Belletje-trek en andere straatspelletjes

Auteur: IBS El Amien
7 Fans

Een bezoeker van deze site schreef over Meneer de Koning: een bullebak uit Osdorp die met een ijzeren staaf de kinderen wegjoeg als ze aan het voetballen waren. De kinderen van de El Amien schrijven over de straatspelletjes die zij doen tegenwoordig; belletje-trek is favoriet.

Belletje-trek

Ik speel met jongens en meisjes belletje-trek in de Verlaatstraat. We vinden het leuk om bij een vrouw aan te bellen. Ze is bijna doof, maar ze kan wel een heel klein beetje horen. Ze heeft een rolstoel die ze kan besturen. Ze heeft heel lang haar. Ze noemen haar soms ‘heks’. We bellen aan. Ze kijkt uit het raam. Soms kijkt ze door het gat in de deur. Ze ziet ons niet.

Firdaouss

Tekening  gemaakt door Firdaouss

Tekening gemaakt door Firdaouss

Het trappen-spel

Ik ga naar de trap. Ik begin op de eerste trede. Ik spring. Daarna ga ik de tweede. Verder ga ik. Totdat ik het niet meer kan. Meestal durf ik dan niet meer, maar als ik het toch doe krijg ik twee punten. Als ik bij zes-hoog ben, hou ik de rand vast. Als je hoogtevrees hebt, kan je het spelletje niet doen.

Suyehla

Tekening  gemaakt door Suheyla

Tekening gemaakt door Suheyla

Bal en paal

We zoeken een paal. We vinden een goede paal bij de Notweg. We maken het dikke touw vast aan de paal. De bal maken we vast aan het touw. Je moet het met z’n drieen doen, want het doet pijn aan je handen. Dan gaan we spelen. Je moet de bal slaan en opletten, want anders komt hij tegen je hoofd.

Veli

Buiten spelen

Ik speelde met mijn nicht buiten. Het was warm. We maakten twee lege cola-flessen met koud water erin. We haalden een bal. We zetten één cola-fles bij de ene lantaarnpaal. De andere fles was bij de andere paal. We stonden precies achter de flessen. We probeerden te schieten met de bal. Toen we de flessen raakten, werden we nat. Toen de flessen leeg waren, hadden we ze weer volgemaakt. Toen we moe waren, gingen we naar huis.

Buiten spelen

Buiten spelen

Belletje-trek

We spelen belletje-trek in mijn buurtje in Geuzenveld. We bellen aan bij iemand en rennen gelijk weg. We verstoppen ons om de hoek. Een keer gaven we andere kinderen de schuld. We doen het meestal bij één vrouw. Het hele buurtje haat haar. We mogen letterlijk niks van haar: zoals in de box spelen en voerballen. Daarom doen we het bij haar: om te pesten. Soms doen we we dingen expres, wat niet mag.

Belletje-trek

Ik deed met mijn vrienden belletje-trek. Op het laatst kwam er een man naar buiten. Hij was erg boos, dat zagen we aan zijn blik. We renden heel hard weg. De man kwam achter ons aan met een slipper. We verstopten ons in de bosjes. De man kon ons niet vinden, dus hij ging weg.

Slootje springen

Je moet proberen om niet in het slootje te vallen. Het slootje is 1 meter breed en 10 centimeter diep. Op sommige plekken wordt het slootje kleiner en op sommige plekker groter. Klein, zou je denken. Maar het is geen gewoon water. Het is vies regenwater en het ruikt naar riool. Dat is het misschien ook. Als je erin valt, word je uitgelachen en word je kletsnat. Het is makkelijk om overheen te springen. Iedereen kan het.

Khalid

Tekening  gemaakt door  Khalid

Tekening gemaakt door Khalid

Koppeltje duiken

Op een dag ging ik naar Bos en Lommer met mijn moeder en mijn broertje. Daar om de hoek was een groentewinkel. Mijn moeder en broertje gingen daarheen, maar ik wou niet, want ik hou niet van groentewinkels. Ik zei: ‘Ik blijf wel buiten’. Ik zag een rek waar je je fiets tegenaan kan zetten. Ik ging er met mijn buik op liggen. Toen blafte er een hond. Ik schrok en ik maakte opeens een koprol. Maar ik wist nog niet hoe je een koprol moest maken. Vanaf die dag kan ik koppeltje duiken.

Saida

Wegvoetbal

We schieten eerst de bal over een klein autootje. Daarna schieten we over een bus. Dan over een vrachtwagen. Toen nam iemand tomaten mee. We gooiden ze tegen een fietser of een brommer. Als we een voertuig hebben geraakt, rennen we zo snel mogelijk naar een goeie verstopplek. Ik verstop me vaak met mijn broer en mijn beste vriend in een tuin of een bos. We kruipen dan zo snel mogelijk naar de andere kant van het bos of de tuin. Je moet niemand roepen vanuit je verstopplek, want dan kom je in de problemen.

Mohamed

Belletje-trek

We hadden straf bij het huis van mijn tante. We mochten niet naar buiten, want we hadden de baby wakker gemaakt. Gelukkig heeft mijn tante een hele grote tuin. Minstens drie keer groter dan een speelpark. Maar we wilden toch naar buiten. We probeerden eerst via het raam naar de tuin, maar daar waren onze moeders. Daarna probeerden we het via de bosjes. Dat lukte. Mijn nichtje bedacht dat we naar de deur van een oude man gingen. We drukten op de bel. De man kwam naar buiten. Gelukkig zag hij ons niet. We zaten achter de bosjes. Hij keek heel chagrijnig. Hij riep: ‘Kom hier, rotkinderen’

Seyid

Tekening gemaakt door Seyid

Belletje-trek

Ik ga bijna iedere dag belletje trekken met mijn vrienden. De leukste keer dat ik het deed, werd ik betrapt. Mijn vrienden lieten me in de steek en renden weg. Een van hen riep: ‘Sorry, Faruk!’ De vrouw voor de deur zag er vreselijk uit. Ze had een brulstem en ze had een gezichtsmasker op. Ze wilde mijn moeder bellen. Maar toen..... Huh? Er werd aangebeld! Het waren mijn vrienden! Ze hielden de dame bezig, terwijl ik weg probeerde te gaan. Echte vrienden!

Faruk

Belletje-trek

Ik ging bij mijn neef logeren. We speelden belletje-trek. We belden aan bij Turkse mensen. Een oude vrouw zag ons. We renden weg naar het huis van mijn neef. Daar verstopten we ons en we keken naar de mevrouw. We staken ons tong uit. Toen kwam de moeder van mijn neef. We kregen straf. We moesten de hele middag thuis zitten.

Anass

Naar de verhalen van IBS El Amien.

Lilith

Is dat nou leuk?

Ja, 't zal wel aan mijn ouders hebben gelegen ofzo..maar als ik een vrouw had gepest...heks had genoemd en herhaaldelijk had getreiterd omdat de buurt haar 'ook haatte', dan zou ik me nu nog diep schamen.

Wat voor kinderen zijn dit en wat voor opvoeding hebben ze gehad? Misschien heb ik niet goed gekeken op de website en zijn dit kinderen uit gebroken gezinnen? Met een probleem achtergrond?

Welk gezond kind, haalt nou vreugde uit het wegpesten van een oudere dame? Hoe kun je dat nou kattenkwaad noemen? Wij bouwden vroeger zandkastelen op de speelplaats of vulden onze schoenen met zand. Is vrij weinig aan, maar mijn geweten is schoon.

Ik ken (jammer genoeg) mensen die na een maand of 2 met belletje trekken, huilend op vakantie gegaan zijn. Het is slopend, telkens opnieuw. Zeker als je voor heks wordt uitgemaakt omdat je lang haar hebt en de kinderen hebt gezegd om niet te voetballen.

Ik hoop héél erg dat deze kinderen nog een betere opvoeding krijgen en zich leren om hun frustraties naar anderen, niet te uiten in kinderachtige pesterijen.

Anders krijg je zo meteen een stel onhandelbare tieners, die van die treitervlogs maken. Of je krijgt (in de verre toekomst) werknemers die op de werkvloer gaan pesten en mensen gaan spammen met mailtjes of hun minst-favoriete-werknemer met nare berichtjes lastigvallen.

En dan heb je het mooi voor alle Mohammed's verpest..dat stereotype gaat er niet zo makkelijk meer uit.

fedoua

belletje trek

Was je die eerste keer niet boos op je vrienden?

SAMIRA

koppeltjeduiken

HET WAS ZEKER LEUK
IK WOU DAT IK KAN KOPPELTJEDUIKEN.

sadika

koppeltje duiken

is echt vet cool man

Okko Steensma

Belletje trek

Beste IBS of wie dit ook geschreven heeft,

Na het lezen van deze verhalen moest ik erg lachen en weer even denken aan de jaren 60 toen ik als 6 á 7 jarig jongetje in Geuzenveld woonde en net zoals jullie aan belletjes trok of eigenlijk op belletjes drukte. In de Dirk Sonoystraat op de galerijen kon je je zo lekker verstoppen. We belden aan in het ene portiek, renden vervolgens naar het volgende portiek en keken met onze hoofden stiekem om de hoek naar de meneer of mevrouw die links en rechts de galerij bekeek en zich afvroeg wie dit nou toch gedaan kon hebben. Heel vaak wisten de bewoners wel wie er aan de bel gezet had. Dan werd je naam geroepen en werd je tevens verzocht om ergens nader te gaan spelen.

Met een zelfgebouwde handkar, van een oude strijkplank met kinderwagenwieltjes eronder, raceden wij over de galerij. Dit ging heel vaak goed maar zorgde volgens de bewoners wel tot overlast vanwege het gerol van de wieltjes. Het was helemaal afgelopen toen we een oudere vrouw raakten die net uit het portiek kwam aanlopen. Het liep gelukkig goed af.

Pijltjes blazen vanaf de galerij naar beneden en andersom behoorden ook tot onze favoriete bezigheden.

Met een stuiterballetje in het betonnen trappenhuis was een aangenaam tijdverdrijf.

Wat ik ook heerlijk vond (dat mag ik nu naar jaren wel eens bekennen) was een lege suikerzak (1 kg suiker) vullen met water en dan vol spanning boven op het tussenstukje (tussen de galerij en het trappenhuis) wachten tot er iemand beneden langs kwam lopen. Op een keer kwam een wat ouder buurmeisje langslopen en met een precisie timing liet ik de zak net voor haar voeten ontploffen terwijl ik wegdook. VOlgens mij waren haar voeten zeiknat maar dat heb ik niet gezien. Een paar dag later greep ze me bij mijn jas en kreeg ik er van langs. Eigen schuld!