Koninginnedag

Amsterdam, Staatsliedenbuurt

In de jaren 1959 tot 1962  zong ik als Dorus (Tom Manders) op de Koninginnedagen. ik kende heel veel nummers uit mijn hoofd en voor mijn outfit had ik een  hoed nodig.

Dorus in zijn karakteristiek houding

Nu zat er op het van Hogendorpplein een voddenman genaamd Cevat en daar mocht ik elk jaar een hoed komen ophalen. Ik moest hem dan wel achter in de hal uit de grote stapel kleding halen. Cevat was, zo kan je het wel stellen, mijn sponsor.

Oude krantenfoto van het Van Hogendorpplein van voor de renovatie en afbraak van het plein met in het midden het lompen en metalen gebouw van Piet Cevat Uit collectie Peter van Zwam

Met een geleend blauw wit T-shirt van mijn zwagers broer, een stofjas en een plaksnor van mijn oom Jack Wolf - die bij het toneelgezelschap van Johan Kaart zat - was de perfecte  look-a-like geboren.

Bij alle winkeliers in de Staatsliedenbuurt, op de Haarlemmerdijk, in de Haarlemmerstraat, op de Nieuwendijk en op het Damrak ging ik naar binnen en zong ik nummers zoals ‘Bij de marine’, ‘Mijn bolhoed op m’n ene oor’ en ‘De twee motten’. En ‘s avonds zong ik in de cafe`s en restaurants en op de terrassen.
Op het Leidseplein zat bij het American hotel Max Tailleur - de man die in de doofpot op het Rembrandtplein de moppen van SAM EN MOOS vertelde - op het terras. Hij heeft mij drie nummers laten zingen en ik deed dat naar zijn gevoel zo goed dat hij mij een gulden gaf. Ik had toch wel liever gehad dat hij me een contract had aangeboden, wie weet wat ik geworden was?!

Deze optredens op Koninginnedag waren wel een succes; de eerste keer dacht ik dat ik zo rijk was dat ik aan mijn buurjongens en meisjes in de Van der Hoopstraat geld uitdeelde. Het eerste jaar hield ik 6 gulden aan over, maar het resulteerde in 1962 in zo`n 80 gulden.

ton

bibliothecaris

...onvergetelijk is zijn creatie van bibliothecaris en de muizenvalletjes...verveelt nooit. Bijna niemand wist hoe de man er in het 'écht' uitzag; perfecte stunt! Ook zijn Volendam film is schitterend! In die tijd had je ook veel look-a-like talenten jachten; heb je daar ook aan meegedaan , Peter?

Peter van Zwam

Kees Manders

Beste Fred , ik heb nog wat informatie over Kees Manders.
Voor en na de oorlog heeft hij vele 78 toeren platen opgenomen
met Nederlandse liedjes. Zijn er zeker tussen de 20 en 30 geweest

Peter van Zwam

Tom Manders

Hallo Fred, bedankt voor de reactie
Zelf heb ik Tom Manders nooit in levende lijve gezien, alleen dan van de tv
in die jaren, ook van zijn familie weet ik niets.Wel weet ik dat Rika Jansen getrouwd is geweest met zijn broer Kees Manders ,die ook in het artiestenvak zat, en liedjes schrijver was. Daarnaast was hij ook in de jaren 50 en 60 zakenman in de horeca op het Rembrand en zijn Miljonaire club ,>voorheen de Moulin Rouge< , op het Torbeckeplein waar een pilsje 60 gulden kostte ,ook was hij mede eigenaar van het pirateschip Radio Nordsea , die lag in de teritoriale wateren op de Noordzee
Het idee om als Dorus op te treden kwam door de vele grammofoonplaten
van hem die we thuis hadden,vandaar ik de teksten zo goed kenden
Het was een leuke periode, waar ik met plezier aan terugdenk
een tijd waar THE BEATLES en Hilversum 3 nog niet bestonden .

Fred Fontijn

Schoonfamilie

Mooi verhaal Peter, dat Tom Manders ook nog banden had met oud West, was je wellicht niet bekend. Zijn schoonouders woonde bij ons aan de overkant op De Rijpstraat. Daar kwam hij regelmatig op bezoek, met vrouw en kinderen. Je moest het weten, want in 'burger' was hij heel anders dan als Dorus. Altijd een hoed op, wel een nette, en keurig gekleed.
Voor zover ik weet altijd op zondag, totdat ik hem een keer op een doordeweekse dag aan zag komen, toevallig was ik al thuis van school. Hij had haast en ging bij schoonmama naar boven. Een halfuurtje later ging dezelfde deur weer open en daar kwam Dorus naar buiten lopen, hij liep naar zijn mooie luxe auto en reed weg. Weer een halfuurtje later was er deining in de Bestevaerstraat. Iedereen, die ik kon zien, keek ergens naar en liep rap door naar de Bestevaer. Later bleek, dat Dorus in zijn oude schicht de trouwauto stuurde. Het echtpaar dat hij reed waren Henk Elsink en zijn aanstaande vrouw die in de Bestevaer woonde, las ik de volgende dag in de krant, met foto. Op en rond De Rijpgracht gebeurde altijd wel wat. Peter heb ik daar helaas gemist, het waren mooie liedjes, die van Dorus.