I.p.v. hangplekken speelden wij op de dijken en de rolschaatsbaan.

Geuzenveld

Wij , mijn vader, moeder en ik, kwamen in 1957 in de nieuwe wijk Geuzenveld wonen. Ik was toen 4 jaar oud. We betraden daar een 3 kamerflat in de Dirk Sonoystraat op de 2e galerij. Het uitzicht voor was een groot dijklichaam en daar achter het in aanbouw zijnde Lambertus Zijlplein. Ook aan de zijkant lag een groot dijklichaam met daar achter de in aanbouw zijnde Nicolaas Ruychaven straat. Regelmatig verscheen er een dragline of bulldozer om aan de dijk te werken. Ik ervoer dit altijd als een feest.

rolschaatsbaan Rolschaatsbaan Rolschaatsbaan Jan van Duivenvoordestraat

Ten eerste mocht ik er graag naar kijken en ten tweede kon je ook zo lekker op die machines klimmen als de werkmannen er niet bijwaren. Ik kwam dus wel eens met olie aan mijn kleren thuis. Op een gegeven moment werd de dijk doorgesneden en werd er een voet- en fietspad aangelegd tussen het Lambertus Zijlplein en de Dirk Sonoystraat.
Zowel ik als mijn jongere broers en vele andere kinderen hebben in die tijd heel wat op die dijken geravot, Of het nu zomer was of winter, het maakte niet uit. We groeven in het zand, we gingen met de step of fiets omhoog en weer naar beneden, we gingen vliegeren of fikkie steken. In de winter gleden of sleden we naar beneden. Later toen de dijk bebost werd renden we door de bosjes en speelden verstoppertje. Het was een heerlijke tijd. In de jaren 70 is deze dijk overigens geasfalteerd en de Abraham Kuiperlaan geworden.

Het zal denk ik eind jaren 50 of begin 60 geweest zijn, ik weet het niet precies meer, toen er een aanvang werd gemaakt met de aanleg van de rolschaatsenbaan in de Jan van Duivenvoordestraat en wel tegen het dijklichaam aan. De rolschaatsenbaan was eigenlijk bedoeld als basketbalveld, zoals later de baskets (overigens zonder netje) en de belijning aangaven. Maar door dat er in die tijd veel werd gerolschaatst en nauwelijks werd gebasketbald werd de naam rolschaatsenbaan er door ons aan gegeven. De stratenmakers begonnen de werkzaamheden met rijen klinkers neer te leggen op een heel vlak zandbed, volgens een versprongen patroon. Na schooltijd waren vele kinderen, waaronder ik, op het terrein aanwezig om de stenen, net zoals de straatmakers dat deden, neer te leggen. Het was heel leuk werk en we dachten hiermee de aanleg van de baan te kunnen versnellen. Uiteindelijk werd er een laag asfalt op de klinkers gelegd, baskets en belijning aangebracht en werden er bankjes en een waterdrink voorzienig aangebracht. Dit was m.i. zijn tijd ver vooruit.
Aan de noordkant van de rolschaatsenbaan werd een zandbak gemaakt voor de kleinere kinderen.

Ik heb weleens gezegd tegen onze kinderen als ze zich liepen te vervelen: ‘ Wij hadden vroeger geen hangplekken nodig. Wij speelden op de dijk of op de rolschaatsenbaan’.

Joke van der Eems-Holkamp

Rolschaatsbaan

Met mijn ouders ben ik in 1956 in de Jan Bongastraat komen wonen, ik was bijna 7 jaar.
De rolschaatsbaan kan ik mij nog wel herinneren,heb er veel gebruik van gemaakt.
Voor ons huis was toen braakliggend terrein( nu Tabitha) en ook een dijk,daar kon je met sneeuw fijn sleetje rijden.Zolang ik mij kan herinneren heb ik het een prettige tijd gevonden.

Hans Klos

spelen op de dijk

Ik woonde met mij ouders in de dirk sonooy straat op drie hoog het zal 57 of zo gewwest zij dat we er kwamen wonen, er werd nog aan de dijk gewerkt. toen de werklui pas weg waren, hebben we een paar keer fikkiie gestookt in de gaten die er in het zand waren verschenen. na een paar dagen rookte de hele dijk, de mensen vertelden dat dat veenbrand was en dat je dat niet kon blussen, maar het is toch vanzelf gestopt. Ook lekker in de winter met de slee ervanaf roetsen, en dan weer terug naarboven. In november 1962 op mn 7e verjaardag verhuisd naar amstelveen, daar hadden we niet zo een fijne dijk.

d.van den oosten sonneveldt

d.van den oosten-sonneveldt

ook ik speelde op dat pleintje want ik woonde om de hoek in de sam van houtenstraat.en sleetje rijden van de dijk leuke tijd.nu heel erg veranderd daar dijk weg hoge flats maar mijn ouders wonen nu in nieuw sloten vandaar dat ik af en toe nog wel eens een kijkje kom nemen naar de veranderingen in geuzenveld.

Rita van Sterkenburg

kwam er ook

maar ik ben van een latere lichting, halverwege de 70-er jaren. Ook het fontijntje kan ik me goed herinneren. Ik hield overigens helemaal niet van rolschaatsen, was een schijterd en w.s. mede daardoor viel ik over ieder steentje wat er lag.

Meerke wagemans

rolschaatsbaan

hallo Okko, ook ik ben vaak op de rolschaatsbaan geweest, alleen woonde ik wel in slotermeer, in de Jan van Beersstraat, maar dat was geen probleem om daar naar toe te gaan.
Want je had(lijkt het wel) alle tijd om heerlijk buiten te kunnen spelen. Woon ook in Dronten al 34 jaar.