Maria Magdalenakerk-2

Een kijkje in het Rijke Roomse Leven

6 Fans
Amsterdam, interieur Parochiekerk van de H. Maria Magdalena, Spaarndammerstraat 1-7, pastorie 9 Bron: Ad Tiggeler  <p><a title="http://members.casema.nl/a.tiggeler/spaarndammerstraat.html" href="http://members.casema.nl/a.tiggeler/spaarndammerstraat.html">http://members.casema.nl/a.tiggeler/spaarndammerstraat.html</a></p>

Nogmaals de Maria Magdalenakerk. Het vorige verhaal over de Maria Magdalenakerk ging over de buitenzijde van deze kerk, nu een inkijkje aan de binnenzijde.

Toen, vóór 1960, was dit onze parochiekerk. De aktiviteiten in de parochie waren veelomvattend. Om de twee, drie jaar werd er een wegwijzer voor de parochie gedrukt. Een boekwerkje van een kleine 100 bladzijden, uiteraard met steun en reklame van de plaatselijke katholieke middenstand. Als ik het boekje van 1957-1959 moet geloven (en dat doe ik ook) verrichtte de pastoor, zijn vier kapelaans en een aalmoezenier titanenwerk in de RK sfeer. Ook was soms mijn hulp als misdienaar zeer gewaardeerd. Het was tevens mijn hoogste functie in het Rijke Roomse Leven.

Ikzelf maakte alle grote tradities van die tijd mee, zoals Doop, de eerste H. Communie, het H. Vormsel, Vernieuwing Doopbeloften en Huwelijk. Rest mij nog het H. Oliesel op mijn stervensbed en een hopelijk behoorlijke begrafenis. Buiten al deze hoogtepunten was er natuurlijk de wekelijkse gang naar de kerk, en niet in de laatste plaats de feesten zoals Advent, Kerstmis, Driekoningen, Onnozele Kinderen, Vastenavond, Palmzondag en Pasen.

Ook was ik in de loop der jaren lid van verschillende verenigingen. De padvinderij was voor mij een gebaand pad langs de Welpen (8-12 jaar), Verkenners (12-17 jaar) en KAJ (17-21). Dan nog een laatste waarschuwing uit het boekje: “Vroeg of laat krijgen de jongens en meisjes het verlangen erop uit te trekken, fiets- en kampeertochten te gaan maken. Dan ontstaan er allerlei zorgen en moeilijkheden en problemen …. voor ouders, die hun kinderen buiten de jeugdbeweging hebben gehouden.”

Lees ik hier nu een zachte drang om je aan te sluiten bij een of andere groepering? Dan is er in al die tijd weinig veranderd volgens mij. Persoonlijk heb ik al deze belevenissen echter positief ervaren.

Rien Zuijlen

Foto 1948

Deze foto van het interieur van de Maria Magdalenakerk is uit de nalatenschap van mijn vader, Piet van Zuijlen. De fam. van Zuijlen woonde rond de oorlog in de Krommeniestraat en de Magdalenakerk was een belangrijk deel van hun leven. Mijn vader hielp bijvoorbeeld ieder jaar met het ophangen van de grote adventskrans.

Op de achterzijde van de foto staat geschreven: "Jubileumfeesten '48". Ik weet niet goed te achterhalen welk jubileum dat geweest moet zijn, in ieder geval niet de bouw van de kerk want die werd in 1891 voltooid.

foto's uit de oude parochie

Hallo Fons,
bedankt voor je foto's van de Magdalenakerk en de kapelaans. Een erg mooi inkijkje in de kerk waar we toch heel lang drie keer in de week vertoefden. Groet van Jan.

fons buis

Wat foto's uit de 'oude' en soms 'heel oude doos'

Ook ik heb toch wel goede herinneringen aan het "rijke roomse leven" rond de Magdalenakerk. Ook ik heb alle stadia doorlopen. Welpen, verkenners, K.A.J. alsmede jongenskoor en misdienaar. Hierbij nog wat foto's van het interieur uit een heel oude doos.

feest in de kerk Welke hoogtijdag dit is, weet ik niet. Alle vaandels van alle verenigingen staan rondom het altaar. Het altaar is nog eenvoudig, want de zijpanelen met afbeeldingen in relief hangen er nog niet aan. <br />De dames zaten voor in de kerk. Nog niet op banken maar op bidstoeltjes.

De dames zaten voor in de kerk. Nog niet op banken maar op bidstoeltjes.

interieur 1907 Op deze foto staat het jaartal 1907 - feest van de Heilige Familie. Het altaar heeft inmiddels de zijpanelen, maar er staan nog steeds bidstroeltjes

naam van de afbeelding Een latere foto. Welke datum weet ik niet een ook het feest is onbekend. Het altaar is rijkelijk met bloemen versierd. Er hangen inmiddels ook consoles met witte heilige beelden  aan de pilaren.

naam van de afbeelding Een latere foto. Welke datum weet ik niet een ook het feest is onbekend. Het altaar is rijkelijk met bloemen versierd. Er hangen inmiddels ook consoles met witte heilige beelden aan de pilaren.

pastoor en kapelaans van de Maria Magdalena parochie in 1950 In een oude Sursum Corda vond ik deze lijst van geestelijken.