kreeg een andere naam en verdween daardoor uit mijn beeld. Ook andere verenigingen van het eerste uur bestaan misschien niet meer. Dat er een BC Slotermeer de gelederen in West kwam versterken weet ik nog wel. Nu woon ik dicht bij Groningen en bezoek af en toe de club die vroeger ‘Donar’ heette. Misschien worden die dit jaar wel kampioen.

Henny Braun

Rob Sterker

Samen met Rob heb ik onze enige overwinning op Duitsland in 1959 veroorzaakt. Jan Janbroers stuurde mij het veld in met de opdracht Rob een aantal paar ballen te geven. Nu was Rob een uitstekende center. Niet heel erg groot moest hij het hebben van zijn enorme sprongkracht. En als hij in de buurt van de basket goed werd aangespeeld kon je zeker zijn van de score. Drie keer op rij kon ik hem bereiken, met even zovele scores tot gevolg. Daardoor wonnen van Duitsland met één punt.