‘Met dikke truien en warme sokken’

Verteller: Tony Gijsen
Geuzenveld

Ik ben Tony Gijsen. Ik woon sinds 1991 in de Cornelis Outshoornstraat, maar daarvoor heb ik met mijn zeven kinderen en mijn man in de Jelte Eelsmastraat gewoond. Daar kwamen we in 1957 terecht toen mijn man werk kreeg bij Fokker. In december van dat jaar verhuisden wij van Leeuwarden naar Amsterdam.

Slager Blommestijn Slager Bolmmestijn op de hoek van de Jeltje Eelsmastraat en de Wigbolt Ripperdastraat.

Toen we in Geuzenveld kwamen wonen lag er nog allemaal zand voor de deur. We woonden boven Slagerij Blommesteijn, in een kleine 4-kamerwoning op de hoek van de straat. Het was een koud huis - ik had altijd koude voeten - maar daar wende je op den duur aan. Mijn kleindochter herinnert zich nog dat we altijd dikke truien en warme sokken aan deden. In de woonkamer hadden we wel een kachel (eerst gestookt met kolen, later kregen we aardgas), maar in de keuken en de wc hadden we geen kachel. In ons huis was een douche (een grote luxe was dat) en een lavet. Daarnaast zat een gat met deksel en daar zat de centrifuge in. Die draaide zo hard, geweldig vonden we dat.
Niemand deed wat aan de trap, dus maakte ik alles schoon en kreeg ik vaak complimentjes. De melkboer, de groenteboer en de kolenboer kwamen langs huis en deden de boodschappen in een mandje dat aan de trap hing.
Ik ben Protestants, dus gingen de kinderen vanzelfsprekend naar de Timotiusschool. Dat was toen een houten noodschool. Ik bracht de kinderen altijd zelf naar school, anders moesten ze alleen omdat veel kinderen in de buurt Katholiek waren en dus naar de katholieke school gingen.
De kinderen zaten op sportvereniging Vlug en Vaardig; ze deden er aan gymnastiek en aan voetbal.
Elke zondag gingen we wandelen in het Eendrachtspark. De Albardagracht was er wel al, maar het was er toen nog helemaal kaal, er waren geen bomen, het was meer nog een moeras.
In de zomer kwam op zondag altijd de ijscoman langs, maar ik mag door mijn geloof op zondag geen geld uitgeven. De kinderen gingen dan altijd naar hun vriendjes en vriendinnen, die wel een ijsje mochten en dan konden ze toch nog een ijsje krijgen.
Het was altijd heel gezellig met de buren. Elke woensdagochtend, als de kinderen naar school waren, zaten we op de trap koffie met elkaar te drinken en als de kinderen om twaalf uur uit school kwamen ging iedereen weer zijn eigen weg.
De straat was altijd heel schoon, wat jammer genoeg veranderde toen in de jaren ’80 en ‘90 de buurt begon te verpauperen. Ook had elke straat een eigen speeltuin, zo kon je gemakkelijk contacten leggen met de buren. Heel vroeger, toen de kinderen nog klein waren, zaten we op de banken bij de speeltuin te breien, en dan was het om vijf uur gauw naar huis om om zes uur het eten op tafel te hebben.
Toen ik het huis verliet in 1991, was alles nog gaaf, er was niets kapot gegaan. Het was dus een sterke woning. De ruimte in huis die ik nu heb misten we toentertijd wel, maar de gezelligheid om met z’n negenen in ons kleine huis op de hoek van de Jelte Eelsmastraat te wonen, mis ik nu zeker.

Link naar meer verhalen uit de Eendrachtsparkbuurt.

Jeltje Eelsmastraat Jeltje Eelsmastraat gezien vanaf het fietspad langs de Albardagracht.

ruud lodewyckx

"klimaatregeling" in onze flats.

weer eens een herinnering die mij te binnen schiet en wel een beetje bij de naam van dit hoofdstuk past. onze tien flatjes: tussen albarda, pieter en ruys hadden zeker iets gemeen! 's winters soms zo koud dat ik bij mijn broertje in bed mocht slapen en ons jongste broertje kreeg dan de toen overgebleven deken er bij. zo ook onze zusjes. 's morgens ijs krabben van de ramen in deze kleine slaapkamertjes. hoe papa en mama zich warm hielden dat wisten wij toen nog niet. 's zomers soms zo warm dat, ook met de papieren balastore dicht (vele flats hadden deze voor het grote voorraam) het binnen nog zweten was. gelukkig kon dan voor en achter de boel een beetje open zodat het wat doortochten kon. tegenwoordig is dit niet meer, maar toen nog wel. een beetje nostalgie of niet? ach er schiet mij nog wel eens iets te binnen uit deze "goeie-ouwe" tijd. de groeten, ruud lodewyckx.

jos ten Have

Re: Mijn herinnering aan Geuzenveld

Carla ten Have:
CarlaIk zag een stukje van Meine de Vries. Met zijn zusje Eleanoor heb ik ook een tijdje gespeeld. Ik herinner me dat zijn moeder poppenkleertjes maakte en dat zijn moeder altijd pop tegen me zei. Ik speelde ook met de andere trapkinderen zoals Frieda Gijsen. Dan hadden we spulletjes die we met elkaar ruilden beneden aan de trap. Samen met de anderen zoals Carolien Everts, Karin Stoke deden we tikkertje, hinkelen, elastieken,met 2 balletjes tegen de boxdeur, klimrektikkertje,verstoppertje, stoepranden. Ik heb af en toe ook wel met Eric Herni gespeeld als we met meerdere kinderen waren. Ik heb er tot 1982 gewoond. Toen was ik 22 en ging toen met mijn huidige man Rob Bloemsma samenwonen. Mijn ouders zijn eind 1993 vertrokken naar Purmerend. Zij leven beiden allang niet meer. Ik heb er mijn hele jeugd meegemaakt en heb het er ook altijd wel naar mijn zin gehad. Er komen vast nog meer herinneringen bij me boven.

Leuk om hier al die herrinneringen te lezen over Geuzenveld en mn. de buurt Jelte Eelsmastr./Wigbolt Ripperdastr./Kenau Simonsz Hasselaarstraat, etc.

Zelf woonde wij (gezin met 5 kinderen Lies, Jos, Wim, Marie-Louise en Carla) op nr. 17 hs Jelte Eelsmastraat (portiek naast de slager). Ik heb er een zeer leuke jeugd gehad met oa. veel voetballen op het pleintje bij de klimkooi. Dat deden wij (ik en broer Wim) oa. met Willem en Cor van 't Wout, Joop Parinussa, Fred Schaeffer, Harry van Houten, Jan Verstate, Hans Copray, Rob van der Groen en vele anderen. Wel altijd gedoe gahad met buren die het voetbal voor de deur niet gedoogden en ons met regelmaat naar het park achter de Dr. Colijnstr. deed verkassen. Later sleutelen aan brommers en auto's met oa. Bertus (Beppie) Looij.
Ook prima tijd gehad op de school Alfons Ariens met veel vrienden en leuke herrinneringen.
Samengevat herken ik veel dingen die anderen hebben geschreven en die ik met plezier herken.
Vriendelijke Groet, Jos ten Have

Hetty Wouters geboren Bontekoe

Carla ten Have:

Wat heerlijk om te lezen dat er zulke fijne herinneringen zijn aan het wonen in geuzenveld.
Zelf ben ik in 1959 of 1960 met mijn ouders komen wonen in de Kenau Simons Hasselaerstraat 9 op de bovenste etage. Onze naaste buren was de Fam. v.Laar. Verder weet ik nog dat er fam. v/d Valk woonden-Fam Timmermans en Fam. Nooi(y) op de laagste verdieping. Fam Gouw en Fam Selmeier(y)

Het verhaal over het buitenspelen herken ik heel goed zoals stoeprandje tikken met de bal...2 ballen tegen de boxdeur...ronddraaien aan de rekken wie de meeste keren kon draaien...springen met een groot slingertouw waar onze ouders sávonds na het eten voor ons slingerden. Een heerlijke jeugd gehad daar.
In de grote zomervakantie met de buurtkinderen naar de eendracht velden om daat met dekens en lakens tenten te bouwen

Carla ten Have

Mijn herinnering aan Geuzenveld

Carla

Eric Herni

Voetballen

Hé Leo.... voetballen, tennissen, hardlopen, wielrennen... Wat hebben wij eigenlijk niét gedaan in Geuzenveld? ;)

Leo van Straaten

Jelte Eelsmastraat 15hs

Ik ben in de Jelte Eelsmastraat geboren op 29 november 1957, twee dagen nadat mijn ouders er waren komen wonen. Met Eric Herni, Peter Gijsen en Martin de Grefte heb ik heel vaak op het speelpleintje gevoetbald en ook in het park. Ik zou over mijn jeugd daar wel een boek kunnen schrijven, het was een leuke tijd.
Ik ben nadat mijn vader overleed niet meer teruggegaan, de buurt was al sterk veranderd en ik had er niets meer te zoeken. Mijn herinneringen zijn vele malen mooier dan de hedendaagse realiteit.
Leuk om te zien en te lezen dat Geuzenveld voor velen nog iets betekent.

Eric Herni

Jelte Eelsmastraat 18-2

Ik kan mij nog herinneren dat Meine de Vries met zijn fiets (of brommer) dwars door de etalageraam van slagerij Blommestijn reed. :-)

Eric Herni

Leuk verhaal van mijn oude buurvrouw.
Ik heb van mijn 3e tot ongeveer mijn 19e gewoond op nummer 18-2. De bewoners van het portiek waren:

beneden: Gijsen en Ten Have
1 hoog : Stoke en Reumer
2 hoog : Herni en Brouwer
3 hoog : Evers en de Vries

Hele leuke jaren gehad. Bevriend met Peter Gijsen, Leo van Straaten (op nummer 16) en Martin de Grefte. Later ook met Jos Driessen.

Raymond Schardijn

Jelte Eelsmastraat

Halo luitjes,

In de jaren 60 t/m 70 heb ik ook in deze straat grotendeels mijn jeugd doen beleven.
Vooral met oud en nieuw was het een eer wie het meeste en het mooiste vuurwerk kon afsteken. Vooral de Indo's de lange rollen vuurwerk.....
Er gebeurde ook veel ongelukken er mee,kan er zelf van mee praten.Wat ook leuk was is vissen en als het winter was op het grasveld voor de flats leren schaatsen?
Ben nog steeds via deze site naar oude speel vrienden op zoek.De slager op de hoek en Almerink aan de andere kant van de Wibolt Ripperdastraat wie reageert er aub?

Meine de Vries

Jelte Eelsmastraat 17 '''

Ja ik heb ook op die trap gewoond met mijn ouders en zusters Eleanor en Angelique de Vries tot ongeveer 1970 toen zijn wij verhuisd naar de Dolhaantjestraat. Later is ook de familie Everts daar naartoe gegaan en waren ze weer onze buren. De andere families, die ik nog weet, zijn: ten Have en Stoke.

willem van 't wout

truien en sokken