Blouse Riny

Auteur: José Stolp

Een vast gezicht is verdwenen van de Ten Katemarkt

Blouse Riny in zijn kraam op de Ten Katemarkt wie, wat, wanneer, waar Foto: José Stolp, 2010

Blouse Riny in zijn kraam op de Ten Katemarkt wie, wat, wanneer, waar Foto: José Stolp, 2010 Door: Jan van Zijp

'Een vast gezicht is verdwenen van de Ten Katemarkt'; het lijkt wel de openingszin van het levenslied gezongen met lange uithalen, door een rasechte Amsterdammer. Het gaat dan ook over een flink stuk uit het leven van Riny van der Graaf, want maar liefst 44 jaar stond hij, in weer en wind, op de Ten Katemarkt. Altijd zag je hetzelfde beeld van Riny fier staand op zijn post, tussen zijn rekken met kleding, een sigaretje in zijn mond.
Aanvankelijk verkocht hij alleen damesblouses maar later ook pakjes, jassen en andere kleding. In mei 2010 is hij gestopt, want hij vond het wel mooi geweest na ruim 44 jaar en ook liepen de inkomsten de laatste jaren behoorlijk terug. Met zijn 67 jaar geniet hij nu van zijn vrijheid en zijn welverdiende pensioen.
Hij heeft al een voorschot genomen op de plannen van het kabinet om iedereen tot z’n 67ste te laten doorwerken.

Roze tasjes
Het zal vreemd zijn om de roze tasjes met het opschrift “Blouse Riny, grootste collectie, kleinste prijzen” niet meer her en der op de Ten Katemarkt in een dameshand of aan een fietsstuur voorbij te zien komen. Veel dames kwamen blij en vrolijk uit het winkeltje of van de kraam met een nieuwe ‘outfit’ in zo’n opvallend roze tasje met het bovenstaande opschrift.
Wies van der Graaf, de schoonzuster van Riny, heeft hem 19 jaar geassisteerd en gaf in het winkeltje achter de kraam advies over jurkjes, rokjes, broeken enzovoorts.
Onlangs kondigde de gemeente aan, dat de loods achter de kraam weg moet, vanwege renovatie van de woningen achter de kraam. Daardoor werd het voor Riny helemaal te omslachtig en te duur omdat hij zijn kleding elders moest opslaan. De huur van de nieuwe loods zou ook fors hoger worden.
En zo is er een einde gekomen aan 44 jaar Blouse Riny, grootste collectie, kleinste prijzen, op de Ten Katemarkt.

Aan die tas kun je zien wie er allemaal klant waren bij Blouse Rinyg wie, wat, wanneer, waar Foto: José Stolp, 2010 Door: Jan van Zijp

Huub Prickaerts

Puntig

Ha José,
Mooi dat je aan het vertrek van Riny aandacht geschonken hebt. Jij kan met weinig woorden en een enkele foto zo'n gebeurtenis heel puntig neerzetten.
Voor koopman Riny en schoonzus Wies moet het heel plezierig zijn dat ze niet onopgemerkt van het toneel verdwijnen.

Anneke Groot

Amsterdamse journaliste

Dag José, ik heb je stukje gelezen. Leuk hoor. Ik zal het nog doorgeven aan Theresa en Hanne, na de vakantie. Ik ben 30 jaar geleden voor het laatst op de Ten Katemarkt geweest. Toen moet hij er dus ook al gestaan hebben. Maar echt herinneren kan ik me dat niet.
Hartelijke groet,