Opa Koek (4)

Oud-West, Sloterdijk

Bij het doorspitten van mijn ‘fotoarchief’ vond ik nog een afdrukje, gemaakt ongeveer vanuit de boerderij van mijn opa Koek. Zoals eerder gememoreerd in ‘Opa Koek (2)’, woonde hij toen aan de Haarlemmerweg C 316 (oud adres).

De Dikke Molen van de Spieringhornerbinnenpolder aan de Haarlemmervaart. Als ik kan wonen met het bovenstaande uitzicht dan teken ik meteen.
Foto circa 1925, collectie Jan Wiebenga.

Bovenstaande foto is gemaakt door mijn opa Koek(enbier) of een van zijn huisgenoten. Tenminste, daar ga ik vanuit. In ieder geval is de foto uit zijn nalatenschap via mijn vader bij mij terechtgekomen. Er stond niets achterop genoteerd en dan moet je toch even goed kijken waar dit is. Maar de spoorlijn langs het water verraadt al gauw de plaats. In de Beeldbank van het Stadsarchief staan ongeveer dezelfde foto’s uit 1924.

'Samen' staan kijken naar de brand

Bij onderstaande foto kan ik uit mondelinge overlevering het volgende vertellen. Mijn vader woonde in 1928 in de Fannius Scholtenstraat. Hij was toen 15 jaar oud. Van daaruit zag hij rookwolken opstijgen vanuit de richting Sloterdijk. Op de fiets is hij gaan kijken wat er loos was. Het was nog een heel eind fietsen naar de brand. Maar uiteindelijk kon hij vanaf de Haarlemmerweg zien hoe de hele molen uitbrandde. Ook mijn moeder stond daar bij de boerderij van haar vader ‘opa Koek’ naar de brand te kijken. Zij was toen 16 jaar oud. Zij wisten toen nog niet van elkanders bestaan af. Maar of het voorbestemd was leerden zij elkaar kennen in 1938 en trouwden in 1941 te Sloterdijk.

(Sterke) Verhalen

Het bovenstaande verhaal hebben we uit ze moeten trekken anders hadden we het nooit geweten. Normaal waren ze niet zo loslippig. Op verjaardagen hoorde je nog wel eens het een en ander na een borreltje of een citroentje. Dan pas kwamen de tongen los.
Van de (sterke) verhalen die dan loskwamen heb ik het een en ander onthouden. Ik hoop u er nog enkele te kunnen vertellen in de komende tijd. Toch hoop ik ook van u vergelijkbare verhalen te horen of te lezen op deze site. Het mag misschien in uw ogen een ‘onbenullig’ verhaal zijn maar anderen zullen er misschien van smullen of zichzelf erin herkennen. Tevens werkt het bevrijdend om er over te vertellen of te schrijven. Probeer het eens.

Lees ook de andere verhalen over Opa koek.

Bekijk meer afbeeldingen

Brand in de ‘Dikke Molen’ van de Spieringhornerbinnenpolder aan de Haarlemmervaart. Op 15 juli 1928 is deze molen afgebrand. In 1953 stond hier een gemaal. <br />Foto: Beeldbank van het Stadsarchief van Amsterdam, collectie fotoafdrukken, fotograaf: Internationaal Persfoto Bureau N.V.