Een hobby voor het leven

Amsterdam-West

Eind jaren zestig, begin jaren zeventig zat ik vrijwel iedere zaterdag, samen met andere "Dwergsterners", op de fiets, op weg naar een natuurgebied in de omgeving van Amsterdam.

Meestal eerst verzamelen bij station Sloterdijk om vervolgens bijvoorbeeld naar de Amsterdamse Waterleidingduinen te fietsen. Meestal begon het nieuwe seizoen eind augustus met een vaartocht in Botshol, vooral om de krooneenden en de woudaapjes (ja, ja, toen nog wel!) te bewonderen. In de herfst naar Marken fietsen en onderweg de duizenden eenden tellen. Prachtige herinneringen!

Voormalige Sloterweg / Haagseweg, gezien vanaf de Ringspoorbaan. Op de achtergrond de fabriek van IBM Foto: Beeldbank van het Stadsarchief van de gemeente Amsterdam, circa 1980

Met Jan de Vries bezocht ik regelmatig een interessant opspuitterreintje bij de Haagweg, waar soms een bokje vlak voor onze voeten opvloog. Daarnaast natuurlijk de kampen bij onder andere Vogelenzang en op Texel. In de reeds verschenen bijdragen herken ik veel uit die tijd. Nadat ik was verhuisd naar Amsterdam Watergraafsmeer heb ik het vanwege de afstand eigenlijk laten afweten en ging ik zelden meer mee op excursie.

Ik heb er echter wel een hobby voor het leven aan overgehouden: nog steeds ben ik regelmatig in de polders rond Alphen aan den Rijn met een kijker te vinden op zoek naar leuke vogeltjes. Vooral de "Groene Jonker" is een fraai gebied. Af en toe blader ik nog weleens met enige weemoed in de oude excursieboekje uit "die goeie ouwe tijd" ...

Dit is een reactie op het verhaal De CJN in Amsterdam-West.

Jan Luiten

hoi hoi

Hallo Leon,
Leuk om van je te horen. Ik herinner me jou nog goed. Jammer dat je destijds verhuisd bent. Ik ben nog tot 1974 lid geweest van de Dwergstern. Die jeugdbondstijd levert toch maar onuitwisbaar leuke herinneringen op!
Jan de Vries heb ik een paar jaar geleden nog gesproken. Hij woont ergens in het noorden van Groningen.
Een paar jaar geleden ben ik nog naar een landelijke reunie geweest en heb daar nog verschillende Dwergsterners ontmoet.
Toch altijd weer lekker he, je laarzen aan en een verrekijker om je nek.

Excursieboekje Notities van een excursie naar het Amsterdamse Bos in 1969.