Van "nooit naar West" tot "nooit ergens anders" deel 3

Auteur: Lia Ouwehand
Kinkerbuurt, Oud-West

Tollensstraat 115-3, een herinnering (3)

Onze gezellige huiskamer Foto: collectie Lia Ouwehand

Alleen tussen zes plankjes

We trouwden in de zomer van 1968. Hoewel nog steeds innig tevreden met ons huisje, het werd te klein en ik dacht toch ook al eens aan kinderen. Najaar 1969 kreeg mijn man een 3-kamerwoning aangeboden in Bos en Lommer. Maar ja ... een 3-kamerwoning, daar ben je ook zo uitgegroeid. En Bos en Lommer? Alsjeblieft niet zeg, wij wilden onze buurt niet uit!
Toch aanvaardden we de woning, maar we bleven in de Tollensstraat. Via advertenties “Wilt u kleiner? Wij willen groter!” probeerden we Bos en Lommer te ruilen voor iets beters. Dat lukte, en hoe! We kwamen met mensen in de Nicolaas Beetsstraat, tot overeenstemming. Zij naar Bos en Lommer, wij naar hun benedenhuis met tuin en 1e verdieping op amper 5 minuten lopen van ‘onze’ Tollensstraat!
Dat hier ook geen douche was en de wc-deur niet dicht kon, dat was van later zorg. Dit was een huis om nooit meer te verlaten, om met mijn man te spreken: alleen tussen zes plankjes. We wonen hier nu 41 jaar en hopen er tot onze dood te kunnen blijven.

Het is 2010, ik ben 65 en op en top “westerling”, hoewel, dórpeling in de stad is eigenlijk een betere omschrijving. Ik hoop dat de mensen die hier ooit na ons komen wonen dezelfde binding met huis en buurt ervaren.
Lia Ouwehand

Lia was een van de cursisten van de schrijfcursus november-december 2010 van het Geheugen van West.
Kijk hier voor de andere delen van dit verhaal en voor de verhalen van de andere cursisten van deze schrijfcursus.

Het uitzicht op de straat Foto: collectie Lia Ouwehand

Joop Blomberg

Tollenstraat

Ik zie nu pas deze website, wat een geweldige buurt was het in die tijd mijn vader opa hadden een schoorsteenveger en metselbedrijfje om de hoek in de van Lennepstraat naar de brug toe rechts net voor de schoenmaker in een kelder wij woonden zelf op de Bilderdijkkade 95 opa op de beletage en wij er boven op 1 hoog, voetballen deden we op de kruising van de Tol en Borgerstraat bij dat kleine supertje van Kai voor de deur. De buurt was zo leuk met de Bubo fanfare uit de borgerstraat en in de van Lennepstraat vanaf de foto naar links om de hoek had je de kapper en schuin er tegenover zat Jaap de melkboer en ernaast zat Jaap v.d Berg met al die bekende wielrenners over de vloer het was daar altijd feest met Joop Stakenburg oud gangmaker achter grote motoren in het Olympisch stadion. De buurt ging in de jaren achteruit met de afbraaf van de gezellige pandjes toen heeft Rob Out nog in de tollenstraat of van Lennepstraat het plaatje opgenomen van, kom uit de bedstee mijn liefste, ik kan mij ook helemaal in jou verhaal vinden Lia een buurt om nooit te vergeten, de gezelligheid die de buren met elkaar hadden dat is weg, ik heb er 55 jaar gewoond ik ben geboren in het Wilhelmina gasthuis en nooit van de Bilderkade weggeweest nu ben ik er ook weg en ook uit Nederland, bedankt voor je warme en gezellige verhaal.