Zomaar een zaterdag in de vijftiger jaren (3)

Auteur: Fons Buis
Spaarndammerbuurt
De brug naar het Haarlemmerplein Foto: ansichtkaart

Het is al weer 60 jaar geleden en wellicht dat mijn herinneringen wat vermengd zijn met latere indrukken en gedachten, maar toch wil een normale zaterdag in ons gezin beschrijven.
Een verhaal in meerdere delen.

Inmiddels hadden wij wel de straat overgestoken en nadat de brug weer omlaag was vervolgden wij onze weg richting Noordermarkt. Vader, die altijd met grote stappen snel door liep, ontliep de drukte van de Haarlemmerdijk en vanaf het Haarlemmerplein vervolgden wij onze weg of door Vinkenstraat of over de Brouwersgracht. In ieder geval kon ik een blik werpen in de tramremise op de hoek van Vinkenstraat en Haarlemmerplein.

Bij de Binnen Dommerstraat gingen wij vervolgens rechts af de brug over naar de Palmgracht om vervolgens langs de Brouwersgracht richting Prinsengracht te lopen. Onderweg op de Brouwersgracht kwamen langs een grote brandstoffenhandel met dekschuiten vol kolen in de Brouwersgracht (firma Mons) en vervolgens passeerden wij nog een vuilstortboot. Bij de Prinsengracht gingen we rechtsom de hoek om naar de Prinsengracht en daar lag voor ons de Noordermarkt.

De duivenmarkt op de Noordermarkt Uit De Jordaan van Dolf Toussaint

Op de Noordermarkt was iedere zaterdagmiddag de ‘duivenmarkt’. Op de markt werden door particulieren postduiven en sierduiven verhandeld. Maar er stonden ook een paar handelaren die er hun beroep van hadden gemaakt. Die verhandelden naast duiven ook kippen en konijnen en soms cavia’s (die werden toen nog ‘marmotten’ genoemd). Thuis hadden wij ook wel kippen (voor de eieren en later voor de slacht), maar die werden door mijn vader niet op de markt gekocht./ Soms gingen we naar een van de handelaren thuis kippen kopen (hij had een winkel in de Tichelstraat) maar meestal kocht vader zijn kippen tijdens ons zomersuitje naar de veemarkt in Purmerend. Die kippen werden dan later thuisbezorgd.

Nadat we uitgekeken waren op de Duivenmarkt gingen we richting Lindengracht, waar iedere zaterdag een weekmarkt was. De Lindengracht bestond door de kruispunten met de dwarsstraten uit vier afzonderlijke stukken. Op het eerste deel stonden meestal wat kramen met ongeregelde handel. Op het tweede gedeelte stond altijd de zelfde kramen met kleding, stoffen en huishoudelijke artikelen. Op het derde deel stonden voornamelijk handelaren met etenswaren o.a. groeten en fruit. Hier kwam de door vader meegebrachte gonjezak van pas. Aan het eind van de markt stond een grote groeten en fruit stal, die gerund werd door een man en vrouw. Om de voorraden aan te vullen en lege kisten op te stapelen was er ook een oudere man aanwezig, die geen klanten hielpen Op de een of andere wijze kende vader deze mensen en hij liep dan om de stal heen om geholpen te worden door de oude baas. Vader kocht alleen fruit. Appels, peren, sinaasappelen en mandarijnen. Groenten kocht vader niet, dat was de taak van mijn moeder. Zij kocht haar groenten bij een groetenman in de Polanenstraat.
Als de gonjezak goed gevuld was, rekende vader af, sloeg de zak over zijn schouder en gingen wij richting huis.

Wordt vervolgd.
Klik hier voor eerdere delen en andere verhalen van Fons Buis.

Markt op de Lindengracht in 1961 Foto: Beeldbank van het Stadsarchief

henk kuijpens sr

zo maar een zaterdag in de vijftiger jaren

Er kwam ook altijd een ijscoman met vami ijs in de buurt
En die riep altijd, als je je vrouwtje wil tracteeren moet je het met vami ijs proberen

Theo van Genne

Re:Zo maar

Ja hoor het komt weer binnen Channah en Arie en dan naar de zoete inval naar een meisje zoeken,lol

Arie Haagsma:
theo van Genne:Er zat vroeger ook iets op halfweg was ongeveer:heeft u al een kist of krat van????gehad.denk ik .Wie weet dit??????
Al een krat van Fhoenix gehad

Al een kist, krat of vat van de Phoenix gehad?
Phoenix was een bedrijf in verpakkingsmateriaal aan de Haarlemmerweg tussen Halfweg en Haarlem. Mijn broertjes en ik liepen regelmatig vanuit Geuzenveld naar Haarlem (en weer terug) in de late jaren 50, begin jaren 60, dus ik heb de kreet vaak gezien, en hij zal nooit meer uit mijn geheugen verdwijnen.
In de Provo-tijd kwam er een variant op: Al een klap met de lat van een smeris gehad?
Die zal ik ook nooit vergeten. Nee, ik heb nooit een klap gehad, al sympathiseerde ik wel met Provo. :-)

Arie Haagsma

theo van Genne:

theo van Genne

Er zat vroeger ook iets op halfweg was ongeveer:heeft u al een kist of krat van????gehad.denk ik .
Wie weet dit??????

theo van genne

Beste Henk het zegt mij ook niets misschien iets vooroorlogs ik ben van 44 dus het zou kunnen.
Als er mensen zijn die nog meer spreuken of advertentierijmen weten uit die tijd plaats ze hier aub het is leuk om deze teksten weer even te zien,behalve mons en bap schiet mij niets te binnen,ik denk dat het roestig wordt daarboven.

Henk van Dijk

Kalmte en Katz

Heel herkenbaar allemaal. Mijn vader had een vaste spreuk als er weer eens ruzie of onenigheid dreigde in de familiekring: "Kalmte en Katz". Ik weet niet of ik "Katz" goed gespeld heb. Misschien werd het op een andere manier geschreven. Volgens mij was dit een kalmeringsmiddel dat vrij verkrijgbaar was bij de drogist. Ik heb wel eens geprobeerd om het op te zoeken op Internet, maar tot op heden niet gelukt.

Theo van Genne

Ja hoor::Bloemen bestellen ,Bap bellen

fons buis

Re: Zomaar een zaterdag in de vijftiger jaren (3)

Elisabeth Feldbrugge:
Fa. Mons, had die niet een spreuk: "Koud en guur, Mons in 't vuur" ???

klopt
als een bus

Elisabeth Feldbrugge

P.M. VAN ZWAM

Haarlemmerdijk / straat /en op die ouwe lindengracht

Kan me nog herinneren dat in de winkelweek van december 58 of 1959 de winkelpuien op de Haarlemmerdijk en straat in oud Hollands Anton Piek stijl werden omgebouwd , prachtig was dat die ouwe gevels van hout. ook het personeel liep in kledij uit eeuwen geleden . Jammer dat ik er niets over lees op deze site,maar misschien dat iemand die er in die tijd woonden er iets meer over kan vertellen Heb wel eens gehoord dat het thema "DE GOUDE EEUW WAS", maar sfeervol was het wel op de Haarlemmerdijk en straat
waar je naar de Volendammers naar kerstliederen luisterde en bij
de Co-op en Wijnberg heerlijke koekkruimels kocht voor 5 ct
en zaterdag`s met je ouders naar de Lindegracht
ja...... TOEN WAS GELUK HEEL GEWOON ,en als ik heden ten dage nog wel op de markt loop en goed mijn oren en ogen de kost geef, dan is er nog wel iets van die Jordaanse sfeer , vooral als je een moeder en dochter hoort kletsen , bij een kraam, dan denk je ja... het is er nog ,niet ingestudeerde plat
op zijn Amsterdams ,maar echt, uit de jordaan gegrepen
dat doet mij altijd goed als ik deze praatjes hoor op de markt