Winkels op de Hoofdweg

Verteller: Jacob Zwart

Als kind ging ik vaak kijken in de winkels op de Hoofdweg en mocht soms ook wel eens helpen.

Bakker Pool (Hoofdweg) De zussen van Jacob Zwart en een vriendin voor bakker Pool

Bij de groenteboer (van de Familie Abbekerk, Pietertje) op de hoek Davisstraat-Hoofdweg mochten we altijd meerijden met de groenteman. Die had een klein driewielig vrachtwagentje waar we voorin de cabine gepropt werden en dan mee mochten naar de Groente/Markthallen op de Jan van Galenstraat. De groentewinkel had buiten de vele groenten in oorspronkelijke vorm, maar er waren ook vele blikken opgestapeld in zijn winkel. Als klein jongetje vond ik het dan een mooi gezicht als die blikken die hoog opgestapeld waren er uit vandaan moesten worden gehaald. Dat deed ie met een apparaat aan een lange stok met een mechaniek waardoor er aan de bovenkant een grijper werd bewogen en hij zo die de bovenste blikken kon pakken.

Aan de overkant van de groenteboer was bakker Pool en daar mocht ik ook altijd kijken. Het vers gebakken brood rook altijd heerlijk. Als de broden er met een grote platte
ovenschep uitgehaald werden, ging hij de broden met een kwast bewerken gedompeld in een bepaalde vloeistof, waardoor de broden gingen glimmen.

Op de Hoofdweg had je de sigarenwinkel, waar ik veelal moest zijn om voor Pa en Moe sigaretten te halen. Miss Blanche of Chief Whip, of soms sigaren. Ook was er in de
sigarenwinkel Shag te koop, ik dacht Captain Grant, in een kartonnen doosje. Op de toonbank had je dan altijd een gasvlammetje om je sigaar of sigaret aan te steken. Ook moest ik daar altijd heen om gasmuntjes te halen , als deze op waren. Iedereen had toentertijd een gasmeter, waar je muntjes in moest doen, anders kreeg je geen gas. En dat gold ook voor het Elektra, ook muntjes kopen, die muntjes daar zat een gleuf in, maar je kon er ook een gulden ingooien en als dan de Gasman kwam, telde die de echte muntjes en eventueel de zilveren guldens, dat mocht ook als je geen gasmuntjes meer had, en als er dan b.v. 5 Guldens bijzaten, moest je nog 5 X 20 cent bijbetalen, daar de muntjes 1.20 Gld
kostten !

Kijk ook op de website van Jacob Zwart of stuur hem een E-mail

Gepubliceerd: 4 maart 2006.

Sigarendoos Kartonnen sigarendoos

Sigarettendoosje Bekend sigarettenmerk uit die tijd

Richard Ramaker

winkels hoofdweg tussen bos en lommerplein en erasmusgracht.

We beginnen bij het Bos en Lommerplein: het 1e blok is opgeleverd in mei 1953 en gesloopt in 2005.490 - 496 Heemskerk en Co, fietsen, brommers, radio, tv en bestek . Later is dit het postkantoor geworden. 484 Postiljon, het chinese restaurant later Wen Chow. 478 Kern messen en andere hulpmiddelen. Het 2e blok is opgeleverd in maart 1952 en ook gesloopt in 2005. 476 Co-op kruidenier, 474 My Valet, stomerij, 472 Don Hubertus, tabakszaak, 470 Knopen enz. ,fourniturenwinkel, 468 Opticien, 466 Bolero, schoenenzaak, 462 Nico de Leeuw Radio en TV, 460 Gerber, goed en goedkoop, fruitpaleis Groentewinkel, 458 Spaarbank voor de Stad Amsterdam.

corry de groot

Re: Winkels aan de Hoofdweg

Ann.:
Ik ben in de vanspilbergenstraat geboren achter de hoofdweg ik ben van 1954.op de hoek hoofdweg en Willem schoutenstr had je bakker Bold wat rook het daar altijd lekker,om de hoek daarvan had je de kolenwinkel ,daar naast zat volgens mij een drogist ik moest daar wel eau de cologne halen voor mijn moeder dan kreeg ik een flesje mee van huis en dan kon je een aantal CC kopen.Daarnaast zat een rijschool volgens mij van Essen,op de andere hoek zat ook nog een bonthandel.Richting Mercatorplein had je de Italiaanse Ijssalon volgens mij Olivetti die alleen in de Zomer open was.Vlak daarnaast zat Betty knebel een winkel waar ze van alles verkochten hoeden en petten en dames corsetten ,Carels op de andere hoek de kapsalon van Pfaff ,de sigarenwinkel van jantje,speelgoedwinkel Krismark(t)heren kapper Stein waar ik altijd heen moest het was goedkoop dus had ik weer een bloempot hoofd,banketbakkerij Dunselman,slagerij overdevest,en de Zondagswinkel.Zelf heb ik op de Cabotschool gezeten het was een leuke tijd Osdorp bestond nog amper dus speelde wij altijd op het land achter de Orteliuskade.

O zo herkenbaar, zelf zat ik op de dr de Visser school, en woonde boven de ijswinkel Olivetti!
Hoe leuk is dit!

Ann.

Winkels aan de Hoofdweg

roel jonker

winkels aan de stille kant hoofdweg

aan de onevenkant vanaf het surinameplein hebben diverse winkels gezeten.
een groetenboer,fietsenzaak/stalling met zo'n steile plank naar beneden,
een stoffenzaak en een bakker.
vanaf de corantijnstraat richting surinameplein een kruidenier centra (krombosch)een boekhandel en nog een winkel,geen idee welke.
ik zelf heb daar tegenover gewoond vanaf 1938 tot 1963
roel jonker

Deborah

Re: Re: Hoofdweg

> roel jonker:
> Deborah Willemse:Goh leuk om te horen over vroeger. Weet iemand toevallig nog dat er vroeger een bank was gevestigd die later naar de overkant verhuisde, de Rabobank? Mijn ouders hebben het kantoorpand omgebouwd tot woonhuis waar ik met veel plezier naar terug kijk. Zou wel een foto willen zien van hoe de het pand er vroeger uitzag.als we het over hetzelfde pand hebben,was er aan de evenzijde van de hoofdweg op het gedeelte naar het surinameplein op de hoek van de arubastraat ?, een boerenleenbank gevestigd.foto's heb ik daar niet van,misschien heeft het jou geholpen.heb op de hoofdweg gewoond vanaf 1938-1963.

Ik heb op de Hoofdweg gewoond rond 1976. Voordat de Boerenleenbank aan de evenzijde zat, zat hij aan de onevenzijde, schuin tegenover. Volgens mij bestaan daar jammer genoeg geen foto's van.

Groeten van Deborah

ps beetje late reactie

roel jonker

Re: Hoofdweg

Deborah Willemse:

foto's heb ik daar niet van,misschien heeft het jou geholpen.
heb op de hoofdweg gewoond vanaf 1938-1963.

gerda jansen kroon

hoofdweg jaren 1965 tot 1972

hoi ik ben gerda jansen kroon,en heb tussen de bos en lommer en de jan v gaalen str gewoond.
en weet iemand ook dat er naast bemmeltje en de apotheek ook n supermarkt zat de Centra,die man van die winkel was zo aardig,hij heeft ook nog met zn melkkar gelopen op de hoofdweg,en in de winkel ging ik altijd boodschappen doen,en bij bemmeltje om de hoek zat er n slager,daar ging ik altijd vlees halen,en daarnaast zat n poelier,en aan de overkant zat n kapsalon,daar heb ik later gewoond met mn man cor daar zat n woonhuis bij.
en Tom'sInn daar ging ik altijd uit dat was n discotheek,en daarnaast zat ook n kroeg die Tom'sInn heette.
en bij bemmeltje haalde we altijd ijs n sorbet en dan kreeg je 2 kersje erin,en hij had ook altijd van die lekker droppen soort stengels slap maar die was zo lekker,heb ze nooit meer gezien,en inderdaad de mouselientje met slagroom.
leuk hoor die herrinneringen van de hoofdweg.

Bep Vink

ik zoek.

Ik ben al tig.jaren op zoek naar Jan Klein.Hij woonde in 1946 tot ?
in het inhammetje hoek j.v.Galenstr.Hoofdweg.Op de hoek was een apotheek of drogist.
Ben in 1955 nog een keer bij zijn Moeder op bezoek geweest en daarna is het contact verbroken.Jan had een vriend,die ergens boven de garage woonde op de Hoofdweg.Wie kan mij helpen?

olga van roode-peterson

bij valent de groenteman heb ik gewerkt op de hooftweg

reactie op richada.inderdaad was bemmel een ijssalon waar ze de lekkerste mouselientjes met slagroom hadden.wat leuk al die herineringen ik heb bij valent gewerkt van 1966 tot 1969 samen met gerrie kegler die woonde in de bestevaerstr. het was een geweldige tijd.men.valent kwam met zen chrevrolet coupe elke ochtend van de centrale markt en dan ging ik hem lossen met een soort lange kruiwagen.s'morgens om 8 uur beginnen tot 6 uur en dan de winkel schoonmaken en dan snel naar moeders in de tj.hiddes de vriesstraat om daar je warme hap te consumeren.en toen zat naast de winkel een melkboer met een opa en zijn zoon hete wim heel aardige mensen,en aan de andere kant zat apotheek de liefde en die men.was heel erg dik als ik me dat goed herinner.en schuin aan de overkant zat een cafe-koffiehuis TOM'S INN en dat is toen mijn uitgaans kroeg geworden totdat ik in 1971 men halvewoning kreeg in de PIJP.en die andere groenteman die op hoek zat van jan v.galen ortelius dat was olthof ook hele aardige mensen.en dat snoepwinkeltje daar tegenover weet ik nog wel maar ik ben er geloof ik nooit geweest.ik heb later nog wel contact gehouden met de fam.valent ze hadden 3 kinderen en rooms katoliek 2meisjes en 1jongen die hete harrie het oudste meisje carla en de jongste marjolein maar dat kan ook helemaal fout zijn. ik heb daar een hel fijne tijd gehad zowel in de winkel ls in die kroeg daar.in de winkel kwam toen OME JOOP die later bekent werd door zijn enorme GEKRULDE SNOR en werkte als portier bij casa rossa ja ja.en ik zag hem laats bij ATV 5 tv hij leeft nog steeds en toen hij bij ons kwam met zen vrouw had hij ook nog de herders hond dus ome joop als je dat leest dan moet ik je wel kennen van vroeger.ook het overlijden van zen vrouw heb ik meegemaakt. en ook kwam hans Tol boven de groentezaak wonen met dochter petra daar hebben we veel mee gelachen want ze kwam meestal voor iets van dr oetker maar dat kon ze niet zeggen dus zei ze altijd van dr oetkut en dan lieten wij het haar natuurlijk dat steeds herhalen,wat zeg.wat.wat zeg je nou/nou grote lol.men valent is toen ik een belde toen was ik al getrouwd overleden dat zal 20jaar geleden zijn.en de bakker nast de wassalon daar stond Marga die woonde ook op de hoofdweg ze had een broer Piet die had weer een autorijschool en daar heb ik men rijbewijs gehaald toen was ik 20 jaar .als je dit herkend en misschien weet je nog wie ik ben mail me dan naar o.vanroode@tele2.nl want ik vind de herinneringen aan vroeger zo mooi en zou daar meer over willen praten.hans TOL was natuurlijk Tol hanse van dat geweldige lied.Big City

Hoofdweg

co landzaat

gebouwtje in de jan van galenstraat

Het gebouwtje was van speeltuin vereniging mercator.
Werden op zonsmiddags 2 voorstellingen gedraaid.
Door de heer landzaat en de heer ome ferry frens.
En je kon er een flesje joy kopen.

Loes Heins, 1949

erasmusgracht.kruizing hoofdweg en jan van galenstraat

Op de hoek van de Erasmusgracht was de melkwinkel van Jaap Vlug.Richting kruizing Jan van Galenstraat.Drogisterij van de Fam Vonhof(f)-groenteman Valent-apoth de Liefde-Bemmeltje die en Ijs,Musselientjes met slagroom heel lekker,verkocht en snoep.Daar kon je ook 1 van de eerste zakjes chips met daarin een blauw papiertje waar zout in zat.Achter Bemmeltje was de Spar en slagerij Tolsma.Aan de andere kant van de Jan van Galenstraat was een heel klein zelfbediengs zaakje dat van Amerongen heette.De Bakker en daarnaast was later een Wassalon.Aan de overkant van de Hoofdweg was een melkwinkel een Sigarenwinkel en op de hoek de groenteman van Straten een man met een grote snor.Daarachter was een soort gebouwtje daar draaide ze kinderfilms en zat mijn Zus op kinderoperette.Aan de andere kant van de Jan van Galenstraat was het West end Auto onderdelen en H.B.die een kantoorboekhandel,boekhandel en speelgoed had.ook kon je bij hem boeken ruilen.De man was net een Anton Pieck figuur mager,erg lange nagels had waarmee hij dan over boeken schraapte.Tegenover de toonbank stond een soort boekenkast met glazen deuren,waar blikken speelgoed in stond.Zo herinner ik me de hoofdweg.

null

aanvulling op verhaal Gerard

Ik ben in de oorlog geboren op de Hoofdweg, hoek Erasmusgracht. Beneden, waar nu nog een kapsalon zit, was destijds en ook nog jaren daarna, een melkboer/kruidenier gevestigd. De melkboer ventte de melk met zijn kar uit. We gingen naar beneden met de melkkan. Zijn vrouw stond in het winkeltje en verkocht de suiker, thee etc los in puntzakken. Ze had ook snoep. Ik heb nog steeds dierbare herinneringen aan de platte, enigszins zachte droplollies.
Verder herinner ik mij nog de drogist, naast apotheek De Liefde. Deze drogist was erg discreet met het verpakken van het maandverband in een bruin papier. Aan de overzijde was ook nog een boekhandel/annex prive-bibliotheek. Je kon er voor 10 cent een boek lenen.

Erna Kuperus:

peter de laat

winkels aan deHoofdweg

HR.Veenboer:
Hartstikke jammer , dat U niet meer weet, keek met belangstelling uit naar Uw reactie. heel veel dank...we speuren verder.
mvg. Peter de Laat,schijndel

Piet Veenboer

Beste Hr.de Laat, ik las uw oproep op 1 okt.j.l., doch ik moet u teleurstellen. Het enige, wat ik weet, is, dat er een kolenwinkel met de naam "van Ginkel" was gevestigd aan de Hoofdweg, hoek Willem Schoutenstraat. De mensen heb ik zelf niet gekend. Het spijt me. Vrgr.Piet Veenboer,Boskoop

Richarda

Winkels van de hoofdweg

Voor Gerard: ik denk dat je je vergist, Van Bemmel (inderdaad Bemmeltje) was een ijssalon op de hoek van de hoofdweg en de Jan van Galenstraat.
Het snoepwinkeltje was op de hoek van de Jan van Galenstraat en Orteliusstraat, en werd in de volksmond "Noortje" genoemd, omdat de familie (van) Noord heette. Heel wat keren daar gestaan om voor een dubbltje stiekum snoep te kopen ( gekleurde plastic flesjes met zwartwit).

peter de laat

winkels van de hoofdweg

Hr. Veenboer

Weet U misschien nog meer te vertellen over de kolenwinkel "van Ginkel"Ik heb er als kleine jongen rond 1951-55 gelogeerd, herinner me nog de stadse geluiden van toen, tram, roepende venters, fietsende mensen,nog weing auto,s.
de Fam. van Ginkel hadden twee kinderen Nelly en willeke , de moeder heette ook Nelly (meisjes naam Schaap ??).
Nelly de tweede keer getrouwd met Henk van Gelder??.
fam. heeft ook nog gewoond in de Dacostastr-kade.
Wie kan mij er meer over vertellen,ben naar ze op zoek.

Mvg.

Gerard

Hoofdweg

Op de Hoofdweg zijn veel -eigenlijk alle+ winkels die er in de jaren 60 waren verdwenen. Eerst het grote blok vanaf het Bos en Lommerplein. Daar had je het postkantoor, de chinees, firma Kern waar altijd de mooiste messen in de etalage lagen, Bolero de schoenenwinkel, de groetenboer en op de hoek de Spaarbank voor de Stad Amsterdam. Die heette later de Centrumbank. Maar dat bleek politiek een "foute" naam te zijn. Als je de brug overging had je rechts de kapperszaak. Als je dan naar rechts de Erasmusgracht op kijkt is de groentenboer op de ene hoek van de Orteliusstraat en bakkerij Hoeve (later Carels) op de andere hoek ook verdwenen. En op de hoek van de Robert Scottstraat is ook slager Evers verdwenen. Daar kon je voor het raam zien hoe de slager hele koeien en varken uit elkaar sneed. Terug op de Hoofdweg loop ik dan richting Mercatorplein. De benzinepomp links weg, dan op de hoek met de Jan van Galenstaat zat snoepwinkel Van Bemmel, die wij altijd Bemmeltje noemden. Daar ging je elke zondagmorgen met je "snoepdubbeltje" heen en stond echt tijden te dralen of het nou duimdrop, zoethout, zwartewit (zoals we dat noemden) of spekkies kozen. Of toch een veterdrop en nog 2 DZ dropjes voor 1 cent. En apotheek De Liefde is overgegaan in turkse handen en verkoopt nu groenten. Dan had je daar 3 kolenboeren. Op elke hoek een. Boddeus, Schildpad en nog een. Dan naast Boddeus zat de bakker. Op Luilak kon je daar om 4.00 uur 's morgens al luilakbollen halen. En dan verder richting Mercatorplein links alweer een benzinepomp, maar die zit er nog steeds. In tegenstelling tot de benzinepomp die even voorbij het Mercatorplein zat. Ook al weg.

Piet Veenboer(1938)

Winkels van de Hoofdweg

Ik ging vaak naar de kapper(ik ben even zijn naam kwijt), maar in de winkel vond ik het aquarium prachtig. Naast de kapper was een fietsenwinkel gevestigd van "van der Zee". Daar werd mijn eerste fiets gekocht ivm het halen van het MULO-diploma. Tegenover van der Zee was een kolenwinkel gevestigd van"van Gïnkel" Aan de andere kant van de zijstraat was gevestigd "Schuddemat" Dat was een boekhandel. Verderop de Hoofdweg aan de "even kant" was een ijswinkel gevestigd, welke in de wintermaanden gesloten was. Daarnaast was vroeger nog een ladderophaalcentrale, maar dan zijn we al op het Mercatorplein. Leuk hé, al die herinneringen.