Niet (graag) naar de Fockschool

7 Fans

'Ik ging regelmatig braaf op mijn kamer de opgaven maken, met de keukenwekker erbij, want dat moest.'

Fock III wie, wat, wanneer, waar Burgemeester Vening Meineszlaan, gezien richting de Burgemeester Fockstraat. Op de voorgrond de Ringspoorbaan.<br />Datering: 23 september 1959. Collectie: fotodienst Gemeente Amsterdam. Fotgraaf: J.M. Arsaht Ro'is. 'Wij woonden in de Harry Koningsbergerstraat. Links staan 5 twee-onder-een-kap huizen. Wij woonden in het verste huis.'<br />Foto genomen vanaf de dijk. (Ringspoorbaan)

Foto genomen vanaf de dijk. (Ringspoorbaan)

Ook ik zat op de Burgemeester Fockschool. Ik stapte vanuit de achtertuin op het voetpad dat langs de huizen loopt. Via kinderspeelplaats en basketbalpleintje kwam ik bij de Burgemeester Fockstraat. Die heb ik talloze keren overgestoken. Dat duurde soms heel lang, want als ik in de verte een auto aan zag komen, bleef ik wachten tot die voorbij was. Ik herinner me de straatklinkers nog.

Drie jaar lang zat ik bij juffrouw Harmsen in de klas. Zij trouwde toen ik in de derde klas zat, heette toen Uittenbogaard en was geen aardige juf. Ik ging dus niet graag naar school.
Ook niet in de vierde (juffrouw Smit) en vijfde klas (meester Stroomberg). Alleen in de zesde, ging het wat beter. Je wist wat je aan juffrouw Paleari-Ponte had. Ze was niet speciaal aardig, maar ze was ook niet onaardig en zeker niet sarcastisch, zoals meester Stroomberg.

Mijn moeder had een enorme hekel aan het hoofd van de school, meneer Van der Haar. Daarom ging mijn jongste broertje niet naar de Fockschool, maar naar de Klaas de Vriesschool. Die school lag aan de andere kant van de “dijk” (Ringspoorbaan). Van de gemeente mochten kinderen van de andere kant van de dijk niet naar de Klaas de Vriesschool, maar toen mijn moeder uitlegde dat mijn broertje dan alleen maar onze eigen straat voor de deur hoefde over te steken en verder over de stoep kon lopen, mocht hij toch naar die school. Zijn vriendje dat in de Johannes Meeuwisstraat woonde, mocht ook naar de Klaas de Vriesschool, omdat hij bij zijn vriendje wilde blijven. De gemeente was soepel bij de keuze van een openbare school.

Ik herinner me nu nog steeds de gedegen grammatica-lessen en van juffrouw Paleari heb ik goed leren rekenen. Ik was heel slecht in hoofdrekenen. Om thuis te oefenen gaf ze mij boekjes mee naar huis met opgaven van de toen net niet meer bestaande toelatingsexamens, genaamd ‘Toetsnaald’. Ik had geen idee wat dat woord betekende, maar dat nam niet weg dat ik regelmatig braaf op mijn kamer de opgaven ging maken, met de keukenwekker erbij, want dat moest.
++Gepubliceerd: 20 maart 2006

Nol Ingen-Housz

Re: Re: Re: juffrouw Paleari.

A.W. (Nol) Ingen-Housz:
jeroen ponten:Alberto Villasmil Raven:Ik zou graag meer van Juffrouw Paleari willen weten. Ik denk dat ze eerder onderwijzeres op Aruba was en getrouwd met een andere onderwijzer Emile L. Paleari. Klopt dat?Hallo,Ik ben een volle neef van Cili Paleari Ponten.Als je meer wilt weten, mail gerustgroetJeroen

Dag Jeroen, ik denk dat jij een zoon bent van Arthur Ponten en als zodanig volle neef (tante-zegger) van Cili Paleari-Ponten. Misschien kunnen jij en ik nader ingaan op dit stuk verleden, het zou mij interesseren, om Cili en om Arthur. Als ik alles goed begrijp komen hieronder mijn naam en mail-adres en kunnen wij elkaar bereiken. Met vriendelijke groet:

Nol Ingen-Housz

Re: juffrouw Paleari.

Alberto Villasmil Raven:

Ja, dat klopt. Juffrouw Paleari heette eigenlijk mevrouw Paleari-Ponten, zij ontmoette haar latere echtgenoot toen zij onderwijzeres was op Aruba. Hij was daar leraar Spaanse taal. In 1953 kwamen zij beiden naar Nederland. Ze waren toen nog niet getrouwd, dus zal zij in A'dam West eerst hebben gewerkt onder haar meisjesnaam, juffrouw Ponten dus. Hun huwlijksdatum weet ik niet, het is allemaal lang geleden. Ik kende haar van voor haar vertrek naar Aruba, ontmoette haar voor het eerst in de loop van 1950. Zoals ik haar ooit gekend heb denk ik dat zij een leuke, minstens pittige docente is geweest. Zou zij nog in leven zijn, dat zou ook ik graag willen weten, ik vrees eigenlijk van niet, ben zelf - iets jonger dan zij - inmiddels ook over de tachtig jaar oud. Ik hoop dat ik dit bericht nu correct kan doen uitgaan en, als dat lukt, dat ik u, de geintersseerde met mijn informatie heb gediend. Wie weet mailen u en ik nog eens verder over haar, hoogachtend enz

jeroen ponten

Hallo,
Ik ben een volle neef van Cili Paleari Ponten.
Als je meer wilt weten, mail gerust
groet

Jeroen

Leo Hartman

Het meertje

Leuk foto is genomen vafaf de dijk, dat water rechts stond bij ons bekend als het 'meertje' hier visten we in de zomer en in de winter werd er geschaatst.
Het eerste huis van die vijf woonde een vriendje van me, ben zijn naam kwijt, hij mocht altijd aan oude brommers sleutelen weet ik nog.
Ben benieuwd van wanneer deze foto is.

Leon de Laat

Re: op zoek naar

Matthijs Korver:
ik ben benieuwd hoe het is gegaan met mijn klasgenoot Hans Roesel, dokterszoon uit de Harry Konningsbergerstraat, jaren 50als iemand iets weet wil je mij dan berichten?

Ik weet niet of je al een reactie op dit bericht hebt gehad, maar
de broer van Hans Roessel is: Frits E. Roessel
en staat in het telefoonboek van Amsterdam:
F. E. Roessel , Roemer Vissscherstraat 11
Succes, Leon de Laat, 13 sep. 2011

Alberto Villasmil Raven

juffrouw Paleari.

Matthijs Korver

op zoek naar

als iemand iets weet wil je mij dan berichten?

Chris Voets

jeffrey grounewoud

Ik ben op zoek naar Jeffrey, mijn half broer. Wie weet waar ik hem kan vinden?

Re: Niet (graag) naar de Fockschool

Ik denk achteraf dat mijn hekel aan school vooral kwam door juffrouw Harmsen. Die sloeg de kinderen. Dat geeft je als kind geen veilig gevoel.
Meester Stroomberg herinner ik als een meester met weinig geduld, vooral als je het niet zo snel snapte. Maar hij was nog maar net op school, dus misschien is hij later wat milder geworden. Meester Martens was nog niet op school in mijn tijd.

Ja Estalla zo zie je maar weer he dat smaken verschillen. Ik heb nl ook op de Fockschool gezeten en ik heb juist heel veel te danken aan meneer Stroomberg en vond het ook heel jammer dat hij niet op de reunie was. Dat was nl in de 5e klas en in de 6e heb ik toen meester Martens gehad.Ja een fijne school ja en wat mijnheer van de Haar betreft ja die was zoals hij was, daar kon ik ook geen hoogte van krijgen en mijn ouders die vonden het wel goed zo denk ik.