Dag Omta

Verteller: Anita Winter

Welkom Nieuwe Boekhandel

Monique Burger (geheel rechts) stelt zich voor aan de buurt wie, wat, wanneer, waar Foto: Shirley Brandeis, 30 juni 2010 Door: Jan van Zijp

Het afscheid van boekwinkel Omta

Na zevenenvijftig jaar in familiehanden te zijn geweest, werd het afscheid ietwat opgevrolijkt met goed nieuws voor buurt en klanten. Omta-eigenaar Anita Winter stelde woensdagmiddag 30 juni Monique Burger voor. Zij start op de plek van Omta een nieuwe boekhandel, die ze toepasselijk De Nieuwe Boekhandel heeft genoemd. Open aan het eind van deze zomer.

Niet voelen

Anita Winter moest slikken tijdens de allerlaatste dag van de boekwinkel. “Ik ga gewoon door, ik voel nu niks.” De winkel die zij in 1997 overnam, kent een lange familiegeschiedenis. Haar schoonvader nam de winkel in 1953 over, schoonzus Marike werd er in 1955 geboren en sinds 1963 staat de naam Omta op de gevel. Marike: “De winkel was vroeger kleiner en een deel van het pand was onze woning. Ik ben dus echt in de winkel geboren.” Maandenlang leefde ze met gemengde gevoelens toe naar de allerlaatste dag dat de naam Omta op de winkel zou staan. Toen het moment vorige week daar was, viel het best mee, zei ze. Immers, ze zal altijd ‘zij van die boekwinkel’ blijven. Zelfs nu ze haar oude vak van kleuterleidster weer oppakt.

Beste Boekverkoper

Met de komst van Marike Omta begin jaren tachtig leek de familienaam op de zaak gered. Ze nam in 1990 de winkel over van haar vader en gaf het stokje in 1997 door aan broer Cor en schoonzus Anita, terwijl ze er zelf bleef werken. Anita prees de laatste Omta-dag vooral verkoper Roel (achttien jaar trouwe dienst, nooit te laat op z’n werk), verkoopster Winnie (vijf jaar parttime) en haar echtgenoot Cor ( naast zijn fulltime baan de grote regelaar achter de schermen van Omta), waarna ze Monique Burger voorstelde. “Ik vertrouw onze klanten aan haar toe,” zei ze over de nieuwe boekwinkelhoudster, die vele jaren ervaring heeft in de Island Bookstore (Jordaan) en onlangs werd gekozen tot Beste Boekverkoper van Nederland 2010. Anita: “Monique is niet zomaar iemand. Haar komst helpt de schrik bij klanten vanwege ons vertrek te verwerken.”

Zevenduizend

En dat is juist. Opluchting alom dat er een boekwinkel aan de Bos en Lommerweg blijft. Al is het wel een ‘andere boekwinkel’, benadrukte Monique die het assortiment e-readers (digitale boeken) vast aankondigde naast de zevenduizend (!) papieren exemplaren op voorraad. “Ik ga mee met de tijd, maar mijn liefde voor het papieren boek zal altijd blijven.” Over enkele weken ontvangt zij officieel de sleutel van het pand, waarna een verbouwing tot nieuwe boekwinkel (met - heel modern - alleen pinbetaling) en een openingsfeestje volgen.

Niet voelen, gewoon doorgaan, dacht Anita Winter en nam weer het woord. De Omta-klanten werden nogmaals bedankt, er waren kaasblokjes en bekertjes prik en de allerlaatste boeken werden verkocht. En toen was het boek ‘Omta’ uit.

Op woensdag 8 september van 17-19 uur wordt De Nieuwe Boekhandel officieel geopend. De buurt is welkom.
Volg Monique komende weken op Twitter via twitter.com/MoniqueBurger1.

De klanten konden nog even struinen in de boeken wie, wat, wanneer, waar Foto: Shirley Brandeis, 30 juni 2010 Door: Jan van Zijp

Frans Lavell

Welkom Monique

Ik schrok me rot toen ik OMTA niet meer kon vinden. Eigenlijk vond ik het de beste boekwinkel van Amsterdam. De etalages waren altijd heel creatief en thematisch actueel. Een vriendin van mij , Amina Alaoui van oorsprong Marokkaanse en wereldberoemde zangeres van het Arabo Andalusische lied, die in de Blauwe Torens van het Bos en Lommerplein werd gelogeerd, schrok even van het feit dat ze er meer hoofddoeken zag dan in Casablanca, maar was gerustgesteld na haar bezoek aan Omta. Monique Burger schonk ik het voordeel van de twijfel. Maar dat heeft ze gewonnen. Ze is nog beter dan Omta!

Winter

Okko, ik begrijp dat je door de naam 'Anita Winter' aan Winter op Tussenmeer denkt. Maar die winkel op Tussenmeer was/is (ik weet niet of hij er nog zit) een filiaal van kantoorboekwinkel Gebroeders Winter, en dat is toch wel iets heel anders dan een boekwinkel. Waarom het een kantoorBOEKwinkel heet is mij een raadsel, want er is geen boek te koop, behalve kasboeken etc. Winter is overigens al een oude firma. De eerste Winter waar ik kwam - jaren 50 - was op de hoek van de Elandsgracht en de Lijnbaansgracht. Daarna kwam ik inderdaad bij Winter op Tussenmeer, en tegenwoordig meestal op de Ceintuurbaan of op de Vijzelgracht, en een enkele keer in de Linnaeusstraat.

OMTA vh Vermeulen

Lex, dat klopt, dhr. Omta heeft de zaak in 1953 van dhr. Vermeulen overgenomen. Zie: www.echo.nl/ec-ow/buurt/redactie/1045723/afscheid.van.boekhandel.omta/
Ik ben er in de late jaren 50, en in de jaren 60 een paar keer geweest, maar toen was het al OMTA. En later, in de jaren 80 nog een keer, maar dat kwam omdat Marike Omta een vriendin was (misschien nog wel is) van een collega/vriendin van mij.
Ik denk dat Erik de Pniëlkerk (Theelichtje) noemt als herkenningspunt omdat dat toch een markant gebouw in de buurt is. En écht ver daarvandaan is Omta nu ook weer niet. ;-)
Gelukkig blijft de winkel een echte boekwinkel: daar zijn er altijd te weinig van!

Groeten van Channah

Lex Krull

OMTA

Ik ben er zeker van dat OMTA voorheen boekhandel Vermeulen was. Tussen de Chocolaterie Stam en De Zon (G.J. Inden). Als dat zo is, dan is #227 helemaal NIET naast de Pnielkerk of het 'Theelichtje', maar hoek Bos en Lommer en de Egidius straat, dus 5 blokken over.
De eigenaar Hr. Vermeulen (altijd keurig in een grijs colbertje en een rooie das om zijn nek) herinner me (50 jaar geleden) als de dag van gisteren. Hij had toen die tijd net de zaak gekocht.
Het adres is een beetje verwarrend.

Groeten

Erik Swierstra

Adres Boekhandel Omta

Het adres van Boekhandel Omta is: Bos en Lommerweg 227, 1055 DT AMSTERDAM. Dit is vlakbij Podium Mozaiek (ook bekend als Pnielkerk of het 'Theelichtje').

Okko Steensma

locatie OMTA

Beste Shirley,

Waar zit deze boeknadel OMTA? Ik mis in je verhaal de locatie.
Ik ken boekhandel Winter heel goed uit mijn Osdorp tijd. Daar zat er namelijk een op het Tussenmeer. Ik neem aan dat je het hiet over een andere locatie hebt.