Huis-aan-huis handel en … wandel in Geuzenveld

Geuzenveld

Het is natuurlijk niet zo, maar leken toen de zomers U ook niet veel warmer, en de winters veel kouder dan tegenwoordig?

Ik herinner me duidelijk dat we "elke" winter bij ons achter op het ondergesneeuwde grasveld sneeuwhutten en sneeuwpoppen maakten, of dat Frits en Kootje Hemminga, samen met Eppo Meijer,
hetzelfde grasveld ondersproeiden, om er na een dag of 2 strenge vorst met zijn allen de winterpret van het veilige schaatsen te beleven.
Dat grasveld was toen nog omzoomd door gedeeltelijk "prikkelbossies" en prikkeldraad aan erg lage paaltjes, om ons er in de zomer van te weerhouden datzelfde veld te betreden. Het was overigens niet deze door ambtenaren aangelegde barrière die ons daarvan weerhield, nee, het was o.a dat ene bordje waarop stond "streng verboden te betreden art. XXX van het wetboek van strafrecht", maar nee, meer nog waren het de driftige tikken met de "wegwezen duim" vanachter de ramen van respectievelijk de familie Koenders of de familie Verhoeven, die volgens mij gewoon op de loer lagen als we weer eens op het gras renden om een verdwaalde bal te pakken. We gingen wel eens uit balorigheid langs de aan dit grasveld gelegen tuintjes lopen om deze zogenaamd te bekijken, maar in feite alleen maar om te zieken, want die tuintjes interesseerden ons geen fluit, we kregen zelfs op ons donder van moeder, omdat onze schoenen onder de modder zaten.
Goed, DE HANDEL dus...... zoals ik me die herinner als kind... wie het beter weet mag het zeggen.
IJSSIE PRIMAAAA !!!! De ijscoman... wie kent hem niet... ik zie hem nog door de Colijnstraat rijden, met die harde bel.... heerlijk ijs had deze man, schep en steek- ijs.... een dubbeltje kostte een steekwafeltje.... heerlijk romig, aardbeien, banaan of vanille, die citroen vond ik vies en nog trouwens. Met zijn bruinverbrand gelaat, witte jas en pet.. en als je dan een duppie kreeg van moeder, dan was je de koning te rijk want ook toen waren de salarissen bij de politie van dien aard dat een gezin met 4 kinderen niet elke dag een ijsje kon kopen. (was het eigenlijk een Italiaan? Ik weet het niet meer).
Nog een bekende kreet die schallend door de straten klonk was .......

Lees hier het vervolg van dit verhaal van Pieter Plenter.

Armanda

paard in huis

Hallo,
Ik ken ook het verhaal van het paard in huis. Mijn moeder vertelde dat de eigenaar van het paard geen plek had voor zn paard ( reden weet ik niet meer) en omdat hij geen afstand van het dier wilde doen, heeft hij het in zijn huis genomen, net zo lang tot de gemeente een stuk wei aan hem toegewezen had. Omdat ik in die tijd zelf paardreed op manege Geuzeneiland, vond ik dit als kind een geweldig verhaal.
De schillenboer met dat manke been herinner ik me ook nog. Hele aardige man. Later kwam hij met eieren aan de deur.
Ik kan me ook nog een bakker herinneren die met een auto op zaterdag met brood rond reed. Ik was 6 geloof ik.
Leuke jeugd gehad in Geuzenveld.

mieke prins

budha

weet niet of dit bericht nog genoeg mensen van vroeger kan bereiken maar na het bezoek van jeroen schol aan mijn cafe vak west ben ik weer verder gaan zoeken op internet en kom hier nu uit .Bij deze wil ik dan ook graag aan een ieder die van vroeger met de Budha bekent was nu te doen uitnodiggen op de reuni van Budha vooral ook joop hessels en benny boers (jetset ) de reuni is op vier april 2009 in cafe vak west balboastraat 7 achter mercatorplein.
hoop jullie alle te zien vriendelijke groet Mieke Prins
vakwest@versatel.nl

Ben Smit

Schillenboer

De schillenboer kwam uit de Lijnden (haarlemmermeer) hij was daar varkensboer,ik ben daar eens op bezoek geweest.
de zoon was Jan en die keek inderdaad ff verkeerd met die grote ogen.

Hans

Beste Hans,
Het stukje over het paard is niet beledigend bedoeld hoor, ik ken de indeling van die woninkjes niet, dus vergeef me, maar dat het paard er stond is zeker, ik heb het met eigen ogen gezien, maar dat is geen misdaad hoor, bewijst alleen maar dat de man goed voor zijn paard zorgde.
dat de voddenman en schillenboer uit Geuzenveld kwamen heb ik ook nergens beweerd, in mijn geheugen dacht ik in eerste instantie dat die fruitverkoper en schillenboer dezelfde persoon waren, in een van de reacties wordt dat al rechtgezet als je dat goed hebt gelezen, je moet niet vergeten dat ik ook maar een mens ben en uit mijn geheugen zo goed en zo kwaad dingen terughaal zoals IK ze denk te weten...
Mocht ik je op de één of andere wijze beledigd hebben mijn excuses daarvoor.

Geachte Hans

Nou sorry, maar ik heb dat paard ook echt zien staan daar, keuken of bijkeuken maakt niet uit en ik droomde niet.
Zal het nooit vergeten reed op een Zondag naar Aristos het was lekker warm buiten ineens zie ik een paardenkop uit een van die gevels steken in het rooie dorp en op de terugweg stond ie er nog. En een paar van die lui uit het rooie dorp ontkennen het maar helaas het is WAAR !!

hans

vraag

Graag wil ik even wat recht zetten
in het verhaaltje van pieter plenter over dat paard
wat in de keuken stond net zoals pieter weten
veel mensen blijkbaar niet wat een bij keuken is
dus denk niet dat pieter daar ooit eens een kijkje
heeft genomen want daar heeft mischien een paar keer
een paard gestaan en niet in de keuken zoals pieter schrijft
dus zo goed is zijn geheugen niet en wat het fruit
betreft dat was niet alleen sinaasappelen
dat waren ook appels en ander fruit wat trouwens
allemaal van de markthallen kwam dus goed fruit
en de voddeman en schillenboer kwamen niet uit
geuzenveld dus dat heb je ook mis

De schillenboer

De schillenboer kwam niet uit geuzenveld , die woonde aan de Haarlemmerweg, op de helft van A'dam /halfweg en keek met z'n rechteroog in z'n linker broekzak of andersom.

jeroen schol

jeroen

Beste Pieter, met veel genoegen lees ik je verhalen over de Luifel en Boedda, ik herken je niet, maar ik zat op de zelfde lagere school, kwam in de zelfde tijd in Boedda, ken de meeste mensen die je noemt,en de Luifel was ook jaren mijn stam cafe, en ben nu 51 jaar, dus ( ongeveer ) even oud.Mijn geheugen is niet zo goed als dat van jou, maar als ik de verhalen lees, komt er veel van "die goede oude tijd"weer boven. Helaas kan ik geen aanvullingen geven over toen, maar ik weet wel dat Joop Hessels in die jaren veel met het jongere centrum begaand was, en zelfs een studie in die richting is gaan doen

(verlate) re: Okko

Hallo Okko,
Ja, die twee schillenboermannen kan ik me nu je het zegt herinneren, vooral de zoon met zijn riem om de overall, hij had inderdaad een wat merkwaardig loopje en uiterlijk en had altijd een wat wee zoete geur om zich heen. Aardappelen haalden we zelf 1x per jaar uit Drente (een mud in de aardappelkist in de fietsenbox bepoederd met rommel tegen uitlopers) maar ik kan me wel een aardappelwagen herinneren een busje met een open zijkant geloof ik. Overigens hadden we bij ons aan de overkant de winkel van Boelsma zitten die in hoofdzaak aardappelen verkochten, maar ook groente ed.
We hadden bij ons in de buurt bij mijn weten geen vaste tuinman, wel kwamen er eens in de zoveel tijd mannen die de grote grasvelden maaiden, en de bosjes bijpunten en wasten en watergolfden, een glazenwasser kan ik me niet herinneren, temeer ook omdat we balkons hadden waardoor de huismoeders makkelijk zelf de ramen konden doen. Een bakker die bij ons langs de deuren kwam zit ook nergens verstopt in mijn geheugen, maar ik denk ook niet dat die er was, we hadden nl. op de hoek van de Colijnstraat een warme bakker (Huiberts?) zitten en daar was het altijd erg druk.

re: Channah

hallo Channah,
geweldig die humor van jouw moeder, erg ad rem.
Ik hoop dat je deze site leuk vindt, ik ben er een beetje aan verslaafd geraakt en kan er mijn (diverse) eieren lekker op kwijt. En aan de reacties te lezen zijn er nog veel meer liefhebbers.
veel plezier en ik hoop dat je zelf ook eens een stukje inleverd

goeie mop

Haha
wat een goeie
Die Channah
Welkom bij de club we kunnen hier wel een paar grapjassen gebruiken

Channah

Boek

Hoi Pieter,

Ik heb zojuist deze website ontdekt, en moet nog veel bijlezen.
Wij woonden in de Jelte Eelsmastraat, nr. 15 hs., vanaf dat het opgeleverd was in november 1957. Ik was toen 10 jaar. Toen we er 2 dagen woonden werd mijn jongste broer Leo geboren.
Ik reageer nu verder alleen even over die boekverkopers die aan de deur kwamen, want toevallig vertelde ik dat verhaal van de week aan een collega, eveneens uit Geuzenveld afkomstig.
Op gegeven moment kwam er dus zo'n boekverkoper bij mijn moeder aan de deur. Hoewel mijn moeder te kennen gaf dat ze geen boeken wilde kopen hield de man vol. Waarop mijn moeder zei: "Meneer, als ik een boek wil lezen vraag ik mijn man of hij er een schrijft."

Boek :

Het boek waarover ik spreek dat door mijn moeder aan de deur werd aangekocht of als bonus kreeg, heet "de kristallen Bloem" en is geschreven door Ronny en Noud van den Eerenbeemt. Met dank aan mijn zus Jannie.

Okko Steensma

Vervolg op mijn vorige reactie.
Er schieten mij nog wat herinneringen te binnen, namelijk:
- De glazenwasser die bij ons in de Dirk Sonoystraat het raam aan de buitenkant kwam doen. Hij had geen ladder en er was geen balkon onder het huiskamerraam om op te staan. Hij klom door het openslaande raam naar buiten en ging op een betonnen riggel staan. Hierna zette hij een houten balk met een kabel eraan achter het houten kozijn van het bovenlicht. De andere kant bevestigde hij aan zijn riem. En zo was de glazenwasser vergrendeld. Een voor die tijd best slimme uitvinding.
- De tuinman, herkenbaar aan zijn spierwitte haar en gebruind gezicht, zag je regelmatig in de gemeentetuinen aan het werk. Zo gauw de draglines klaar waren met de dijken en tuinen, eind jaren 50, begon de tuinman met zijn werk. Voor mijn gevoel was die man er altijd. Dit in schril contrast met tegenwoordig waar het gemeentelijk tuinonderhoud ver te zoeken is.

Okko Steensma

Pieter,

Leuk artikel. Ik woonde in de jaren 50-60 in de Dirk Sonoystraat. Ook ik kan mij die ijsman, kolenboer, en andere boeren /verkopers nog wel herinneren. De één wat beter als de ander natuurlijk. Wat de schillenboer betreft, dat was bij ons een vader en een zoon welke later in een Volkswagenbusje met laadbak reden De vader was een grote vent, kaal en had altijd een hoed op en droeg een sjaal. De zoon was kleiner en liep mank of althans moeilijk en had m.i. een beetje Italiaans uiterlijk. Ook droeg de zoon volgens mij een blauwe overall met een grote zwarte riem om zijn middel. Waarschijnlijk ken je ook nog wel de broers Dick en Bauke Nijk, de aardappelboeren. Zij zaten met hun aardappelvoorraad in de Bouwen Ewoutsstraat op het hoekje en kwamen ergens uit West Friesland. Net zoals de kolenboer zijn kolen bracht kwamen zij dan een paar mud aardappelen brengen. In onze wijk hadden we melkboer Heijma en de bakker (met bril) van Vermaat welke in het begin in het bekende Spijkstaal karretje reed, waarin kinderen heel vaak meereden na schooltijd. Later werd dit karretje vervangen door het blauwe Volkswagenbusje.