De eerste Geuzenvelder is vijftig jaar

Raymond Wortel is een bijzonder mens. Hij was in 1955 de eerste baby van tuinstad Geuzenveld.

Raymond Wortel Raymond Wortel met het krantenknipsel uit 1955

Het huis aan de Cornelis Vriendtstraat was een paleis voor het jonge stel Wortel dat met dochter Marina in mei 1955 naar de nieuwe tuinstad Geuzenveld kwam. Vanaf een etage aan de Curaçaostraat naar een woning met tuin op een hoek. Raymond Wortel zag daar op 9 juli 1955 het levenslicht en was de eerstgeborene in de nieuwe wijk.

Bouw-jungle

‘Rasechte Geuzenvelder’ kopte Het Parool (toen 13 centen in de losse verkoop) op 21 juli op de voorpagina. ‘Een beer van een baby-jongen’ werd Raymond Wortel genoemd. En dat klopt. “Ik geloof dat ik wel negen pond zwaar was." Het artikel rept over zandhopen , stapels bakstenen en heistellingen. Geuzenveld was een bouw-jungle en Raymond, zijn zus en de buurtkinderen herinneren zich de enorme gras- en zandvlaktes waar het heerlijk spelen was. In een buurt zonder auto’s, zonder parkeerplaatsen en dus met extra veel speelruimte.

Blaaspijpjes

Er is veel veranderd, vindt Wortel. De woningen zijn niet meer van rode bakstenen, in de buurt verrijst hoogbouw, het autoverkeer is verveelvoudigd, Luilak wordt niet meer door de jeugd gevierd. De herinneringen blijven. Aan het vissen, het schaatsen, het blaaspijpjes stelen van de bouwplaats en het voetballen op wat sinds kort het Nigel de Jong-veldje heet. Lachend: “Het wordt tijd voor een Raymond Wortelplantsoen." En serieus: “Ik heb hier een hele fijne jeugd gehad."

Bent u of kent u de eerste baby van Slotervaart of van Osdorp? Stuur dan een mail aan de redactie!
v.drongelen@chello.nl