Herinneringen aan mijn Westerpark

Amsterdam-West, Westerpark

We gaan even terug in de tijd. Begin jaren vijftig, het was normaal om op zondag met het hele gezin een eind te gaan wandelen. Vader, moeder, drie zusjes, een broer en ik waren daar geen uitzondering op.

Westerpark gezien vanaf de Haarlemmerweg Foto: Beeldbank van het Stadsarchief van de gemeente Amsterdam

Geboren op de Bloemgracht 164 vlakbij het postkantoor in het hart van de Jordaan. We liepen door de Marnixstraat - naar ons idee een ontzettend lange straat - naar de Haarlemmerpoort, daar was de ingang van het Westerpark. Als kind met kleine beentjes was het best een eind lopen toch wel drie kwartier. Er hing altijd een spannende sfeer, het verhaal deed de ronde dat er grote kraaien agressief waren tegen kleine kinderen, Hans de Torenkraai woonde daar. Het park is ontworpen in 1891 in Engelse landschapsstijl. Er waren veel bomen, een beetje onverzorgd en luguber.

Afgelopen weekend heb dezelfde route genomen als toen, het was heerlijk wandelweer, in mijn herinnering zag alles er anders uit. Ik ben op zoek gegaan naar het terrein van de padvinders, die een groot stuk land met een zelfgebouwd clubhuis hadden aan de Haarlemmerweg schuin tegenover de Bos en Lommerweg. Mijn grootvader had daar ook een kleine sigarenfabriek- Erftemeijer tabak genaamd. Wij moesten bij het voormalige gebouw van Boldoot de weg oversteken, toen was het al uitkijken met het verkeer.

Niets van dat alles heb ik gevonden, het gehele terrein is totaal veranderd, nieuwe gebouwen een andere skyline en aan de achterkant richting spoor zitten nu de volkstuintjes en huisjes van volkstuinvereniging Nut en Genoegen.
Al wandelend richting Haarlem ontdekte ik nog twee zeer oude bomen een witte paardenkastanje uit 1905 en een gladde iep van nog vroeger 1899. Bij de oude brug bij de van Limburg Stirumstraat staan drie figuren in brons, mensen die richting het park lopen. Dit is een schakel tussen de stad en het park en is ontworpen door mijn neef Peter Erftemeijer. Uren heb ik op het terrein gelopen en alles weer gezien door de ogen van het kind van toen. Ik was die dag niet de enige: fietsers, ouders met kinderen, hardlopers en joggers.

Natuur, kunst, cultuur en horecagelegenheden zijn een grote aanwinst voor deze buurt en de stad Amsterdam.

Rob was een van de cursisten van de schrijfcursus januari 2011 van het Geheugen van West gegeven door Shirley Brandeis.
Kijk hier voor de resultaten van de schrijfcursussen.

Rob Erftemeijer toen en nu Foto: collectie Rob Erftemeijer

Jonker

Westerpark

Hallo Rob, onze paden door het Westerpark mogen wel gekruist hebben. In de jaren 50 ging ik er vaak heen met mijn moeder en zusje, om de eenden te voeren. Eigenaardig dat ik het ook een beetje luguber vond. Met de oude bomen en de gietijzeren bankjes leek het wel een beetje "Victorian/Gothic". Dat het 1891 aangelegd werdt in Engelse landschapstijl verklaart dat voor me. Zelfs al in de 50er jaren had dit park haar dagje gehad, met de 'geurige' gaswerken en de Maggi fabriek nabij. Ik herinner me ook olievlekken op het water. Zelfs als kind vond ik dat jammer.
Groeten uit Australie, Ed Jonker