Met een belletje naar de Sloterplas

1 Fan

Zaterdag 19 juni gaven lokaal wethouder Paulus de Wilt en gemeentelijk wethouder Caroline Gehrels (Waterbeheer) symbolisch het startschot voor de opening van twee op afstand bedienbare sluizen: de Cramersluis in Slotermeer en de Akersluis in Osdorp/Sloten. Met deze flexibele sluisbediening wordt het een stuk eenvoudiger naar de Sloterplas te varen of van daaruit erop uit te gaan buiten Nieuw-West

Paulus de Wilt en Caroline Gehres (vooraan) gaan na een telefoontje door de Cramersluis wie, wat, wanneer, waar Foto: Shirley Brandeis, 19 juni 2010

'De stad aan het water, de stad aan 't IJ.' De vier bandleden van 4tuoze Matroze, ingehuurd voor de gelegenheid, zongen toepasselijke liederen en hielden de stemming er tijdens de regenbui om stipt 10.50 uur in. Overdekt werd er meegeneuried, meegedeind en geluisterd naar de toespraken van achtereenvolgens Dienst Binnenwaterbeheer (BBA) en de beide wethouders.

Wensenlijstje

De Dienst bedient in Amsterdam tweeënnegentig bruggen en sluizen waarvan tweeënzestig nu worden aangepast om op afstand te worden bediend. Wethouder De Wilt was blij dat 'zijn' sluizen nu al zijn aangepast. Immers, een betere bereikbaarheid van de Sloterplas, waarvan de sluizen tot nu toe alleen na afspraak en op specifieke tijden geopend konden worden, stond op het wensenlijstje van het nieuwe bestuur bovenaan. Nu al worden dus twee sluizen – de sluis langs de Heemstedestraat (nog) niet – bediend vanuit de havengeldpost Nieuw Meersluis in Zuid. De Wilt: “Ik hoop dat de derde snel volgt.”

Wethouder Gehrels liet zien hoe dat werkte en belde naar de havengeldpost, dat voor de feestelijke gelegenheid op een scherm te zien was. Daar lachte medewerker Martijn de Lange het publiek bij de Cramersluis in Slotermeer vriendelijk toe en liet zien hoe hij op de knop drukte, waarna – warempel – de sluis aan het werk ging. De wethouders en BBA-medewerkers sprongen aan boord van de eerste boot die door de op afstand bedienbare sluis mocht gaan.

Leuke tocht

Bootjes kunnen nu op elk moment de Sloterplas op en af varen, waardoor een eenvoudiger verbinding met zowel de Nieuwe Meer als de binnenstad van Amsterdam is verkregen. De pleziervaart kan naast het bekende rondje grachten nu veel makkelijker een alternatieve leuke tocht buiten het drukke centrum varen. Een positieve ontwikkeling voor Nieuw-West en voor de waterrecreatie aan de Sloterplas. De oplaadplaats voor – stillere en uitstootvriendelijkere – elektrische bootjes is nog zo'n verbetering. En er staat nog veel meer op de agenda, vertelde De Wilt, betrokken bij het Sloterplasoverleg. Alles om het hart van Nieuw-West aantrekkelijker te maken.

Hele klus

De opening van de Aker- en Cramersluis is de start van het invoeren van brug- en sluisbediening op afstand in de gemeente Amsterdam. Uiteindelijk zal driekwart van de bruggen en sluizen die de gemeente Amsterdam bedient, op afstand worden bediend vanuit een centrale post. “Dat is nog een hele klus, maar het gaat gebeuren,” beloofde BBA zaterdag. De invoering gebeurt gefaseerd en zal ruim zeven jaar in beslag nemen. Maar nu al ingevoerd bij twee sluizen rond de Sloterplas!