Bakkerij Rodenburg

De warme bakker in mijn jeugd was bakkerij Rodenburg aan de Burgemeester Vening Meineszlaan.

Winkels Burg V Meineszlaan Winkels Burgemeester Vening Meineszlaan 44-62
(foto: Beeldbank Amsterdam Dienst Bouw- en woningtoezicht, jaar: onbekend)

Hij bakte ´s morgens vroeg het brood en zijn vrouw runde de winkel. De winkel zat toen - tussen 1955 en 1970 - tussen de slager en de dameskapper. Die winkels zijn er nu niet meer.
Mijn broer en ik moesten er vaak brood gaan halen, want mijn moeder kwam er niet altijd aan toe. Regelmatig liepen we dan tussen de middag naar de bakkerij. In ieder geval op woensdag - als we 's middags vrij hadden - maar ik weet niet meer of we dat ook op andere dagen deden.
Een brood kostte toen 49 cent. Omgerekend zou dat nu iets meer dan 20 eurocent zijn. Die ene cent die je terugkreeg als wisselgeld maakte je handen zweterig en je handen gingen helamaal naar koper ruiken. Om het brood werd een stuk dun overtrekpapier gedaan. Dit was lastig sjouwen, want wij hielden het brood onder onze arm en dan gleed het heel makkelijk weg. Dus gebruikten we het papier om die ene cent in te wikkelen. Geen stinkende en zwetende handen meer.
Het brood zelf rook altijd zo heerlijk en dat was zo uitnodigend dat we de hoekjes afbraken en opaten. Zo kwamen we dan met maar een deel van het brood thuis.
De dochter van bakker Rodenburg heeft een tijdje bij mij in de klas gezeten. Later werkte ze ook in de zaak van haar ouders. Ik heb haar manier van werken daar achter de toonbank altijd bewonderd. Ze kon de koekjes zo elegant inpakken, dat zou ik haar nooit na kunnen doen.

Rob Olijkan

Basketbal veldje.

Al lezend kom ik de reactie tegen van Rob Olijkan. Ik weet niet waarom, maar ik zie je zo voor me staan. Je broer ken ik beter, daar heb ik mee in de klas gezeten. Volgens mij heet hij Tom. Jullie zijn een tweeling. Ik woonde in de Wiardi Beckmanstraat en kwam regelmatig basketballen met o.a. Conrad (vroeger gewoon Connie) van Gellekom, Hans Sprenger Pieter de Ruijter etc. Later deed ik dat met Tonnie Zwart en Leo Keppie.

Het verhaal van de bakker spreekt mij wel aan. Als jongste in ons gezin moest ik iedere dag brood halen. En inderdaad. ook ik mocht het brood niet laten snijden. Dat kostte weer 5 cent extra, meen ik mij te herinneren. Wat grappig dat we elkaar hier allemaal tegenkomen, ruim 50 jaar later!

Rob Olijkan

De winkels op de Vening Meineszlaan.

Wij woonden met een groot gezin aan "het basketbal-pleintje", pal tegenover de winkels. Brood werd bij Rodenburg gehaald (6 broden op zaterdag!). We lieten het nooit snijden want dat was duurder (en met dik gesneden boterhammen spaar je beleg). Moeder haalde groente, noten, vis en vleeswaren op de markt Gulden Winckelplntsn. op de fiets met fietstassen. Drogist Brakel herinner ik me, ik kwam daar boven wel eens spelen met Chris, die had een rond brilletje en - net als ik toen - een hoge piepstem. Vader had een snor én een Austin Seven (ik wilde niks anders dan zo'n auto later). Later kwam er een andere drogist in die heel aardig en rustig was. Ik herinner me de komst van Kiebért die de wassalon hadden. Frits had rood haar en liet zich niet dollen toen hij met voetballen werd getest: hij sloeg letterlijk van zich af en werd nooit meer gepest. Golden House vestigde zich later in de drogist. Die deed (en doet) het daar goed, er was verder geen afhaal in de buurt op de toko naast  de Catharina kerk na. Er waren geregeld aanrijdingen op het kruispunt Fockstraat / Vening Meineszlaan.

Chris Brakel

Winkels Burg V Meineszlaan

Hallo, ik ben Chris Brakel, zoon van de Drogist, naast toen slagerij Coffeng.
Wij woonde boven de winkel van 1958 tot 1966.
Ik werd regelmatig naar de bakker gestuurt om een brood te halen. Kan me nog goed herinneren dat deze meestal nog goed warm waren.
Groeten Chris

Gerrit van Eijk

Bakkerij

Hallo Peter,
Weet je nog dat we bij jouw vader achter in de bakkerij s'avonds aan het
sleutelen waren aan onze brommers? en zelfs een Indian hebben opgeknapt!

peter rodenburg

peter rodenburg.reactie

hallo ik ben peter rodenburg en willem en to waren mijn ouders ik heb er gewoond tot mijn 22 en ben daarna getrouwd en ben gaan wonen in de bilderdijkstraat waar mijn vader ook een bakkerij had
deze heb in 1974 overgenomen en na 25 jaar ben ik gestopt met de bakkerij en alles verkocht en ben in purmerend gaan wonen. mijn zuster karin was inderdaad werkzaam in de winkel van mijn ouders.ik ben nu 64 en eind van het jaar krijg ik mijn aow. verder heb ik op de burgm fockschool gezeten.
nu werk ik als taxi op schiphol want ik kan niet de hele dag thuis zitten.
zo ik heb mijn reactie neergezet en hoop wat van je te horen

groetjes peter rodenburg.

Cees Raaijmakers

W. Rodenburg

HEERlijk brood. wij moesten hier vroeger ook altijd brood halen.
We waren met z'n tienen dus dat was elke dag 2 wit en 2 bruin en meestal was er dan meer als 'n hoekje afgegeten voordat we thuiskwamen. We hadden in die tijd niet genoeg geld om 'n heel krentenbrood voor het weekend te kopen dus kregen we "ruim" de kapjes. Mijn vader noemde deze altijd "de kontjes van Willem"