Dak repareren

In Oud-West, de Vondelparkbuurt en in de Jordaan

Oud-West, Jordaan

Steeds met een emmertje specie naar boven klimmen om vorst na vorst met cement vast te zetten.

Puntdaken op de hoek Overtoom-Schoolstraat,. Op de achtergrond de Saxenburgerdwarsstraat met de RK. Basisschool Cornelius. Foto: Beeldbank van het Stadsarchief, fotograaf Ino Roël, 26 oktober 1982

Nokvorsten
Om een nokvorst op het dak te vervangen moest je allerlei kunstjes uitvoeren om zover te komen. Je was ook nog alleen, dus oppassen geblazen! Een nokvorst is de afsluitpan boven op de nok van een puntdak. Eerst een rij pannen van onder naar boven verwijderen zodat je over de panlatten naar boven kunt klauteren. Was je bij de nok, dan even voelen of er nog meer vorsten los lagen. Was dit niet zo, dan was het een makkie. Was dit wel zo, dan kon je het schudden. Dan moest je ze allemaal vastzetten. Daarna steeds met een emmertje specie naar boven klimmen om vorst na vorst met cement vast te zetten. Dan zat je lekker boven op de nok te smeren tot je emmertje leeg was. Het zwaarste was om de volle emmer met cement steeds weer boven op die nok te krijgen. Het grote voordeel van dit soort werk is, dat je nooit naar een sportschool hoeft om af te slanken?

Jordaan
In de Jordaan staan heel veel smalle huisjes naast elkaar. Bijna tegen elkaar, maar nét niet. De ruimte tussen de pandjes noemen ze meestal een spouw. Was deze ruimte breder dan werd ze gang of steeg genoemd. De buitenmuren van deze pandjes worden vaak blootgesteld aan vocht door regen en lekkende goten. En dan heb ik het niet over de voor of achtergevel maar de zijmuren. Meestal lag deze spouw ook nog vol met rommel van allerlei aard. Dus dat werd op den duur net een natte spons en dat werd bijna nooit droog. Aan de binnenkant, dus in het huis, was dat ook duidelijk te zien door de grote vochtplekken in de muren. Wat we vroeger veel deden was asphaltpapier of plastic folie tegen de muur maken. Dat werd dan weer van latten of tengels voorzien en daartegen kwamen dan hardboard platen of schroten. De oorzaak van deze lekkages werd echter niet opgeheven. Maar door de betimmering was je toch grotendeels van het vocht af. Wat een creatieve oplossing!

Veel van dit soort klussen heb ik in Oud-West en de Vondelparkbuurt gedaan. Maar ook in de Jordaan, omdat daar nog veel meer puntdaken voorkomen.

Bekijk meer afbeeldingen

Een smalle gang in de Jordaan, nog net te belopen. Een spouw is nog smaller en niet toegankelijk voor mensen, ze zijn meestal afgedicht met een brede plank Foto: Jan Wiebenga,  juli 2012

Een smalle gang in de Jordaan, nog net te belopen. Een spouw is nog smaller en niet toegankelijk voor mensen, ze zijn meestal afgedicht met een brede plank Foto: Jan Wiebenga, juli 2012 Door: Jan Wiebenga