Opening van de tentoonstelling: 'De Speelse Stad' van Aldo van Eijck

6 Fans

De opening wordt gedaan door wethouder Els Verdonk van stadsdeel Nieuw West op vrijdagmiddag 7 oktober 17.00 uur in het Van Eesterenmuseum.

Logo Van Eesterenmuseum

Sybolt Meindertsma geeft een korte uitleg over de betekenis en visie van Aldo van Eijck en de huidige trends en visies op buitenspelen.
Daarna is er gelegenheid om buiten te spelen op het entreeplein van het Van Eesterenmuseum en Broedplaats de Vlugt waar enkele speeltoestellen van Aldo van Eijck permanent zijn opgesteld. Maar u kunt er ook naar kijken en erover praten met een glas in de hand.

Op talloze foto’s uit de jaren vijftig en zestig van Nieuw- West zijn speelrekken vol met kinderen te zien. Voor veel 45+-ers vormen zij een dierbare herinnering. Deze speelrekken zijn ontworpen door architect Aldo van Eyck (1918-1999), groot voorstander van een ‘speelse’ stad. De tentoonstelling belicht een unieke periode in de geschiedenis van het buitenspelen in Amsterdam. Tussen 1947 en 1978 werden meer dan 700 speelplaatsen aangelegd. Het speelplaatsenbeleid stond hoog op de agenda. Het was uniek in de wereld dat de speelplaatsen als een netwerk van speelruimte werden aangelegd. In Amsterdam Nieuw West is de hoeveelheid van deze speelplaatsen verreweg het grootst en zijn daarom ook karakteristiek voor de wijk.

Om niet te weinig glazen te hebben, weten het Van Eesterenmuseum graag of u van plan bent te komen. Stuur een mail aan: opening@vaneesterenmuseum.nl.

Op 28 oktober organiseert het Van Eesterenmuseum in Podium Mozaïek een studiedag 'Buitenspelen in de stad'. Als u nieuwsgierig bent dan kunt u het programma alvast bekijken.

Van Eesterenmuseum - Burgemeester de Vlugtlaan 125 - 1063 BJ Amsterdam