Willy van der Heide

Oud-West

Vrijwel alleen de jonge ouderen onder ons zullen zich de Bob Evers-serie herinneren. Boeken voor jongens die van avonturen hielden. Leeftijd 12 jaar en ouder.

‘Avonturen in de Stille Zuidzee’, 1e deel van een driedelig verhaal over en met de drie jongens. Het 2e deel heet ‘drie jongens op een onbewoond eiland’ en het 3e deel ‘De strijd om het goudschip’ Afbeelding: collectie Jan Wiebenga

Boekenwurm
In de Van der Hoopstraat 32, bij het Van Limburg Stirumplein, was een bibliotheek gevestigd. Daar waren we ingeschreven, ik dacht dat je wel iets per geleend boek moest betalen. Weet niet meer hoeveel maar dat kan nooit meer dan een dubbeltje per boek geweest zijn. Ik weet wel dat ik vaak twee boeken in de week verslond van deze serie. Als je eenmaal goed in het boek zat moest het uitgelezen worden, ongeacht wat er om je heen gebeurde. Enkele verhalen speelden zich grotendeels af in Amsterdam. Dat was dus extra aantrekkelijk, voor mij althans, omdat je veel beschrijvingen herkende in het boek. Ik las ook wel andere boeken zoals Arendsoog, maar die konden mij minder bekoren.

Bob Evers
De geestelijke vader van de Bob Evers-verhalen is Willy van der Heide, een van de vele pseudoniemen van Wilhelmus Henricus Maria (Willem) van den Hout (03-06-1915 - 24-02-1985). Zijn Bob Evers-verhalen, de eerste 32 delen, verschenen tussen 1943 en 1978. De tekeningen en omslag waren van Frans Mettes. Tussen 1987 en 2003 werd de serie voortgezet door Peter de Zwaan (17-08-1944). Deze verhalen verschenen in de vorm van leesboeken bij Uitgeverij De Eekhoorn. In totaal zijn er in de jaren 1949 tot en met 2003 vijftig delen verschenen. De leesboeken zijn alleen nog in het tweedehands-circuit te verkrijgen.

Herkenning
En natuurlijk moest ik me weer even verdiepen in bovenstaand boek. Na vele jaren kwam ik ze weer tegen: Jan Prins, de luie HBSer in de ogen van zijn leraren. Zijn vader de oude kolonel Prins die tientallen jaren in het Indische leger had gediend. Dan de vriend van Jan, de dikke roodharige, sproetige Arie Roos. Zijn vader, de oude Roos, had een der grootste vrachtrederijen van Amsterdam. Een zakenrelatie van hem in de VS, directeur van een vliegtuig- en motoren fabriek, had een zoon, geheten Bobbie Evers. Met een accent. Deze drie, met ieder hun eigen achtergrond, daar draaide het om, in hun meest spannende avonturen.

Piet Veenboer

WILLY VAN DER HEIDE

Tijdens mijn Dominicusmulotijd(1950-1954) in de Marco Polostraat zat ik 's avonds op de huiswerkklas van Pater Dury in de Cornelis Dirkszstraat en later bij de Liefdekerk. Daar kon men onder leiding van genoemde pater je huiswerk maken. Persoonlijk vond ik dat een groot succes, want pater Dury werd vergezeld door aankomende onderwijzers, dus je kon alles vragen. Was je huiswerk klaar, dan konden wij een keus maken tussen een aantal Bob Evers boeken. Ze hadden meerdere exemplaren dubbel. U kunt zich natuurlijk wel voorstellen, dat mijn huiswerk snel af was!!
Al met al was deze huiswerkklas dus een succes, want meerdere klasgenoten hebben daar gebruik van gemaakt.

Jan van der Stelt

Bob Evers uit de Cabralstraat

Ik leende aanvankelijk de boeken uit de Bob Evers-serie bij de partikuliere bibliotheek van Visser in de Cabralstraat. Mijn vader was daar lid dus mocht ik er ook lenen. Later kocht ik de pocketboekjes voor mijzelf. Heb ze alle 50 maar die van Peter de Zwaan vond ik toch een stuk minder leuk. Mijn voorkeur ging uit naar de delen die zich in Amsterdam afspeelden, vooral vanwege de herkenbaarheid natuurlijk. Je zag de betreffende straten in gedachten voor je.

Roeland Voogd

Bob Evers en Slotermeer

Ik heb bijna dezelfde herinnering. Alleen was de partikuliere uitleenbibliotheek gevestigd aan de Burgemeester de Vlughtlaan. Als mijn geheugen mij niet in de steek laat bij de sigarenzaak in. Ik keek altijd bij de boekhandel op de hoek van de Burgemeester Fockstraat of er al een nieuw deel uit was, waarna ik meteen bij de bibliotheek ging vragen of ze hem al hadden. Vaak kreeg ik dan als eerste het boek te lezen.