De buurtwinkels rond de Stuyvesantstraat

Auteur: Jan Kuijkens
Overtoomse Veld

Maar ik zou het over de winkels hebben. Ja, winkels waren er genoeg in die tijd in deze buurt.

Kruidenier Steensel (De Spar) Op de hoek van de Baarsjes en de Van Renselaarstraat.

Op de hoek van de Baarsjesweg en Stuyvesantstraat bijvoorbeeld was Niepot, de drogist. Hij had van alles. Verkocht geneesmiddelen, maar ook petroleum - want er werd vroeger heel veel op petroleumstellen gekookt - en verf en glas.

En dan had je bakker Wolf en de kruidenier Steensel (de Spar). In de oorlogsjaren ’43 of ’44 nodigden de bakker en de kruidenier regelmatig een aantal kinderen uit om daar een broodmaaltijd te nuttigen. Dat was feest! Thuis wist je amper nog wat brood was. Ik heb daar enige keren gegeten. Dit gebeuren blijft mij altijd bij!

Op de hoek van de Crijnssenstraat en de Van Renselaarstraat zat melkhandel Wolvetang. Hij was een lange slanke man en zijn vrouw een blozende struise vrouw, welke zo van de boerderij zou zijn afgekomen. Vaak werden de boodschappen opgeschreven en eens per week afgerekend. Ze kenden al hun klanten goed bij naam. Wolvetang bezorgde de melk aan huis. Hij reed rond op een - hoe moet ik het zeggen - lange fiets met in het midden, tussen het voor- en achterwiel een plateau waar de melkbussen opstonden Hij gebruikte een kleinere melkbus die hij aanvulde vanuit een grote bus, die op de 'fiets' stond. Als hij een liter melk leverde, dan schonk hij twee keer een halve liter en dan altijd een scheutje toe, omdat de maat nooit precies vol over kwam.

Welke winkels hadden we nog meer? Op de Baarsjes de sigarenwinkel Rijke, waar ik voor m’n vader wel eens een paar sigaren moest halen, want er kwam een oom op visite. Een snoepje kreeg je altijd toe. En in de Crijnssenstraat had je nog 'Jantje van Alles'. Een winkel die ook echt van alles verkocht, maar vooral snoep voor een paar centen.

De oude winkels zijn nu allemaal weg, vooral de levensmiddelenwinkels. Die panden hebben nu een onbestemde inhoud of zijn in gebruik als woningen. De meeste hebben witte luxaflex voor de ramen. De oude echte buurtwinkels zijn uitgestorven.

Henk de Jager

Re: Re: Re: ik zoek

Leon de Laat:
Op STUYVESANTSTRAAT 6 zat de Boekh. en Leesbibliotheek
van Cornelis Jaspers, geb. 1924
Op STUYVESANTSTRAAT 8 zat de Dameskapsalon van resp.
A.F. Baak , J.E.H. vd Beld en A. Kamphuis
Groet, Leon de Laat

Volgens mij was het ook een bibliotheek, maar verkochten ze daar ook wat papierwaren. Ik herinner mij dat ik als kind wel eens een paar grote vellen tekenpapier mocht kopen als ik weer wat met papier wilde knutselen!

Henk de Jager

Re: Stuyvesantstraat 45: gevangenis??

Jofke:
hallo,
ik woon zelf op de Kinkerstraat maar kom geregeld in de
Stuyvesantstraat als ik ga wandelen met de hond. Prachtig om hier alle verhalen te lezen over hoe de buurt er vroeger uit zag. Een gebouw heb ik echter altijd een beetje misplaatst gevonden en dat is een gebouw op nr 45??. Het lijkt wel een gevangenis, maar dan zou niet in een woonwijk geplaatst worden (hoop ik).
Kan iemand mij vertellen wat het wel is?? Vroeger en nu?

Jazeker: het was (is?) een transformator station van het energiebedrijf>
Ik woonde zelf in de Crijnssenstraat (5) en vond het ook een intrigerend gebouw met die grote stalen deuren. Vooral bij onweer: dan werden die grote stalen deuren open gezet (waarom??? iets met bliksem risico of zo?)
Henk de Jager

Gonnie Stoltenberg

Re: Re: Re: wat leuk

sonja kooij:
Gonnie:thea:wat leuk om dit allemaal te lezen, ik ben de zus van sonja kooij.Zeker leuk om te lezen, ik was in die tijd goed bevriend met Sonja Kooij en Els en Jenny Sieckmeijer waar ik naast woonde op nr.39 in de Crijnssenstraat. Wat een gezellige tijd en jeugd heb ik daar gehad. Heel veel bekende namen lees ik hier, ook van de winkels uit de buurt.Groetjes, Gonnie Stoltenberg.
We zijn inmiddels al weer een jaar verder, hoop dat er nog iemand op reageert.Ik heb nog contact met Els.

Wat leuk dat je reageert Sonja. Toevallig zit ik hier weer eens te lezen en zie jouw berichtje staan.
Ook leuk dat jij nog contact hebt met Els. Ik ben iedereen uit het oog verloren.
Hopelijk gaat het goed met jullie?
Affijn, ik lees het dan wel weer.
Groetjes, Gonnie.

T van Genne

Re:lening KIJK UIT!!!!!

Kijk uit voor deze figuren ze vragen om een bedrag te betalen van te voren zogenaamd als kosten.Als je dit betaald hebt hoor je nooit meer wat,Vul eventueel het formulier in maar geef duidelijk aan dat je niets van tevoren betaald,dan hoor je meestal ook niets meer.

Van de redactie:

Het aanbieden van leningen hoort niet thuis op deze site en berichten daarover worden direct verwijderd

sonja kooij

Re: Re: wat leuk

Gonnie:
thea:wat leuk om dit allemaal te lezen, ik ben de zus van sonja kooij.
Groetjes, Gonnie Stoltenberg.

Robbie Kamstra

Postjeskade 23 1hoog

Heb boven de ford garage gewoond van 1969 tot 1981 en op de Crijnssenschool gezeten.Jantje van alles ken ik ook nog maar die zat in de bonairestraat/paramariboplein.De bakker en de melkboer ken ik ook nog.Op de postjeskade hoek crijnssenstraat aan de kant van de ford garage heeft ook nog een melkboer gezeten.Zijn er hier misschien nog mensen die oude foto's van de toen nog ford garage hebben, zou heel erg welkom zijn(nergens op het net te vinden) Hg.

yvonne molendijk

Re: Re: Stuyvesantstraat

rene pool:
Chris le Roy:Hallo allemaal , ik heb van 1959 3 mnd oud tot 1976 in de Stuyvesantstraat gewoond op nummer 27 2 hoog dit was 1 van de portieken in de straat die een boog hadden.De winkels die ik me kan herinneren zijn de bakker op de hoek bij de van Renselaerstraat , Stuyvesantstraat voor de rest niet zo veel winkels in de straat zelf , wel de snackbar Truus en Theo op de hoek Crijnssenstraat , v Renselaerstraat, en de melkboer Meijer dacht ik op de andere hoek , Dries de schillenboer kan ik me heel goed , herinneren , we verstopte altijd zijn klompen die hij beneden in het portiek liet staan , maar gaven deze altijd weer terug.De melkboer Diederiks kan ik me ook goed herinneren op de postjeskade , en daar naast zat een autogarage waar mijn vader wel eens kwam met zijn oude Citroen traction Avant , bij het Bonaire plein zat een slagerij , maar daar haalden we geen vlees volgens mijn vader was de slager fout geweest in de oorlog. Ik zat zelf op de Crijnssenchool en daar tegenover zat een fietsenstaling dacht ik waar je ook petroleum kon kopen , en Jantje van alles ben ik ook vaak geweest , zo kan ik nog wel even doorgaan Ome cor de pontjes baas kon ik ook die woonde aan de overkant ,het was een leuke tijd die ik daar heb doorgebracht .
hoi ik ben rene pool ik met mijn 2 broers en 1 zus ron,ed,christa woonden vanaf 1955 tot 1986 in de stuiystr leuke tijden. crijnsenschool bakker blank en melkboer diedericks etc. de kolenhandel was een prima speelplaats voor ons...

hai Chris Le roy
Volgens mij heb ik bij jou in de klas gezeten bij meester luiff klopt dat??? herken je mijn naam nog??

Zo leuk om dit allemaal te lezen, ik woonde op de postjeskade, met diederiks op de hoek, en de garage die overigens nu weg is heb ik laatst gezien toen ik met 5 oud vriendjes een reunie had (gevonden op fb) de bakker in de stuyversantstraat waar ik elke dag voor 2 cent 2 muntdropjes haalde, en inderdaad jantje van alles voor de duimdrop, spek en schuimblokken hahaha, verlang vaak terug naar die tijd. Tip op fb heb ik leuke groep ontdekt over a.dam oud west waar iedereen oude foto's e.d opzet het heet: Amsterdam oud en nieuw west is ook heel leuk zou zeggen meld je aan als je fb hebt. Denk dat op deze site meer mensen zitten die ik ken, dus meld je aub, had er 2 vriendinnen wonen alleen weet de naam niet meer zo goed en huisnr ook niet :-( gr Yvonne

christiaan Spaan

Re: Op zoek naar iemand

Ellen:
Hoi allemaal
Misschien kan ik hier geholpen worden
in de jaren 1968 69 70 woonde ik op de baarsjesweg (nummer weet ik niet meer want ik was erg jong) en wij woonden boven de sigarenhandel. (klein sigarenwinkeltje)
Deze mensen (eigenaren) hadden een dochter Mirjam of Miriam en daar speelde ik altijd mee. Weet iemand heeeeeel toevallig iets meer over deze periode ???
Ik ben zelf 43 dus zij zal ook in die leeftijdscatogorie zijn. Lijkt me ontzettend leuk om kontakt te krijgen met haar.
Ik hoop hier heel misschien een leuke reactie te krijgen.
groetjes

Ik woonde op de Baarsjesweg nr. 225 en ik paste in de jaren 70 soms op de sigarenwinkel als de familie op vakantie ging , en ik weet dat ze naar Brabant zijn verhuist en Mirjam heeft een opleiding genoten op de universiteit en is volgens mij zelfs geëmigreerd naar Amerika.

Jofke:
hallo,

Hallo Jofke,

Ik heb even voor je gezocht op de Beeldbank van het Stadsarchief. Op nr. 45 kon ik niets bijzonders ontdekken, maar ertegenover wel: http://beeldbank.amsterdam.nl/beeldbank/indeling/detail/start/4?q_searchfield=stuyvesantstraat
Het is dus een oude elektriciteitscentrale.

Groet, Channah

Jofke

Stuyvesantstraat 45: gevangenis??

hallo,

Gonnie

Re: wat leuk

thea:
wat leuk om dit allemaal te lezen, ik ben de zus van sonja kooij.

Siny Esch

Re: zo maar

mverschoor-lansman:
ik ben geboren in de stuyvesantstraat op nummer 32 ik kan mij bakker wolf nog goed herinderen ze hadden twee dochters de eene hete wies en zat bij mij op school de st monica school er was ook een winkel van de spar en nieuwpoort ook was er een pontje naar de postjesweg dat koste vijf cent er was ook een kapper in de straat wie contact wil opnemen met mij demverschoor@planet.nl

rene pool

Re: Stuyvesantstraat

Chris le Roy:

mverschoor-lansman

verhalen van de stuyversantstraat

ik kan mij bijde pontjes nog herinnderen alle winkels ook dat winkeltje voor jr kousen op te laten halen bij ons in de straat was ook een fietsestaling en j
jantje van alles er komt steeds meer boven als je gaat nadenken over die tijd
naast ons woonde thea van de valk een gezin met 12 kinderenen boven ons de fam kaldenbacg wie weet dat nog
mijn naam is martha lansman ik had tweebroers ap en wim denmverschoor@planet.nl

mverschoor-lansman

Re: verhalen; crijnssenstr/ p.stuyvesantstraat

irene STIL:
Herinneringen.Ih het kort:Dries de schillenboer (ook wel genoemde schillenpik)achteraf wel een beetje gek die scheldwoorden.Bakker Wolf naar mijn geheugen hadden ze een zoon die Leukemie had (kaal hoofd)v/d chemo nu ik beter weet.van die ziekte beseften wij niet eens wat het was.P.stuversant 6 was zeker een bibliotheek en ook heel wat jaren, daar ik zelf op mijn autoped voor mijn vader altijd boeken moest ophalen/terug brengen,en een keer door een regenjas meneer met niets eronder geconfronteerd werd op weg naar huis,en nooit heb durven te zeggen,wat waren we toch (ergens) bang voor, en aan de andere kant weer niet.Janje van Alles woonde naast hun winkel(tje) die noemde wij oom Cor en tante dat vindt ik nu nog het mooiste oude winkeltje van de buurt,alleen al die geur (petroleum)en alles wat er aan het plafond hing, glazen deksel dozen met het snoep er in,wat zullen kinderen daar toch het een en ander snoepje of dropje gepikt hebben (uit Armoede).Maar we gingen er wel bijna dagelijks heen voor het een of ander.Ook dat met tollen ze wel eens door de ramen vlogen en dan zeggen dat je het NIET gedaan het met jouwetol.We speelden in de Crijnssen zomers veel houtslag met pinkeltje.?Als ook boven Diederiks de melkboer hoek postjeskade/crijnssenstr. woonde Meneer de Boef zo heete hij met vrouw en dochter,Hij was politieagent op de overtoom.Ik zelf heb op de gracht postjeskade in de winter met schaatsen een kind uit een wak gered mijn zus Ria en Henny Stil wisten dat nog,ik zelf was het helemaal vergeten.(leuk om dat te horen)Wie kent ook nog het pondje ome Cor.Alsook pondje kostverlorenvaart/baarsjes ,mijn oma woonde op de kostverlorenkade aan de overkant v/h water. Ook tegenover de school hoek crijnssen/v.Renselaerstr.was een winkel die in nylonkousen (nu panties)de ladders ophaalde,kan je je nu niet vooorstellen.van Aardweg op de Baarsjes ja die winkel liep goed,zelf ben ik daarna en al mijn zussen en oom naar de Jacob Marisschool geweest.Wie nog meer???

mverschoor-lansman

Re: Geboren 1946 Gewoond tot eind 1964

Siny Esch:
Hallo allemaal Ik ben geboren in de Stuyvesantstraat 43 een hoog.Mijn vader heeft gewerkt bij de bakkerij de Wolff.Ik ben een ven de tweeling,we hebben onze jeugd hier door gebracht.Nierop de drogisterij, Diederiks op de postjeskade Ik weet nog veel meer maar ik kom nog wel terug met verhalen ,misshien kom ik nog bekende mensen tegen van vroeger hier op de sitte gr Siny Esch

mverschoor-lansman

Siny Esch:

ik ben geboren op nummer 32 in 1941 en heb er gewoond tot 1962 dus we moeten elkaar haast wel kennen als je meer wil weten mij email is denmverschoor@planet.nl

Siny Esch

Geboren 1946 Gewoond tot eind 1964

Hallo allemaal
Ik ben geboren in de Stuyvesantstraat 43 een hoog.
Mijn vader heeft gewerkt bij de bakkerij de Wolff.
Ik ben een ven de tweeling,we hebben onze jeugd hier door gebracht.
Nierop de drogisterij, Diederiks op de postjeskade

mverschoor-lansman

kerstbomen

ik weet dat nog heel goed ik woonde vlak bij die centrale tweehuizen er van af en bakker de wolf kon ik ook goed zijn dochters zaten bij nij op schoolik kan mij nog zo veel herinderen van die tijd ik ben er pas nog even wezen kijken ons portiek was er nog wel maar geen bekende namen meem verschoor lansman
denmverchoor@planet.nl

mverschoor-lansman

Re: Re: Re: ik zoek

Leon de Laat:
mverschoor-lansman:> dory derks:> Graag zou ik willen weten welke winkel er heeft gezeten op de Stuyvesantstraat nr. 6Alles wijst er op dat er een winkel zat vroeger maar tot nu toe weet niemand mij dat te vertellen.Doryvolgens mij was dat een boeken winkel in het zelfde portiek was ook een kapper---------------------------------------------------------------------------------------------Op STUYVESANTSTRAAT 6 zat de Boekh. en Leesbibliotheekvan Cornelis Jaspers, geb. 1924Op STUYVESANTSTRAAT 8 zat de Dameskapsalon van resp.A.F. Baak , J.E.H. vd Beld en A. KamphuisGroet, Leon de Laat