Een koningslinde voor Peter

Geëerd met ‘eigen’ boom

Peter Moerman (rechts) bij zijn eigen, geadopteerde boom, wordt toegesproken door raadsvoorzitter Edward Vos Foto: Shirley Brandeis, 5 november 2010

Een boom met een bordje (met je naam) erbij is de waarderingsprijs - besloot het voormalige stadsdeel Geuzenveld-Slotermeer - voor zowel vrijwilligers (ieder jaar gekozen uit aanmeldingen), voor hen die een heldendaad verricht hebben en voor raadsleden die afzwaaien: ‘een boom van verdienste’. Vrijdag 5 november was het de beurt aan oud-raadsvoorzitters Peter Moerman en Hans Staphorsius.

Mooier bordje

Het idee voor de boom als waarderingsprijs komt van Peter Moerman, LSG-raadslid sinds 2002, thans raadslid van BNW’81 (de opvolger van LSG sinds de fusie dit jaar) en als raadsvoorzitter Staphorsius’ voorganger. Een jury besloot uiteindelijk dat in het Sloterpark een Laan van Verdienste moest komen, vlakbij het Sloterparkbad, waar allen die dat verdienen een Boom van Verdienste (een Zoete Kers) krijgen. Moerman koos voor optie twee: een al gewortelde boom in de wijk aanwijzen en adopteren. En dat werd de koningslinde bij de Sloterplas. Moerman plantte deze boom zelf zes jaar geleden - toen in de functie van raadsvoorzitter - samen met leerlingen en de directeur van de Noordmansschool. Vanwege de Boomfeestdag en die keer speciaal voor prinses Juliana, die eerder dat jaar was overleden. Helaas staat de boom, weliswaar mooi gegroeid, nog altijd op een stukje niemandsland. De geplande bank en het mooiere informatiebordje zijn er nog steeds niet van gekomen.

Gedegen

Moerman, nu nog meer behept met de boom, hoopt dat de boom ooit nog de uitstraling zal krijgen die het verdient, sprak hij vrijdag.
Ook bij deze boom nam huidig raadsvoorzitter Edward Vos het woord. Hij roemde Moerman onder andere om het gedegen uitvoeren van zijn functie als raadsvoorzitter in de periode 2002-2006. “Voorzitters moeten afstand nemen van hun politieke standpunten en boven de partijen staan tijdens het leiden van de raadsvergadering. Alleen al daarvoor verdien je een boom van verdienste.”

Groener

En zo werden twee oud-raadsleden van het oude stadsdeel Geuzenveld-Slotermeer ondanks het bewolkte, regenachtige weer deze dag in het zonnetje gezet. En werd de groenste wijk van Amsterdam ogenschijnlijk weer een stukje groener.