Opa koek (6)

Oud-West

Het is interessant om de voetsporen van mijn opa Koek te volgen. Zijn levenswandel wordt duidelijk aan de hand van zijn woongeschiedenis.

Voorweg met molen de Valk circa 1894 (nu: Frederik Hendrikstraat) Tekenaar is W.Honing, collectie tekeningen en prenten, Stadsarchief Amsterdam.

Centrale groentenmarkt

Aan het feit dat hij in 1878 in de Govert Flinckstraat 324 geboren is, daar had hij niet zelf de hand in. Maar na tien jaar daar gewoond te hebben, beloofde zijn vader beterschap en verhuisde met het gezin naar de Voorweg 7. Dat is grofweg de huidige Frederik Hendrikstraat. Sinds die tijd woonde hij in de omgeving van de Kostverlorenvaart en het liefst in de buurt van een centrale groentenmarkt. Van daaruit oefende hij zijn beroepen uit zoals, laadschipper, schillenboer, aardappel en groentenhandelaar. De Voorweg, Middenweg, Achterweg (nu: Gillis van Ledenberchstraat), al deze ‘voor de hand’ liggende namen zijn verdwenen. Tussen circa 1870 en 1910 vormde deze buurt, en naastliggende buurten richting het westen, één groot gigantisch industrieterrein. Achter deze brede strook molens (houtzagerijen), hard en zachtsteenbewerkers, smeden, enzovoort, lagen de tuinderijen op het grondgebied van Sloten. Daar vandaan voer hij voor de kwekers met volle pramen groenten en aardappelen naar de centrale groentenmarkt aan de Marnixstraat.

Schillenwijk

Omdat dit overwegend zwaar werk was is opa na zijn huwelijk in 1901 overgestapt op de schillen. Het ophalen van schillen wel te verstaan. Deze schillen verdeelde hij tussen zijn eigen paard en en andere afnemers. Meest kleine keuterboertjes met enkele koeien en paarden. Hij bracht de schillen natuurlijk niet eerder weg nadat hij de kar gecontroleerd had op andere voorwerpen. En dat varieerde van vorkens, messen en lepels (soms zilver) tot kandelaars en brillen. In zijn schillenwijk in de stad bevonden zich verschillende hotels. Ook het paleis lag op zijn route, maar niet dagelijks. De onaangeroerde salades en pasteitjes van hotels en paleis kwamen dan wel bij hemzelf op tafel na gedane arbeid.

Tafelzilver

Mijn vader had een bestek van hem gekregen dat volgens mijn moeder uit de schillenkar van mijn opa kwam. Ik heb daar nooit aan getwijfeld. Mijn ouders zijn in de oorlog getrouwd dus elk stukje bestek (lees: tafelzilver!) was welkom. Bij hun overlijden in 2000 heb ik in dubio gestaan om het weg te gooien. Ik heb het niet gedaan. Een stukje familiegeschiedenis gooi je niet zomaar in de kliko.

Lees ook de andere verhalen over Opa koek.

Bekijk meer afbeeldingen

Het tafelzilver uit de schillenkar van Opa Koek. Familiebezit sinds circa 1941. Uit welk hotel-restaurant zal dit bestek afkomstig zijn? Foto: Jan Wiebenga, december 2008 Het tafelzilver uit de schillenkar van Opa Koek. Familiebezit sinds circa 1941. Uit welk hotel-restaurant zal dit bestek afkomstig zijn? - Foto: Jan Wiebenga, december 2008

Ton Koekenbier Westzaan

Ton Koekenbier

Beste Jan, ook deze stukjes zijn weer leuk om te lezen.Is het misschien mogelijk om kopien van de foto's te maken.Lijkt mij ook leuk om de foto's van mijn opa te hebben.

Beste Ton,

Jan Wiebenga kan alleen reageren wanneer hij jouw e-mailadres heeft.
Geef het door aan de redactie door op deze link te klikken, dan geven wij het door aan Jan.

De redactie

José Stolp

Interessant

Leuk te lezen over opa Koek en hoe het er vroeger aan toe ging. Ik kan wel een gelijkenis zien met Jan,op de foto waar Jan's opa Koek, op staat. Mensen verhuisden vroeger ook heel veel heb ik gehoord, vanwege een lagere huur ergens of vanwege nieuw behang of een paar extra meubels. Het verhuizen was zo gebeurd en niet zo'n onderneming als nu. Maar leuk is anders. Niet alles was 'vroeger beter'.

Truus Koekenbier

Opa Koek

Jan, wat een leuke stukjes heb je geschreven over de familie. Ik hoorde van Gijs dat je op het net stond en als kleinkind van opa koek kwamen de verhalen goed over. Ga zo door.