Overtoom

Auteur: Jan Kuijkens
Oud-West
Postjeswetering nabij de Baarsjesweg, gezien in zuidoostelijke richting met in het midden de scheepslift (overhaal). Links de zijgevel van de Vierde Ambachtsschool, Postjesweg 1, en rechts brandstoffenopslagplaatsen. Foto: Beeldbank van het Stadsarchief van Amsterdam, 1925

De Overtoom (overhaal) is een overzet van polderniveau naar stadsniveau.
Deze was gesitueerd achter de voormalige ambachtschool aan de Baarsjesweg hoek Postjesweg. De bootjes uit de polder met groenten of mest werden daar overgeheveld van laag naar hoog niveau en konden zo de markthallen bereiken aan de Jan van Galenstraat.

Het was altijd een aardig schouwspel als de bootjes, volgeladen met groenten, het plateau van het lage niveau opvoeren, dan de hoogte ingingen, naar de naast gelegen “bak” vanwaar het onder de weg door de Kostverlorenvaart in voer.
We stonden dan op de rand van de kade te kijken wanneer het bootje onder de straat vandaan kwam en dan juichten we altijd. Maar één keer heb ik zeker te hard gejuicht en een van mijn vriendjes gaf mij een zet en lag ik in het water. Ik werd gelijk door het schippertje eruit gehaald, maar wel vol behangen met mest en stro. Ik stonk en uur in de wind!!
Doordat de bootjes met mest soms te hoog waren geladen, werd er onder de weg door wel eens wat vracht afgeschaafd en kwam in het water terecht en daar kreeg ik wat van mee.
's Winters was het “kommetje” in de Postjeskade bevroren, er waren dan geen bootjes meer en konden we daar schaatsen.

Herman Keijer

Scheepslift

Mijn vader werkte van 1922 tot 1937 als tuindersknecht in de Sloterpolder en ging bijna dagelijks met een bootje vol groenten via de scheepslift naar de markt in Amsterdam.

Peter

Overzet (overhaal) in roman Bernlef

Leuk om een beschrijving te lezen over de scheepslift die de hoofdpersoon uit "Hersenschimmen" zich uit z'n jeugd herinnert.

mverschoor-lansman

SCHEEPJESLIFT

IK KAN MIJN DAT SCHEEPJESLIFT NOG GOED HERINDEREN IK WOONDE ER VLAK BIJ EN NU WOON IK IN ENKHUIZEN DUS DIE KAN IK OOKIN BROEKERHAVEN

DENMVERCHOOR2PLANET.NL

Erik Swierstra

Scheepslift aan de Postjeswetering

De scheepslift werd in 1916 ter vervanging van de oude overhaal gebouwd en heeft op deze locatie dienstgedaan tot 1952. Daarna werd de installatie een eind naar het westen verplaatst, ongeveer waar nu het Rembrandtpark begint. In 1959, na het vertrek van de laatste tuinders uit het Overtoomse Veld (Sloterpolder), werd de scheepslift (helaas) gesloopt. Een soortgelijke, iets nieuwere installatie (uit 1923), is nog te vinden in Broekerhaven, iets ten zuidwesten van Enkhuizen.