Cirkels: een deel van Aldo van Eycks erfenis voor architecten van nu?

Woensdag 16 november 2011, 20.00 uur in het Van Eesterenmuseum: het Van Eesterengesprek #10

Logo Van Eesterenmuseum

In aansluiting op de tentoonstelling over Aldo van Eyck ‘De speelse stad’ geeft Sabine Lebesque (Amsterdam, 1965), architectuurhistoricus, een lezing over haar essay. Zij studeerde in 1988 met dit essay af aan de UvA. Van Eyck (1918-1999) gebruikte in zijn ontwerpen ronde vormen en cirkels. Ze vormen de sleutel voor zijn door de jaren heen ontwikkelde eigenzinnige architectuurtaal. Begrippen als ‘tussengebied’, tegenpolen als ‘rond en vierkant’, ‘binnen en buiten’, ‘dicht en open’ kenmerken Van Eycks idioom. Avantgardekunst en niet-Westerse kunst beïnvloedden zijn ontwerpen naast modernisme en structuralisme.
Sabine Lebesque maakt ons wegwijs in zijn ideeënwereld en beantwoordt met ons de vraag wat de nalatenschap van zijn werk in de huidige architectuurpraktijk (nog) betekent en wat we ervan kunnen leren. We besluiten, naar goede gewoonte met een debat over deze vraag. Na afloop kan er nagepraat worden onder het genot van een drankje (tegen betaling) en een hapje.

Tijd: 20:00 uur - 22:00 uur, inloop vanaf 19:30

Aanmelden: aanmelden@vaneesterenmuseum.nl
Kosten: € 5, bij lidmaatschap Vrienden van het Van Eesterenmuseum (min. € 25) gratis

Het Van Eesterenmuseum is een ode aan de Westelijke Tuinsteden en hun bedenker. In het binnenmuseum vindt u de geschiedenis van de tuinsteden. Het buitenmuseum is een ‘levend’ openluchtmuseum, de ‘collectie’ bestaat uit woningen, plantsoenen, winkels, parken en straten.

Het museum is geopend op vrijdag en zaterdag van 11-17 uur. Om 14 uur is er op die dagen een rondleiding door het buitenmuseum.
Toegangsprijs is 5 euro voor volwassen, gratis voor kinderen tot en met 12 jaar, 3 euro voor 65-plus en CJP en geeft recht op entree, de rondleiding en een kop koffie of thee.

Van Eesterenmuseum, Burg. De Vlugtlaan 125, 1063 BJ Amsterdam
info@vaneesterenmuseum.nl