Opa Koek (2)

Oud-West

In de vorige mijmering over mijn opa Koek vertelde ik al dat hij 26 verschillende adressen heeft gekend in zijn leven. Een van deze bewoningen was een boerderij/woonhuis aan de Haarlemmerweg. De exacte plaats van dit huis is me nooit helemaal duidelijk geworden. Maar het stond schuin tegenover waar vroeger de (verbrande) Brettenmolen gestaan heeft, ik dacht ongeveer ter hoogte van het Eendrachtspark.

De ‘boerderij’ of woonhuis aan de Haarlemmerweg (C 316 buurt HT). Opa Koek(enbier) met zijn vrouw Laura in de deuropening, links zijn dochter Jo. In dit huis heeft hij gewoond van 1922 tot in 1934. <br /><br />Foto circa 1923, collectie Jan Wiebenga.

Foto circa 1923, collectie Jan Wiebenga.

Handelaar

In de stal aan de rechterkant van het huis stond in ieder geval een paard (en wagen), en misschien nog een koe, wie weet. De beroepen van opa Koek waren niet altijd duidelijk te omschrijven. Dan liep hij met zijn schillekar door de stad en een andere keer stond hij op de markt aardappelen of groenten te verkopen? Of hij was te vinden op de Groenmarkt, de vroegere groente en fruitmarkt aan de Marnixstraat. Een tijdje had hij op die plek aan de Marnixstraat een café en koffiehuis. Dat was tussen 1911 en 1919. Of het een goedlopende zaak was ben ik nooit achter gekomen.

Huisjesmelker

Toch heeft hij altijd goed zijn brood verdiend. Zo goed zelfs dat hij af en toe een pandje in de Jordaan kocht. Dat deed hij natuurlijk met de gedachte om het weer te verkopen met een flinke winst. Omdat hij totaal geen inzicht had in de bouwkundige staat van zo’n pand vroeg hij zijn schoonzoon (mijn vader) wel eens om raad. Eens had hij zonder enig beraad een pandje gekocht in de 2e Goudsbloemdwarsstraat, ik weet het nog goed. Het was aan alle kanten zo lek als een mandje. We hebben nog een hoop werk gehad om dat te verhelpen. Mijn vader gaf hem daarna nog een goeie raad. “Piet, zo snel mogelijk verkopen die handel.”

Opa Koek, open boek

Nu ik zo hier en daar gegevens van hem aan het verzamelen ben kom ik meer over hem te weten dan hij ooit zelf verteld heeft. Het stadsarchief Amsterdam aan de Vijzelstraat is wat dat betreft een echte schatkist. Je moet er echter wel de weg weten. Ik bedoel daarmee, als je een specifieke vraag hebt dan moet je de juiste persoon aanspreken. Op de plek waar nu de Bazel (het Stadsarchief) staat had de vader van opa Koek een ‘melkslijterij.’ Zijn bijnaam was ‘kromme Gijs.’ Dat kromme was vermoedelijk het resultaat van het duwen van zijn melkkar.

Gepubliceerd: 15 maart 2008

Lees ook de andere verhalen over Opa koek.

Bekijk meer afbeeldingen

Een foto van dezelfde boerderij aan de Haarlemmerweg met een bruggetje voor de deur. Waarschijnlijk is het bruggetje aangebracht na een verbreding van de Haarlemmerweg. Waar zijn de luiken gebleven? De datum is onbekend, maar hij is zeker jonger dan bovenstaande kiek.<br /><br />Foto collectie Jan Wiebenga.

Foto collectie Jan Wiebenga.