Puberteit

Auteur: An van Batum
7 Fans

Enige tijd geleden liep ik over het Lambertus Zijlplein; voor mij liep een groepje jongens, pubers, zoals we ze nu noemen.

Lambertus Zijlplein in 2008 Foto: Jan van Zijp

Ze liepen te klieren, elkaar te duwen en te schreeuwen. Eén van de jongens (de kleinste) gooide een leeg busje frisdrank weg op straat. Ik liep naar ze toe en zei tegen de jongen die het busje had weggegooid ”Hoe oud ben jij?” argwanend keek hij me aan en zei “11 jaar”. “Oh, zei ik” dan mag het. Verbaasd keek hij me aan en vroeg ”wat mag”. Ik zei “je busje op straat gooien als je pas 11jaar bent mag dat nog, maar grote jongens mogen dat niet”.

Op dat moment begonnen de andere jongens te joelen dat hij nog maar klein was enzovoort, enzovoort. Ik schrok er van want dat was niet mijn bedoeling, maar de jongen schrok ook, raapte het busje op en zei ”ik liet het alleen maar vallen".

Toen ik door liep dacht ik, dat deden we in mijn tijd niet want we hadden geen frisdrank en van pubers hadden we al helemaal nooit gehoord.

Joop

Respect

We hadden vroeger geen frisdrank, we hadden vroeger wel vervelende jochies (pubers dus) en we hadden vroeger VEELLLLLLLLLLLLLL meer RESPECT voor ouderen.
Dat laatste begint meestal bij de OPVOEDING en dat kun je ook in deze tijd nog bijbrengen! Mentaliteitskwestie, je oogst wat je gezaaid hebt.