Maria Magdalenakerk

Spaarndammerbuurt

De parochiekerk van de Heilige Maria Magdalena in de Spaarndammerbuurt was een kerkgebouw ontworpen door P.J.H.Cuypers. De bouw startte in 1889; op 17 april 1891 werd de kerk opengesteld. De kerk had Maria Magdalena als patroon.

Spaarndammerdijk en Magdalenakerk Gelopen briefkaart, Amsterdam 13 nov 1904, Jan Wiebenga

De kerk werd gebouwd op een min of meer driehoekig perceel. Architect Cuypers wist het beschikbare oppervlak optimaal te benutten door de kerk een deels wigvormig schip te geven dat zich vanaf de smalle voorkant naar de achterkant toe meer verbreedde om hierna over te gaan in een rechthoekige centrale ruimte met een transept. Hierachter bevond zich het koor met twee zijkapellen. Om ruimte te besparen kreeg de kerk in plaats van een conventionele toren een grote vierkante vieringtoren, vergelijkbaar met de toren die Cuypers eerder toepaste bij de Sint-Augustinuskerk in Nijmegen. Inmiddels wordt de Maria Magdalenakerk beschouwd als een hoogtepunt in het oeuvre van Cuypers in het bijzonder en van de neogotiek in Nederland als geheel.
In 1968 werd de kerk gesloopt. De officiële reden hiervoor, dat de fundamenten niet in orde waren, is later meermalen betwist. Tegenwoordig zijn de contouren van de kerk nog zichtbaar in de vorm van fundamenten en muurbogen, die beide deel uitmaken van het Domela Nieuwenhuis plantsoen.

Bron: tekst Wikipedia, de vrije encyclopedie.

De monumentale hoofdingang van de RK Maria Magdalenakerk wie, wat, wanneer, waar Foto: circa 1957, Jan Wiebenga Door: Jan van Zijp

Van de auteur:
Kerkelijke hoogtepunten, in de familie en de parochie, vonden in deze RK-kerk plaats. Om deze hoogtepunten op papier terug te vinden moest ik mij naar het Stadsarchief begeven. Daar ligt het volledige archief van de kerk opgeslagen, en is op aanvraag in te zien op de studiezaal. Ook kan men op de site van het Stadsarchief, tegen een geringe vergoeding, scans bestellen uit de inventaris, die men dan op zijn gemak thuis op de computer kan bekijken en downloaden. Raadplegen van de scans in het Informatiecentrum in De Bazel is gratis.

Paul Koning

re filmpje

Beste bezoeker, je hebt ook vast een naam gekregen,
bedankt voor je suggestie, ik heb ook wel gekeken maar het is niet wat ik bedoel en zoek.

mvrgr. Paul.

Filmpje

Paul,

Kijk op You tube onder;

Maria Magdalenakerk Amsterdam.

Daar vind je het filmpje dat je waarschijnlijk bedoeld, het duurt 2.19 min.

Paul Koning

de Magdalena kerk

even reageren op het verhaal van Joop Jansen 32 ?
Het was en is nog steeds een vreemd geval, de sloop van deze prachtige kerk.
De ware reden zal wel nooit helder worden, hoe langer je er over nadenkt hoe interessanter wordt de Magdalena.
Er is in 1926 een film gemaakt rond de magdalena kerk, mokum-tv heeft deze een paar jaar terug uitgezonden.
ik zou willen weten of die film nog ergens is te vinden; wie het weet mag het zeggen.

mvrgr. Paul.

members.chello.nl/m.elfers/magdale.htm

bezoeker

Toeval bestaat niet.

Ik kan deze nacht de slaap niet vatten en al woelend spookten er namen door m'n hoofd wie nou toch de buren waren vroeger aan het eind van onze straat.
Ik dacht een tijdje terug dat ze Keet heten maar opeens schoot de naam v.d. Kreeke door mijn hoofd. Ik ga dus net achter mijn computer zitten en schrijf voor de zekerheid eerst nog even de namen op; Keet en van der Kreeke , je zou ze zomaar weer kunnen vergeten op mijn leeftijd. Computer aangezet en het eerste bericht dat ik lees is van Joop Jansen over ene kapelaan Keet.
Ik droom niet en heb ook geen nachtmerrie gehad. Is dit nou toeval of hoe zit het??
Hebben jullie ook wel eens van dat soort dingen, ik nl. wel en met de regelmaat van de klok, dit is toch niet normaal meer.

joop jansen 32

de Magdalenakerk.

Wij als pasgetrouwd stelletje,woonden in de v.Beuningenstr. en behoorden tot deze kerk.
Kapelaan Keet heeft onze halve woning naar goed gebruik nog ingezegend.
Onze beide kinderen zijn er nog gedoopt.
Er staat mij nog bij,dat er een collecte gehouden werd voor de verwarming die vernieuwd moest worden of hersteld.
Kort daarna zijn wij naar Nw.West verhuist en hebben nog een tekening gekregen met de kerk daarop die nog ingelijst aan de muur hangt.
Kapelaan Keet is later Deken van Amsterdam geworden.
Hier lees ik over de fundering,maar ons werd toen verteld,dat het metselwerk in zeer slechte staat was.
Wat is er precies aan dit gebouw?
Fundering?
Metselwerk?
Geldnood voor onderhoud en daardoor verkocht.
Zoek het maar uit!

naamloze slop

t.a.v. Joop Koomen en andere lezers,
De onderdoorgang die hier ter discussie staat bevindt zich in de Spaarndammerstraat nr. 34, dus aan de evenzijde, pal aan de overkant waar vroeger de kerk stond. (foto's beeldbank Stadsarchief: typ Spaarndammerstraat en tik blok 8, diverse foto's). De suggestie dat zich aan het einde van deze slurf een lederwarenfabriek bevond klopt gedeeltelijk, het was een stoffeerder die meubels bekleedde met leer of skay? Ook Jan Hesp, de melkboer in de Spaarndammerstraat 46, had daar een opslag, o.a. zijn melklorry stalde hij daar. De doorgang had geen naam.

Joop Komen

Waar was die onderdoorgang dan precies Jan?
Spaarndammerstraat, Zaanstraat, even zijde, oneven zijde of had hij een aparte straatnaam?
Ik woonde vlakbij de Maria Magdalena van 1940 tot 1955 maar kan me geen onderdoorgang herinneren.

joop

Sloopgeesten

De fundering van het concertgebouw was ook niet goed , dat gebouw hebben ze toch ook niet gesloopt!!
Maar hier zit meer achter , lees maar eens wat er op internet over te vinden is.
De gemeente Amsterdam dwarsboomde de bouw al, uiteindelijk moest de provincie er aan te pas komen om deze te laten starten.
Het gemak waarmee dit gebouw is platgelegd doet het ernstigste vermoeden.
Ik denk zelf aan een soort van beeldenstorm maar dan in het "klein".

Paul Koning

sloop

Beste Peter van Zwam

Dat die fundering niet goed was is natuurlijk lariekoek (ge-zwam).
Joop, begrijpt het beter.
gr. Paul

P.M. VAN ZWAM

re Kerk

De kerk moest worden afgebroken omdat de fundering niet
goed was, althans zo gaat het verhaal

joop

Schande

De mooiste kerk van Amterdam en een van de juweeltjes van architect Cuypers werd toen zo maar gesloopt. Alsnog SCHANDE !! met terugwerkende kracht.

P.M. VAN ZWAM

Re onderdoorloop

Om de hoek heb ik 1 jaar op die jongensschool gezeten
dat was in de eertse klas
daarvoor zat ik 1 jaar op de kleuterschool in de Zaanstraat
zie mijn verhaal Van Hogendorpschool 1.
ik weet nog dat ik als jochie vaak in die gang met schoolmaatjes rondhing

Paul Koning

sloop

Goed verhaal Jan, goed zeker om maar weer eens naar boven te brengen dat die sloop te betwisten is.
Ik zou wel eens willen weten wat nou de echte reden was om dat prachtige kerkgebouw te slopen.
Ik voel me toch wel verbonden met dat kerkgebouw temeer ik er naast op de St. Elisabeth kleuterschool heb gezeten, en mijn ouders; die er allebei niet meer zijn; parochianen waren. e.e.a. speelt dan eind jaren `50 .

Gr. Paul

re / onderdoorgang

t.a.v. P.M.van Zwam,
De doorgang die je bedoeld, daar heb ik foto's van gevonden op de beeldbank van het Stadsarchief. Ik ben daar wel eens ingelopen maar volgens mij waren daar een paar bedrijven gevestigd, o.a. de lederwaren fabriek die je genoemd hebt. Ook kan ik me nog vaag een winkeltje in beelden herinneren die daar in het rijtje zat. Maar dat is het dan ook. Wij bleven aan de kerkse kant en de kleuterschool Sint Elisabeth.
Gr. J.W.

PAULA

KERK MARIA MAGDALENA

IN DEZE KERK ZIJN MIJN GROOTOUDERS GETROUWD OP 15 JULI 1914.

IK BEN ER OOK NOG IN GEWEEST MET MIJN OUDERS, EEN PAAR DAGEN VOORDAT DE SLOOP GING PLAATSVINDEN, IN 1964, HEB ZELFS NOG EEN PLAATSBEWIJS VAN 5 CENT EN 25 CENT.
OOK MIJN OVERGROOTOUDERS ZIJN VANUIT DE MARIA MAGDALENAKERK BEGRAVEN.

P.M. VAN ZWAM

Lederfabriek

Wat ik bedoelde is die onderdoorloop in de Spaarndammerstraat vooraan op de foto denk zo 7 huizen van de hoek af
het is wel niet te zien, maar in die gang / straatje
rook het altijd naar peper,ik bedoel dus niet die viaduct
Het zat naast een winkel met mariabeelden
misschien dat je nu weet wat ik bedoel

Fred

Fred

Mijn overgrootvader Wilhelmus had de pech dat hij op 6.2.1918 een val maakte op de trap van deze kerk. Helaas is hij daar toen ook aan overleden.

Niemand zal daar natuurlijk nog iets van af weten want het is tenslotte al 92 jaar geleden.

Re / kerk

Beste Peter? Het is zo dat de naam Spaarndammerdijk waarschijnlijk verward is met de Spaarndammerstraat waaraan de kerk gelegen was. De Spaarndammerdijk liep inderdaad van Sloterdijk om de Overbraker Binnenpolder naar de Houthaven daar splitste hij zich naar de Spaarndammerstraat en de Tasmanstraat. Wat jij een 'onderdoorloopgang' noemd, is het spoorviaduct van de Spaarndammerstraat naar het Westerpark en Nassauplein. In de Zaanstraat 1 zat en zit inderdaad de fröbel- en kleuterschool Sint Elisabeth, het Sint Leoklooster voor de zusters van de Allerheiligste Verlosser die lesgaven op de scholen bevond zich op de Spaarndammerstraat 13. De kerk had de nummers 1-7 en de pastorie nummer 9. Dan had je nog de Sint Alphonsusschool (GLO) voor jongens in de Westzaanstraat 63 en de Sint Leoschool voor meisjes op de Spaarndammerstraat 15 naast de zusters dus. Dan had je nog de Sint Theresiaschool, voortgezet lager onderwijs, voor meisjes in de Zaandijkstraat 3. En de Sint Gregoriusschool (GLO) voor jongens en meisjes in de van Beuningenstraat 141a. Deze schoolgegevens dateren van 1957-1959.
Als we de foto/briefkaart bekijken zien we links een stationnetje van de paardentram Spaarndammerplein en Weesperzijde, in het verschiet links naast de kerk de Zaanstraat, dan de kerk, rechts van de kerk de Spaarndammerstraat, dan bij de bomen de voormalige Wester begraafplaats, deze lag tussen de kerk en het Westerkanaal op de voorgrond. De kade langs het Westerkanaal heet nu Houtmankade.
Zo hoop ik dat je je iets meer herinnerd van de vroegere situatie rond de Magdalenakerk. Groet van Jan W.

P.M.VAN ZWAM

kerk

Hele mooie foto Jan , maar ik kan mij de situatie niet goed voorstellen van de eerste foto
volgens mij lag de Spaarndammerdijk bij Sloterdijk
vanaf de Haarlemmerweg de spoorbomen voorbij

De tweede foto herken ik uit de jaren 50 ,vlak vooraan in de Spaarndammerstraat zat een onderdoorloopgang waar je aan het einde een lederfabriek had , en in het zijstraatje zat op de hoek een cafe en een kath. school.was dat niet de
st Elizabeth school, Aan de kerk zat ook een kleuterschool onder de zelfde naam .heb op beide scholen gezeten
en heb nog gezien dat er in 1950 de kerktoren vernieuwd werd met leien.
Daar we thuis niets met het geloof deden en ik noodgedwongen op die twee scholen zat , kwam je ook meteen in aanraking met het gebeuren vam die de kerk
weet me nog te herinneren dat degene die brood mee genomen hadden van thuis, naar voren moest komen voor een soort pepermuntje ,Ook liep ik eens mee in een stoet
in de Spaarndammerstraat.
Volgens mij hoorde die twee scholen bij die kerk