Winkels op de Hoofdweg

Verteller: Jacob Zwart

Als kind ging ik vaak kijken in de winkels op de Hoofdweg en mocht soms ook wel eens helpen.

Bakker Pool (Hoofdweg) De zussen van Jacob Zwart en een vriendin voor bakker Pool

Bij de groenteboer (van de Familie Abbekerk, Pietertje) op de hoek Davisstraat-Hoofdweg mochten we altijd meerijden met de groenteman. Die had een klein driewielig vrachtwagentje waar we voorin de cabine gepropt werden en dan mee mochten naar de Groente/Markthallen op de Jan van Galenstraat. De groentewinkel had buiten de vele groenten in oorspronkelijke vorm, maar er waren ook vele blikken opgestapeld in zijn winkel. Als klein jongetje vond ik het dan een mooi gezicht als die blikken die hoog opgestapeld waren er uit vandaan moesten worden gehaald. Dat deed ie met een apparaat aan een lange stok met een mechaniek waardoor er aan de bovenkant een grijper werd bewogen en hij zo die de bovenste blikken kon pakken.

Aan de overkant van de groenteboer was bakker Pool en daar mocht ik ook altijd kijken. Het vers gebakken brood rook altijd heerlijk. Als de broden er met een grote platte
ovenschep uitgehaald werden, ging hij de broden met een kwast bewerken gedompeld in een bepaalde vloeistof, waardoor de broden gingen glimmen.

Op de Hoofdweg had je de sigarenwinkel, waar ik veelal moest zijn om voor Pa en Moe sigaretten te halen. Miss Blanche of Chief Whip, of soms sigaren. Ook was er in de
sigarenwinkel Shag te koop, ik dacht Captain Grant, in een kartonnen doosje. Op de toonbank had je dan altijd een gasvlammetje om je sigaar of sigaret aan te steken. Ook moest ik daar altijd heen om gasmuntjes te halen , als deze op waren. Iedereen had toentertijd een gasmeter, waar je muntjes in moest doen, anders kreeg je geen gas. En dat gold ook voor het Elektra, ook muntjes kopen, die muntjes daar zat een gleuf in, maar je kon er ook een gulden ingooien en als dan de Gasman kwam, telde die de echte muntjes en eventueel de zilveren guldens, dat mocht ook als je geen gasmuntjes meer had, en als er dan b.v. 5 Guldens bijzaten, moest je nog 5 X 20 cent bijbetalen, daar de muntjes 1.20 Gld
kostten !

Kijk ook op de website van Jacob Zwart of stuur hem een E-mail

Gepubliceerd: 4 maart 2006.

Sigarendoos Kartonnen sigarendoos

Sigarettendoosje Bekend sigarettenmerk uit die tijd

Fred Klein

Re: Winkels aan de hoofdweg

Andre:
Ik kwam als 5 jarige boven Valent de groentewinkel wonen. Van Bemmel was het feestje waar we soms wat mochten kopen. Duimdrop, Knotsen, zure matjes er was van alles. Alle winkels zijn wel beschreven hier maar voor mij was de speelgoedwinkel in de jan-evertsenstraat ook een belangrijke winkel. Hij zat op de hoek van de hudsonstraat en ik heb verder geen idee hoe deze zaak heette. Een andere winkel waar ik ook geen naam van weet zat op de hoek van de mercatorstraat en de Jan van galenstraat. Er zat daar een winkel voor campinggas en petroleum en zo. Misschien was het wel een kolenboer. Ik weet dat ik daar nooit heen wilde omdat de man in de winkel een hazelip had en erg door zijn neus sprak. Ik kon altijd maar met moeite mijn lachen inhouden bij die man.
Ik kan mij ook herinneren dat er een visboer zat om de hoek bij van Bemmel. Ik heb heel wat weiting gehaald voor onze kat.
Leuke jeugd gehad op een toch wel druk kruispunt met toen nog tram 13 voor de deur. Er waren echter wel vaak aanrijdingen en heb ook wel nare dingen gezien.

De speelgoed - annex souvenirwinkel in de Jan Evertsenstraat hoek Hudsonstraat onder de poort werd gerund door twee zusjes, de vriend van één van hen [ Joep ] was een vriend van mij.
De namen van de meiden als ook de zaak zijn mij ontschoten.

Fred Klein

Re: Re: Hoofdweg

Carel Verschoor:
Henny:Ik ben op de hoofdweg geboren 1954,tussen het Mercatorplein en Jan van Galenstraat, ik heb er gewoond tot 1976. Wat ik allemaal nog weet.is de Melkboer, de Ijswinkel bemmeltje, de sigarenwinkel. ook de wasserette daarnaast Bakkerij Schutte. Apotheek de Liefde, de groenteman, Centra. Zomers ging ik altijd naar het Jan van Galenbad. kon je de heledag zwemmen voor een dubbie. Ook ging in naar de speeltuin ( mercatorspeeltuin,)Bij het Mercatorplein had je een cafe vvan Fred Looyer. daar ging ik vroeger mijn vriendinnetje op halen om naar school te gaan, Ik zat op de Coppelstockschool in de Pieter van de Doesstraat.Ik heb daar heerlijk gewoond
Heerlijk om op deze site te kijken, ook ik ben op de Hoofdweg geboren, nr. 472 inmiddels een eeuwigheid geleden, 1954

Ik woonde op de Hoofdweg 358 derde etage [ naast de Esso garage van Dhr. J.Burger ]
Ook ik zat op de Coppelstockschool in de Pieter van der Doesstraat en mijn toenmalige leraar was Mijnheer Appian Tjon die inmiddels overleden is, en ik kan mij nog herinneren dat Juffrouw Vinger de hoofdonderwijzeres was.
Wij hebben met klas 6a diverse reünies gehad en heb wat foto's van de school en interieur dus wie belangstelling heeft hier iets meer van te zien/weten kan mij mailen: fredklein@casema.nl

Carel Verschoor

Re: Hoofdweg

Henny:
Ik heb daar heerlijk gewoond

Jan Kleine

Re: aanvulling op verhaal Gerard

Bezoeker:
Ik ben in de oorlog geboren op de Hoofdweg, hoek Erasmusgracht. Beneden, waar nu nog een kapsalon zit, was destijds en ook nog jaren daarna, een melkboer/kruidenier gevestigd. De melkboer ventte de melk met zijn kar uit. We gingen naar beneden met de melkkan. Zijn vrouw stond in het winkeltje en verkocht de suiker, thee etc los in puntzakken. Ze had ook snoep. Ik heb nog steeds dierbare herinneringen aan de platte, enigszins zachte droplollies.
Verder herinner ik mij nog de drogist, naast apotheek De Liefde. Deze drogist was erg discreet met het verpakken van het maandverband in een bruin papier. Aan de overzijde was ook nog een boekhandel/annex prive-bibliotheek. Je kon er voor 10 cent een boek lenen.

Op de hoek Hoofdweg-Erasmusgeacht heb ik gewoond van 1953 tot1957/58. Mogelijk mijn vader geweest en mijn moeder. We hadden ook een hulp in de winkel, Ans Baas, woonde tegenover de winkel op 450hs.

Paul

Danko

Danko was de winkel in peterolie, kolen en dat soort artikelen. Er zat later ook een Danko op de hoek van de Vespuccistraat en de Jan van Galen~. Dat was de zoon, geloof ik.
Zelf woonde ik op de Hoofdweg boven de Caltex, later Chevrongarage. Daarna Moskee en nu meubelzaak (?).

roel jonker

Re: Hoofdweg

Deborah Willemse:
Goh leuk om te horen over vroeger. Weet iemand toevallig nog dat er vroeger een bank was gevestigd die later naar de overkant verhuisde, de Rabobank? Mijn ouders hebben het kantoorpand omgebouwd tot woonhuis waar ik met veel plezier naar terug kijk. Zou wel een foto willen zien van hoe de het pand er vroeger uitzag.

heb geen foto's,maar volgens mij was dat vroeger jaren 50 een boerenleenbank

Andre

Winkels aan de hoofdweg

cory de groot

Re: Re: Winkels aan de Hoofdweg

Corry de Groot:
Ann.:Ik ben in de vanspilbergenstraat geboren achter de hoofdweg ik ben van 1954.op de hoek hoofdweg en Willem schoutenstr had je bakker Bold wat rook het daar altijd lekker,om de hoek daarvan had je de kolenwinkel ,daar naast zat volgens mij een drogist ik moest daar wel eau de cologne halen voor mijn moeder dan kreeg ik een flesje mee van huis en dan kon je een aantal CC kopen.Daarnaast zat een rijschool volgens mij van Essen,op de andere hoek zat ook nog een bonthandel.Richting Mercatorplein had je de Italiaanse Ijssalon volgens mij Olivetti die alleen in de Zomer open was.Vlak daarnaast zat Betty knebel een winkel waar ze van alles verkochten hoeden en petten en dames corsetten ,Carels op de andere hoek de kapsalon van Pfaff ,de sigarenwinkel van jantje,speelgoedwinkel Krismark(t)heren kapper Stein waar ik altijd heen moest het was goedkoop dus had ik weer een bloempot hoofd,banketbakkerij Dunselman,slagerij overdevest,en de Zondagswinkel.Zelf heb ik op de Cabotschool gezeten het was een leuke tijd Osdorp bestond nog amper dus speelde wij altijd op het land achter de Orteliuskade.

Vanaf mijn geboorte i n 1955 tot 1976 op de Hofdweg gewoond. op nr 298. boven de herenkledingzaak van Blonk en de ijssalon Olivett. Ook wij speelden op het "land", een leuke tijd was dat.

Corry de Groot

Re: Winkels aan de Hoofdweg

Ann.:

Loes Lanzaat v Laar

Re: Re: ik zoek.

Fred Klein:
Bep Vink:Ik ben al tig.jaren op zoek naar Jan Klein.Hij woonde in 1946 tot ?in het inhammetje hoek j.v.Galenstr.Hoofdweg.Op de hoek was een apotheek of drogist.Ben in 1955 nog een keer bij zijn Moeder op bezoek geweest en daarna is het contact verbroken.Jan had een vriend,die ergens boven de garage woonde op de Hoofdweg.Wie kan mij helpen?
Hallo Mevrouw Vink.
Mijn naam is Fred Klein en ik woonde vanaf mijn geboorte tot mijn 20 ste op de hoofdweg 358 3 hoog naast de ESSO garage. Mijn Vader was Jan Klein en is inmiddels overleden. Mocht u dit lezen en nog iets willen weten dan kan dat, ik hoor wel.
Vriendelijke groet Fred Klein.

roel jonker

Re: Re: Winkels van de Hoofdweg

Els:
Heb van 1938 tot 1949 op de Hoofdweg gewoond op nr.113 Wij woonden boven van Zijl die een fietsenstalling en een schoenmakerij had. op ongeveer nr.125 was een melkboer gevestigd. op ? nr.97? was op de eerste en tweede etage Instituut West gevestigd, je kon daar steno en typen leren. dan kwam de corantijnstraat met de Hoofdweg . Op de volgende hoek was een kruideniertje en daarnaast een boekwinkel annex bibliotheek, daar heb ik stapels boeken van geleend. Ook daarnaast was een winkel maar die kan ik me niet herinneren.

heb ook aan de hoofdweg gewoond nr 82 aan de overzijde to de kruidenier crombosch,alles door jou geschreven mij bekend ,heb er van 1938 tot 1962 gewoond

Ingrid

Re: bij valent de groenteman heb ik gewerkt op de hooftweg

olga van roode-peterson:
reactie op richada.inderdaad was bemmel een ijssalon waar ze de lekkerste mouselientjes met slagroom hadden.wat leuk al die herineringen ik heb bij valent gewerkt van 1966 tot 1969 samen met gerrie kegler die woonde in de bestevaerstr. het was een geweldige tijd.men.valent kwam met zen chrevrolet coupe elke ochtend van de centrale markt en dan ging ik hem lossen met een soort lange kruiwagen.s'morgens om 8 uur beginnen tot 6 uur en dan de winkel schoonmaken en dan snel naar moeders in de tj.hiddes de vriesstraat om daar je warme hap te consumeren.en toen zat naast de winkel een melkboer met een opa en zijn zoon hete wim heel aardige mensen,en aan de andere kant zat apotheek de liefde en die men.was heel erg dik als ik me dat goed herinner.en schuin aan de overkant zat een cafe-koffiehuis TOM'S INN en dat is toen mijn uitgaans kroeg geworden totdat ik in 1971 men halvewoning kreeg in de PIJP.en die andere groenteman die op hoek zat van jan v.galen ortelius dat was olthof ook hele aardige mensen.en dat snoepwinkeltje daar tegenover weet ik nog wel maar ik ben er geloof ik nooit geweest.ik heb later nog wel contact gehouden met de fam.valent ze hadden 3 kinderen en rooms katoliek 2meisjes en 1jongen die hete harrie het oudste meisje carla en de jongste marjolein maar dat kan ook helemaal fout zijn. ik heb daar een hel fijne tijd gehad zowel in de winkel ls in die kroeg daar.in de winkel kwam toen OME JOOP die later bekent werd door zijn enorme GEKRULDE SNOR en werkte als portier bij casa rossa ja ja.en ik zag hem laats bij ATV 5 tv hij leeft nog steeds en toen hij bij ons kwam met zen vrouw had hij ook nog de herders hond dus ome joop als je dat leest dan moet ik je wel kennen van vroeger.ook het overlijden van zen vrouw heb ik meegemaakt. en ook kwam hans Tol boven de groentezaak wonen met dochter petra daar hebben we veel mee gelachen want ze kwam meestal voor iets van dr oetker maar dat kon ze niet zeggen dus zei ze altijd van dr oetkut en dan lieten wij het haar natuurlijk dat steeds herhalen,wat zeg.wat.wat zeg je nou/nou grote lol.men valent is toen ik een belde toen was ik al getrouwd overleden dat zal 20jaar geleden zijn.en de bakker nast de wassalon daar stond Marga die woonde ook op de hoofdweg ze had een broer Piet die had weer een autorijschool en daar heb ik men rijbewijs gehaald toen was ik 20 jaar .als je dit herkend en misschien weet je nog wie ik ben mail me dan naar o.vanroode@tele2.nl want ik vind de herinneringen aan vroeger zo mooi en zou daar meer over willen praten.hans TOL was natuurlijk Tol hanse van dat geweldige lied.Big City

Wij kunnen ome Joop heel goed, hij kreeg kennis met mijn moeder via de albertkyp, zij zijn jaren met elkaar om gegaan, en zelfs zijn ze op vacantie naar Aruba gegaan

Loes Lanzaat v Laar

Re: Re: Re: ik zoek.

Bep v.d.Beld-Vink:
Dankjewel voor de reactie,Heb inmiddels van zijn broer gehoord dat Jan Klijn is overleden.

Ik zoek Fred Klein wie kan mij aan zijn E-mail adres helpen.

Caro

Info gezocht!

INFO GEZOCHT!!
WIE KAN ONS HELPEN? OP ZOEK NAAR informatie over Rita Kuijpers rond 1971. Zij was toen 16 jaar oud. En woonde op het Surinameplein. Zij werkte destijds bij banketbakkerij Pool aan de Pieter Caland laan. Hiervoor zat zij op de Betje Wolff School.
Heeft u informatie of vragen...reageer gerust!

Arie Haagsma

Re: Re: ik zoek.

Fred Klein:

Is dit een paar jaar geleden ook ter sprake gekomen in het programma van Hans v Willigenburg ?????

Fred Klein

Re: ik zoek.

Bep Vink:
Ik ben al tig.jaren op zoek naar Jan Klein.Hij woonde in 1946 tot ?
in het inhammetje hoek j.v.Galenstr.Hoofdweg.Op de hoek was een apotheek of drogist.

Hallo Mevrouw Vink.

Ton

Re: Hoofdweg

Gerard:
Op de Hoofdweg zijn veel -eigenlijk alle+ winkels die er in de jaren 60 waren verdwenen. Eerst het grote blok vanaf het Bos en Lommerplein. Daar had je het postkantoor, de chinees, firma Kern waar altijd de mooiste messen in de etalage lagen, Bolero de schoenenwinkel, de groetenboer en op de hoek de Spaarbank voor de Stad Amsterdam. Die heette later de Centrumbank. Maar dat bleek politiek een "foute" naam te zijn. Als je de brug overging had je rechts de kapperszaak. Als je dan naar rechts de Erasmusgracht op kijkt is de groentenboer op de ene hoek van de Orteliusstraat en bakkerij Hoeve (later Carels) op de andere hoek ook verdwenen. En op de hoek van de Robert Scottstraat is ook slager Evers verdwenen. Daar kon je voor het raam zien hoe de slager hele koeien en varken uit elkaar sneed. Terug op de Hoofdweg loop ik dan richting Mercatorplein. De benzinepomp links weg, dan op de hoek met de Jan van Galenstaat zat snoepwinkel Van Bemmel, die wij altijd Bemmeltje noemden. Daar ging je elke zondagmorgen met je "snoepdubbeltje" heen en stond echt tijden te dralen of het nou duimdrop, zoethout, zwartewit (zoals we dat noemden) of spekkies kozen. Of toch een veterdrop en nog 2 DZ dropjes voor 1 cent. En apotheek De Liefde is overgegaan in turkse handen en verkoopt nu groenten. Dan had je daar 3 kolenboeren. Op elke hoek een. Boddeus, Schildpad en nog een. Dan naast Boddeus zat de bakker. Op Luilak kon je daar om 4.00 uur 's morgens al luilakbollen halen. En dan verder richting Mercatorplein links alweer een benzinepomp, maar die zit er nog steeds. In tegenstelling tot de benzinepomp die even voorbij het Mercatorplein zat. Ook al weg.

Op de hoek hoofdweg Jan van galen straat oneven nr zat vroeger Albertheyn en toen het guldenwinkelplantsoen open ging is hij opgedoekt er kwam een bloemenzaak in .Daarnaast Bakkerij Schutte {heerlijke Tompoezen] en dan de Wasserij voor de wasserij zat er een kruideniers winkel in van dhe Jansen. Zelf heb ik op de hoofdweg gewoond tussen 1959 en 1982. Tegenover de Esso pomp . Geweldige buurt .

Els

Re: Winkels van de Hoofdweg

Henny

Hoofdweg

Astrid Boutkan

Re: gebouwtje in de jan van galenstraat

co landzaat:
Het gebouwtje was van speeltuin vereniging mercator.
Werden op zonsmiddags 2 voorstellingen gedraaid.
Door de heer landzaat en de heer ome ferry frens.
En je kon er een flesje joy kopen.

Gaat het hier om de speeltuinvereniging in het voormalige Erasmuspark?
Ik zou heel graag meer verhalen of foto's willen lezen en zien van die tijd.
Mijn vriend en ik beheren tegenwoordig een kleinschalige horecagelegenheid in het Erasmuspark op, als ik het goed heb, de voormalige locatie van speeltuinvereniging mercator.

Groet, Astrid