Zomaar een zondag in de vijftiger jaren, deel 3

Auteur: Fons Buis
Spaarndammerbuurt, Amsterdam-West
R.K. begraafplaats Sint Barbara Foto: beeldbank van het Stadsarchief van de gemeente Amsterdam

De verhalen van Simon Stammis onder de kop Een stem uit het verleden roepen bij mij herinneringen op aan de regelmatige wandelingen met mijn vader op zomerse zondagmiddagen eind jaren 40 en begin jaren 50 van de vorige eeuw.
Dit is het laatste van de 3 delen.

Aan de overkant van de speeltuin lag in de diepte een grote stolpboerderij. Aan een kant woonde de familie de Ruiter met een grote transportonderneming en aan de andere kant de familie Oudejans die op de weilanden rond de boerderij en de verder opgelegen begraafplaats een borenbedrijf uitoefende.

Als je verder liep voorbij de speeltuin, lag aan je linkerhand een of meerdere woonhuizen met een café. Vervolgens ging er weer een smal pad omlaag naar een steenhouwerij ‘Vergeet me niet’, waar grafstenen werden gemaakt.

Advertentie van de steenhouwerij wie, wat, waar, wanneer Uit de parochiegids van de Maria Magdalena 1957

Daarnaast lag een breed pad, dat leidde naar een voor die tijd mooi sportpark van A.G.P.S, Het was het sportpark van de gemeente politie. Volgens mij waren daar toen ook al atletiek voorzieningen. Vervolgens kreeg je aan je linkerhand de R.K. Begraafplaats ‘Sint Barbara’.

Even verderop ging een rechts brede weg omlaag richting de voetbalvelden van o.a. D.W.S. de voorloper van de latere profclub F.C. Amsterdam. Welke velden aan de andere kant van de straat lagen, kan ik mij niet meer herinneren.

Aan je linkerhand kon je met een pad schuin omlaag naar de volkstuintjes van Nut en Genoegen. Ik mocht dan kiezen hoe we verder gingen naar Sloterdijk. Of doorlopen over de Spaarndammerdijk of een kleine omweg maken door de volkstuintjes. Meestal gingen we door de volkstuintjes verder om uiteindelijk bij het kerkje van Sloterdijk uit te komen.

De volkstuintjes Foto: beeldbank van het Stadsarchief van de gemeente Amsterdam

Overweg Sloterdijk Foto: beeldbank van het Stadsarchief van de gemeente Amsterdam

Vervolgens ging het links af door Sloterdijk over de spoorlijn Amsterdam – Haarlem. Daar was dan een volgens keuze moment. Of een ijsje van de ijskar of terug met de tram – lijn 18. (een ijsje en ook nog met de tram terug naar het Haarlemmerplein was er niet bij)

De keuze was meestal niet zo moeilijk. Een ijsje en manhaftig teruglopen naar het Haarlemmerplein. Terwijl de ‘kikker’ de blauwe tram van de N.Z.H. gillend de bocht nam vanuit de Admiraal de Ruyterweg richting Haarlemmerweg vervolgden wij onze wandeling richting Nassauplein. We passeerden onderweg aan onze linkerhand de Boldoot fabrieken.

De Boldootfabriek Foto: beeldbank van het Stadsarchief van de gemeente Amsterdam

Vervolgens aan de rechthand een koekfabriek, de molen, Vredehof een openbare begraafplaats, de Maggi fabriken, de Gemeentelijke was- en Strijkinrichting en de opslag van het Waterleiding bedrijf aan de van Hallstraat.

De Haarlemmerweg Foto: beeldbank van het Stadsarchief van de gemeente Amsterdam

Aan de linkerkant lag dan het complex van de Westergasfabriek, waar uit kolen gas gemaakt werd. Bij de ingang van het gasfabriek gingen wij groene ijzeren klapbrug over om via het Westerpark terug te lopen naar de tunnel. De tunnel onderdoor en dan via de Zaanstraat weer naar huis.

Lees hier deel 1, deel 2 en andere verhalen van Fons Buis.

Joop Komen

koekfabriek

Ik ben alle drie delen met jullie meegewandeld Fons en heb genoten van de wandeling.
Je hebt het jaartal niet genoemd waarin je deze wandeling beschreef, maar ik was zo vrij het jaartal 1942 te kiezen. Toen was ik namelijk 12 jaar en ik schat dat jij ook een jaar of twaalf was tijdens deze bewuste voettocht.
A propos, die koekfabriek naast de "Maggi" heette de "Patria".
En op Sloterdijk woonde in die tijd de bekendste krentenbroodbakker van Amsterdam e.o. genaamd Boogaard. Zijn zoon Piet was van mijn leeftijd en zat bij me in de klas op de "van Houweningen MULO".
Ik kan een boek schrijven over mijn jeugd in de van Beuningenstraat nummer 46 tegenover de Chininefabriek en dan vooral over de tijd in W.O. 2, maar dat boek zal wel in mijn hoofd blijven vastzitten. Soms schrijf ik echter nog wel eens een paar herinneringen uit die tijd op diverse fora op Internet waaronder ook HGvW., meestal in het Gastenboek en dan onder eigen naam of pseudoniem en een enkele keer op de hoofdsite.
Bedankt dat je mij met jullie mee liet wandelen.