Mexicaantjes en Bussie trap

Auteur: Jan Kuijkens
Overtoomse Veld

"Als ik dit epistel schrijf, moet ik ver terug, naar mijn jeugdtijd, want nu ben ik 77 jaar. Mijn ouders verhuisden naar de Stuyvesantstraat. Eerst naar benedenhuis nummer 21."

Bakker Wolf Stuyvesantstraat, hoek Van Renselaarstraat.

"Verhuizen zat in hun bloed, denk ik nu wel eens, want we verhuisden naar overkant naar nummer 22, op de tweede etage. Maar dat was niet hoog genoeg, dan maar naar derde etage, want daar hadden ze een mooi dakterras.

In de straat kreeg ik veel vriendjes en we deden veel spelletjes. Tollen was favoriet,  zowel met het zweepje als wel met de priktol waar een touwtje omheen gewonden werd.  Het touwtje vasthouden  en de tol een zwieperd geven, dan springt ie weg en blijft hij op een afstand staan tollen. En dan nog knikkeren in de lange portieken van de huizen, met kalkknikkers of 'Mexicaantjes' die waren zo mooi gekleurd van binnen. Elke knikker of stuiter had ook zijn eigen waarde, om mee te ruilen.

Zomers speelden we vooral 'slagbal met rondjes'. De bomen waren onze honken. Vele buren en onze ouders hingen dan uit het raam om te kijken. We hadden spellen genoeg. 'Bussie trap' vanaf een put, of 'pinkelen' ook vanaf een put. Je kon toen nog vrij op de middenweg spelen, omdat er maar zeer weinig auto’s waren, dus ook voetballen kon goed. Voetballen werd wel gedaan bij de drogist en de boekwinkel voor de deur, met jongens van de Baarsjesweg.

David Boegborn

Re: Re: Stuyvesantstraat

Bert van Schuijlenburg:
Geachte heer Kuijkens.Mijn moeder is inmiddels overleden en was ongeveer van uw leeftijd.(1933) Zij heeft in deStuyvesantstraat gewoont in de oorlog. Op nr9 en nr3 als ik mij niet vergis.Heb haar vaak horen vertellen over die spellen waar u het ook over had.Heel erg leuk . Bedankt !
Als uw moeder Miep was, woonde ze met haar moeder op nummer 9, 3hoog en niet op nr.3. Ze was mijn buurmeisje; wij woonden op nr. 11, 3 hoog. We hadden weinig contact, maar ik vond haar wel een mooi meisje. Ik denk dat onze moeders liever niet te veel contact wilden in die tijd.

Jammer dat mijn moeder het zelf niet meer kan lezen allemaal.
Zij was inderdaad een mooi meisje en heb mijn dochter naar haar vernoemd.
Zou u mij kunnen vertellen waarom mijn oma en uw moeder liever geen contact wilden in die tijd? In een persoonlijke mail gaarne... Heb nog wel foto's van mama uit die tijd en kan u die wel mailen als u dat wil...
Ben zo benieuwd naar wat er zich in die tijd allemaal heeft afgespeeld.
Alvast bedankt .

thea

de tijd van toen

k vindt het ook leuk om even terug in de tijd tegaan morgen avond weer even terug in de tijd van toen waar ik vroeger naar toe moest de liefde daar was toen scapino ballet waar ik toen niks an vond maar nu wel in het vondelpark vindt ik het wel leuk morgen ga ik dus dat gebouw van binnen bekijken mijn oudeschool ben ik ook al geweest en waar ik vroeger op padinderij was die kerk ben ik ook al geweest het orgelpark is daar nou pas geleden was ik daar nog een blindepianist die is goed

Loes Kuijkens

reactie voor w. Buckert/Slangen

Nu pas reageer ik op je schrijven 12/8.
Inderdaad herinner ik deze naam wel. Je woonde in het huis.
Wij woonden eerst 2 de daarna 3 etage ..Mijn broer Jelle is in de 5o tiger jaren naar Australie gegaan, doch in 2002 overleden.
Op de eerste etage woonden een paar bejaarde zussen met een moeder. Daar voor kwam soms de pastoor. Ze stonden deze op te wachten met een brandende kaars achter de straatdeur.
Verder had ik zelf wel veel vrienden in de straat.
Jan kuijkens.

wil buckert-slangen

stuyvesantstraat 22

hallo jan kuykens,

leuk dit te lezen, het is ook mijn tijd geweest, ik kende je broer jelle beter, die ging met mijn broer piet slangen om. Jullie woonde boven ons, ik heb al eens geprobeerd via schoolbank contact met je te krijgen, maar dat is niet gelukt, dus ik hoop dat dit beter gaat. Via mijn jongere zus heb ik dit gevonden, dus vond het leuk om allemaal te lezen. Nogmaals leuk om weer even in de oude tijd terug te duiken en welbedankt

David Boegborn

Stuyvesantstraat