Basisscholen rond de Lourdeskerk

Carla Honselaar stuurde ons deze mooie oude foto's van de kerk Het Nieuwe Verbond.

Kleuterschool bij de Lourdeskerk Foto: collectie Carla Honselaar

Al weer twee jaar geleden reageerde Carla Honselaar op onderstaande oproep. En omdat de redactie benieuwd was naar die foto's vroegen we Carla of we ze mochten publiceren.

Scholen bij Noordzijde
Voor een website voor de wijk Noorderhof ben ik op zoek naar informatie over de scholen die hier stonden tussen ca. 1950 en 2000, op het terrein rond de kerk Het Nieuwe Verbond. Wie kan me helpen aan informatie en eventueel foto's?

Silva Tensen, 3 april 2009

Leerkrachten lopend op schoolplein Foto: collectie Carla Honselaar

john stavenuiter

juffrouw walter juffrouw oeps en juffrouw van der velde

hallo allemaal,

dit is alweer een paar jaar geleden,

ik was daar van 1962 tot1967 68

heel leuk

Ingrid Wittebol

Leerkrachten

juffrouw Walter, my teacher at the immaculate school, eerste klas en tweede klas, 1956 en 1957....wat leuk deze foto te zien

Bert Pieroelie, 29-03-2016

Meester Koperdraad?

Ik zat op de Immaculataschool, van de derde of vierde klas tot en met de zesde (schooljaar 1960-1961) bij "meester" Koperdraad. Ik heb het nog mogen meemaken (een deel van) mijn laatste jaar in de nieuwe stenen school bij de Lourdeskerk door te brengen. Ik meen op de foto van het groepje leerkrachten, dat de ingang van de nieuwe school binnenloopt, achter juffrouw Walter, mijn oude meester Koperdraad te herkennen. Kan dit kloppen?

Loes van den Born

Re: Namen geestelijken

WM van Vroenhoven-Hondeman:
De eersten waren Pastoor Nijssen met zijn open klapbaar driehoekig autootje. Dom maar ik weet niet meer hoe dat autootje heette. Hij klapte naar boven open. Was wit had 3 wielen en als de pastoor eruit stapte was dat zeer indrukwekkend. De kapelaans heetten Valkensteijn, de Jong en Schut. Deze waren de eerste garde. Bij hen heb ik veel gebiecht. Vertellen dat je uit de koektrommel had gepikt of zoiets, want je moest toch wat zeggen. Was het maar zo simpel om dat nu nog te zeggen.

Heel herkenbaar dit verhaal. Ik zie dat autootje ook voor mij. Elke vrijdag kwam Pastoor de Nijs bij de visboer in de Burg. van Leeuwenlaan een visje halen. Wij mochten immers geen vlees eten op vrijdag. Dat type auto is een messerschmit.
Ben jij familie van Carla Honselaar - Hondeman ?
Ik heb bij haar in de klas gezeten.
Loes van den Born

WM van Vroenhoven-Hondeman

Eerste geestelijken Lourdeskerk

Correctie. Kapelaan Schut kwam later. De eerste waren de kapelaans Valkensteijn, de Jong, de Haan onder pastoor de Nijs.

Namen geestelijken

joop jansen 32

Bouwpastoor.

Ook wij als gezin behoorden tot de Lourdeskerk.
Ik was in die jaren ook nog collectant en de bouwpastoor was Nijsen.
Er moet nog een steentje in de muur daarvan zijn.
Een kapelaan ken ik mij nog herinneren en was kap.Schut of Schutte.
Deze kapelaan was gek op de film Hitskock,maar op de pastorie mocht in die tijd
nog geen TV staan en kwam hij vaak bij ons thuis deze film bekijken.
De wind had de pastoor er wel in,daar de kapelaans om 10 uur weer thuis
van hem moesten zijn.
Onze kinderen,Huub,Frank en Thecla hebben allen achter de kerk op de kleuterschool gezeten en zijn daarna op de lourdesschool gegaan en om de rit
naar de volgende scholen niet het zelfde te laten zijn ,hebben mijn vrouw en ik besloten ze naar een school in de binnenstad te laten gaan.
Kapelaan Schut is later pastoor in een kerk en stond bij de burg.Vening Meineszl.
geworden.

Ans Pruis

lourdeskerk

Niet alleen Katholieke scholen stonden op het stuk waar nu het Noorderhof is, er was ook openbare kleuterschool De Meerkoet.
Die stond aan de kant van de Frans Bastiaansestraat.
Later is daar ook een speeltuin gekomen, zie beeldbank.

Carla Honselaar - Hondeman

Afbraak scholen in 1996

In 1996 hebben beide scholen het veld moeten ruimen voor de wijk die er nu staat. De kerk is gebleven. Achter de kerk zat een dependance van de kleuterschool Bernadette.

Lourdeskerk begin 1960

Dit zijn mijn foto's. De kerk heette toen de Lourdeskerk en de foto's zijn van begin 1960. Er waren twee lagere scholen, de Lourdesschool en de Immaculataschool en ik heb op de Immaculataschool gezeten samen met mijn zus Paula. De andere van ons gezin zaten op de Lourdesschool en eigenlijk heb ik dat nooit begrepen. Kinderen uit één gezin niet op dezelfde school. Ook mijn ouders hadden daar geen goede uitleg voor. De drie oudste van ons gezin op de Lourdes en de twee jongste op de Immaculata.