Een echte oude buurtsuper

Overtoomse Veld

In 1959 zijn wij vanuit Geuzenveld in het Overtoomse veld komen wonen. De winkel van mijn vader was eerst gevestigd in de naast gelegen garage (noodwinkel) aan de Jan Tooropstraat.

De 'Sperwer', de zelfbedieningswinkel van vader Kalshoven Foto: collectie Dennis Kalshoven, 1960

In 1960 werd de winkel op de hoek met de Thorn Prikkerstraat afgebouwd en opgeleverd. De basis was de verkoop van melk en kruidenierswaren. Later kwam daar aardappelen, groente en fruit bij.
Een echte buurtsuper. Ik weet nog goed dat veel producten in grootverpakkingen aankwamen en dat er veel werk was aan het afwegen en verpakken van suiker,koek (de blikken van Verkade), bonen, chocolade, koffie en nog veel meer.

Een groot deel van het Overtoomse veld werd door ons van melk, boter, kaas en eieren voorzien. Twee grote melkwijken werden dagelijks, behalve op zondag, door medewerkers gelopen. In de winter waaide er vaak een gure koude wind door de Thorn Prikkerstraat. De melk werd rond half zeven aangevoerd op een grote vrachtauto met drie sterke kerels erop. IJzeren kratten en glazen flessen en bussen met losse melk. Soms vroor het zo hard dat de flessen knapten en de doppen de melk als een bloem uit de fles moesten laten gaan.

Ik vind het leuk dat de winkel van mijn vader via "hetgeheugenvanwest" een plek krijgt in de geschiedenis van West. Dennis Kalshoven

Bekijk meer afbeeldingen

Een uitgebreid assortiment. Zulke etalages zie je (bijna) niet meer. Foto: collectie Dennis Kalshoven, 1960

Marie Baarspul

Vraag gebruik foto

Beste Dennis Kalshoven,

Graag zou ik uw toestemming krijgen om de onderste foto van de kruidenierswinkel op deze pagina te mogen gebruiken als steunafbeelding in een documentair verhaal bij een object (kruideniersreclamebord) binnen de online Heineken-erfgoedcollectie. Ik schrijf deze verhalen als kunsthistoricus in opdracht van de Heineken Collection Foundation. Uiteraard vermeld ik de door u gewenste creditline in het onderschrift.

Met vriendelijke groet, Marie Baarspul

Menno Matthesius

Het flessenhok

Ik heb Dennis heholpen met het sorteren van de flessen. Naast de winkel had je namelijk een garage waar wat opslag was. De frisdranken en ook de melk ging toen allemaal nog in flessen en die moesten genoteerd worden om naar de diverse leveranciers terug te gaan. Als ik dan niks te doen had ging ik wel eens even helpen. Leuke tijd veel gelachen.

Piet Hamstra

Nostalgie

Ik ken de familie Kalshoven al vanuit hun tijd in Geuzenveld, waar zij een melk en Comestibles zaak dreven. Gerrit Kalshoven, samen met vrouw Nel, dreven deze zaak namens de fa. Vlug. In 1959 begonnen ze voor zichzelf in bovengenoemde Jan Tooropstraat. Als jongetje van 11, komend uit Friesland, "hielp" ik de melkboer ( Gerrit Kalshoven dus ) elke zaterdag, eerst in de melkwijk, later ook bij alle voorkomende werkzaamheden in en naast de winkel. Ik "verhuisde" dus ook mee naar de Jan Tooropstraat. Ger en Nel zijn helaas overleden, maar zelf heb ik nog regelmatig contact met hun nakomelingen, Dennis, de tweeling Peter en Paul en de jongste Frank. Inderdaad jeugdsentiment dat voortduurt tot heden!!

Willem Verbruggen

Zelfbediening

Inderdaad zie je vrijwel geen etalages meer. 's Avonds even langs de etalages wandelen is er niet meer bij. Alles is afgeschermd, beveiligd of uit het zicht gehaald ter bescherming tegen lieden die na het inknikkeren van een etalageruit de term 'zelfbediening' wat al te ruim opvatten.
Wat mij betreft: heerlijk jeugdsentiment!