Westereindflat Rijksmonument

De Westereindflat Foto: Annick van Ommeren-Marquer, 21 oktober 2007

De Westereindflat aan de Harry Koningsbergerstraat 94-348 (architecten J. Rietveld en P.R. Bloemsma) is één van de honderd topmonumenten uit de wederopbouwperiode die de status van beschermd rijksmonument hebben gekregen.
Het gaat daarbij vooral om de excellente werken: evidente mijlpalen in de ontwikkeling van de architectuur, stedenbouw, landinrichting, bouwtechniek of ruimtegebonden kunst of essentiële toonbeelden van de belangrijkste cultuurhistorische of sociaalhistorische ontwikkelingen van de periode 1940-1958 in Nederland.

Kijk ook hier voor het verhaal van Hans van Mourik met heel veel oude foto's van de Westereindflat.

Erik Swierstra

Westereindflat als Rijksmonument

Op de in oktober 2007 gepubliceerde lijst van 100 nieuwe rijksmonumenten uit de jaren 1940-1958 staan drie gebouwen in Amsterdam-West. Naast twee kerken (Sint Josephkerk en Kolenkit) staat als enige woongebouw de Westereindflat aan de Harry Koningsbergerstraat op de lijst. Dit is dus het eerste nieuwe rijksmonument in Slotermeer.

Zie: Monument van herrijzenis en Drie nieuwe rijksmonumenten in Amsterdam-West op de site van SamenWest.