57 jaar Groenteboer Schouten

Verteller: Kees Schouten
Overtoomse Veld

Kees Schouten (71 jaar) wilde in 1952 na het behalen van zijn Mulo-B diploma verder leren maar na een jaar bleek dat het werken in de groentewinkel van zijn vader niet te combineren was met de avondschool. En toen stortte hij zich helemaal in de familiezaak op de hoek van de Paramaribostraat en het gelijknamige plein.

De groentewinkel van de familie Schouten(1936) Foto: collectie familie Schouten

In 1963 nam hij de zaak over van zijn vader en tot 1992 heeft hij samen met zijn vrouw en met hulp van zijn dochters de winkel gerund. Toen zijn boekhouder aangaf dat hij de strijd met de supermarkten dreigde te verliezen en hij een aanbieding kreeg om als deskundig inkoper aan de slag te kunnen bij Bindt (de eerste echte catering leverancier van Amsterdam) besloot Kees met pijn in zijn hart om te stoppen.

Zo anders was het in nog in 1985. Op 25 november vierden ze toen het 50-jarig bestaan van de groentewinkel. Met een schitterend jubileumboekje geschreven door Simon van Blokland en met een echte voordeelactie voor de klanten. ‘s Middags om 5 uur kwam een kinderkoor uit de buurt het echtpaar Schouten toezingen voor de zaak. En er kwamen zoveel bloemstukken dat een voorbijgangster dacht dat het een bloemenwinkel was en – buiten openingstijd – aanbelde met de vraag of zij nog even een bosje bloemen kon kopen.

Kees heeft in de loop der jaren de omslag moeten maken van groenteboer naar buurtwinkel met alle mogelijke levensmiddelen. Hoogtepunt daarbij was dat hij als 7e in Amsterdam het ijs van de firma Den Hertog ‘mocht’ gaan verkopen! Gelukkig was er een grote kelder onder de zaak voor de opslag van al die verschillende artikelen, maar toen hun dochters groter werden, werd het hoekhuis hen toch te klein en verhuisden ze naar een grotere woning ‘om de hoek’ in de Arubastraat op twee en drie hoog.

Kees Schouten speelde korfbal bij KCO in de Argonoutenstraat en is nog steeds actief want hij zorgt met zijn ervaring voor de menselijke maat bij de scheidsrechtersopleidingen. Die mensenkennis heeft hij opgedaan op de werkvloer met – aan de ene kant – alle klanten en – aan de andere kant – al die hulpen die op drukke tijden een handje bijstaken in de winkel. Daarom ook zegt Kees dat hij ondanks soms moeilijke tijden “het zo weer over zou willen doen.”

Bekijk meer afbeeldingen

Het buurtkoor zingt het feestpaar toe met een speciaal geschreven lied. Foto: collectie familie Schouten, 1985

Trotse Kees met een van zijn dochters tussen de jubileumvlaggen. Op de achtergrond de ramen van hun keuken en woonkamer.

Wouter Otten

een groet voor Kees Schouten

Beste Kees,

Ik reken uit dat het 68 jaar geleden is dat we elkaar voor het laatste zagen. Ik hoop dat het je goed gaat.

Je klasgenoot,  Wouter.

Dick Schoute

Groenteboer Kees Schouten

Hai allen,

Ik heb van 1969 (net na mijn geboorte) tot 1983 in de Paramaribostraat gewoond en mijn oudste broer Marcel heeft bij Kees Schouten gewerkt. Wij deden daar altijd boodschappen op de pof en (ik geloof) 1x per week betaalde mijn moeder de rekening ... voor zover ik het mij kan herinneren. Nu woon ik in de Staatsliedenbuurt in Westerpark.
Echt leuk om iets te lezen over groenteboer Kees Schouten en de reactie's.
Hoop dat het met iedereen goed gaat.

Groetjes, Dick(ie) Schoute

frits

Beste Kees
alvast heel hartelijk bedankt,wat zou dat leuk zijn om Frits te spreken. Ik kan me jullie moeder ook nog heel goed herinneren.
m'n email adres is :
g.j.h.hilbrink@casema.nl

Kees Schouten

broer van frits

Beste Ada, stuur je mailadres naar mij en komt het contact wel in orde
k.schouten2@hetnet.nl

Ada en Gerrit-jan Hilbrink Amstelveen

frits

ik ben ada hilbrink en ik ben op zoek naar frits. frits en ik hebben jaren samen op schiphol gewerkt bij de hems. daarna is frits op het singel gaan werken in de bloemen we hebben samen veel gelachen en veel lol gehad. jammergenoeg zijn we elkaar uit het oog verloren.
kunt u mij vertellen hoe het met hem gaat en waar in hem eventueel kan bereiken? m.v.gr. Ada hilbrink en Gerrit-Jan.

will&paul Boerebach

hallo Kees en Femmy.
Even reqageren op het leuke artikel over jullie beiden en de winkel.Wij, Will en Paul hebben met veel plezier in de Paramarobostraat 11bis a gewoond boven de garage van v.d.Stoelgedurende de periode juli 1963 tot eind '67. Will kocht bij jullie destijds groenten en fruit en maakte een praatje met Femmy. Van het een kwam het ander en ging zijveel in de winkel helpen. Oma (de moeder van Kees), zat dan in de keuken groenten schoon te maken. We hebben een leuke tijd gehad, ook met Joke. Jammer dat wij,na onze verhuizing naar Weesp,elkaar'n lange tijd niet meer gezien hebben.
maar toen wij elkaar weer zagen, vielen al die jaren weer weg, en is het leuk dat wij elkaarweer af en toe zien en spreken. Jullie zijn nietsveranderd. Lieve groeten van ons beiden.
Will en Paul.

Oma

Wat leuk!
Ik ken de groentewinkel van de familie Schouten slechts doordat de oma van mijn ex-echtgenoot daarboven woonde, op de derde verdieping, samen met een ongetrouwde zoon. Ik was gek op die oma, dus ik ben er veel geweest. Mijn ex heeft er als kind ook gewoond, want zijn ouders - later alleen zijn moeder toen ze weduwe was geworden - woonden daar in met hun tweeling.
Oma, mevr. Hagemeijer-Kits, is overigens heel oud geworden, en heeft echt tot het eind van haar leven op datzelfde adres gewoond.