Boek over Geuzenveld en SPACE 7 klopt niet

Auteur: Fred
7 Fans

Vandaag het boek "Veranderende buurten in Amsterdam Geuzenveld" van Ineke Teijmant en Bart Sorgdrager gelezen.
Een erg leuk naslagwerk voor wie ooit in Geuzenveld gewoond heeft of er nu nog woont of er ooit iets mee te maken heeft gehad.

Mijn bijdrage in het boek bestaat uit een foto over jongens die zich op brommers voor het CBR ophouden (waaronder ik) en een stukje over SPACE 7.
Helaas is mijn stukje tekst (blz. 160) op het laatst wat overhaast aan het boek toegevoegd waardoor het uit zijn verband is getrokken en niet correct is weergegeven.

Ik citeer:
In de kelder van de Onze Lieve Vrouwe van Zeven Smarten oefende eind jaren zestig de popband SPACE 7.
Het ging er ruig aan toe, vertelt Fred, een van de bandleden, 'in ieder geval iets te ruig volgens de pastoor, want we werden er uit geschopt'. Op de nieuwe locatie, een omgebouwde garage in de Diderotstraat, waren de buren evenmin blij met de band en hun fans, ....

Deze weergave klopt niet! En dat heb ik inmiddels ook aan de schrijster en de uitgever van het boek kenbaar gemaakt.

Hoewel er toendertijd inderdaad door bepaalde lieden zaken werden gesloopt in met name de wc's van de zaal onder de kerk hadden wij daar als leden van de band SPACE 7 niets maar dan ook niets mee te maken.
Slechts een handvol gefrustreerde slopertjes hield zich met deze zielige praktijken bezig en verpeste het op het laatst voor iedereen die Utopia of Buddah een warm hart toedroegen met als gevolg dat de zaal gesloten werd.
Veruit het merendeel van de bezoekers, op de slopertjes na, waren van goede wil en wisten van Utopia en Buddah een geweldig leuk jongerencentrum te maken.
SPACE 7 heeft nimmer in de zaal onder de kerk geoefend (dat deden we in die jaren aan de Haarlemmerweg 502), wel hebben we er een tweetal optredens gehad en een bandopname (zonder publiek) gemaakt . Dit alles in een gezellige sfeer en zonder problemen.
Verder heeft SPACE 7 nimmer in de Diderotstraat geoefend of een optreden gehad.
Dit ter kennisname

Fred

Antwoord aan Victor Esselman

Ja , er bestaan zeker nog opnames van Space 7 (1967-1975) , zowel op film als op CD-rom.

Onder de kerk OLVv7Smarten hebben we op een middag in 1973 geprobeerd om wat nummers op een Revox tapedeck vast te leggen. Dat gebeuren heb ik ooit op een CD rom gezet.

Overigens was Space 7 een rock/country rock/blues groep. We speelden zeker geen symphonische rock muziek.

Kan me niets herinneren van een lichtshow van jou, maar als je het zegt geloof ik je graag. Kan me wel die 100 watt gekleurde perspex lampen herinneren. Ze staan op een super 8 film, gemaakt in het schoolgebouw aan de Wittenstraat waar we meerdere keren mochten optreden.

Fred Friskes, ard.nas@ziggo.nl

Victor esselman

Lichtshow

Leuk wat terug te vinden van de band waar ik meerdere keren een lichtshow verzorgde met zelf op school gemaakte lichtbak met 100 watt gekleurde persglas lampen.

In de tijd dat ik dat deed beschreven ze hum muziek symphonische rock.

Ik vraag me af of er nog opnames van bestaan, lijkt me leuk dat nog eens terug te horen.

Ik heb geen flauw idee meer hoe of door wie ik bij de band was gekomen ik heb alleen space 7 onthouden.

Ik woonde destijds in amstwrdam west kostverloren kade.

Marie-Anja Seitz Warmerdam

kou

Hoi Fred

Inderdaad, de verkering heette Peter. Aardige knul en toen de verkering al een tijdje uit was ben ik hem nog eens tegengekomen in de stad. Hij was met een leuk blond meisje en ze gingen samenwonen in een kraakpand. Ik weet nog dat ik blij was dat ik dat dus niet hoefde.

Groetekes van Marie-Anja

Fred

Hi Marie Anja, leuk om weer eens wat van jou te horen.
Space 7 heeft 3 drummers gehad. Ruud Mulder (ging later gitaar spelen) je kent hem, daarna Dennis Plantenga (kwam uit Zandvoort, mail ik nog steeds mee) en als laatste Peter Swinkels (nooit meer wat van gehoord). Ik denk dat je de laatste bedoeld. En ik weet wat je bedoeld met hartstikke koud daar aan de Haarlemmerweg 502.
We repeteerden, meestal, 2 keer in de week, op Woensdagavond en Zondagmiddag. En als je 's winters dat huisje (van makelaardij Peter Hoen)
binnen kwam en het vroor dan stonden vaak de ijsbloemen op de ramen.
Wij met electr.kacheltjes aan de gang om de boel warm te krijgen, dat viel niet mee want de warmte floepte zo weer door kieren en gaten naar buiten. Als je met je kouwe klouwe dan ook nog gitaar wilde spelen in deze ambiance dan mocht je wel 1 uur of zo uittrekken om op temperatuur te komen. Oliekachels waren ,na de grote brand in de loodsen naast het huisje, uit den boze. In 1968 ging onze hele "installatie" in de loods in vlammen op nadat iemand van een andere band de grote oliekachel die er stond omver had gelopen. Dat is dan ook de enige keer geweest dat het er echt "lekker warm" is geweest. Groetjes.
.

Marie-Anja Seitz-Warmerdam

boek

Een paar weken geleden heb ik dit mooie boek gekregen van mijn oudste broer. Hele mooie foto's en het brengt weer zoveel (leuke) herinneringen terug in mijn gedachten.

De Haarlemmerweg 502 als repetitieruimte van Space-7 weet ik trouwens ook nog heel goed. Ik heb daar diverse keren gezeten met mijn Afgaanse-bontjas aan toen ik (een paar maanden) verkering had met de drummer en ik meen dat hij Pierre heette. Het was daar hardstikke koud maar ik hield vol!!!

Fred

Reactie van Ineke Teijmant aan Fred

Hierbij de reactie welke ik van Ineke Teijmant mocht ontvangen op 14 Oktober j.l. ;

Van: Teijmant, I. (ivm privacy weggelaten)
Verzonden: woensdag 14 oktober 2009 15:06:15
Aan: Nederland Nederland (ivm privacy weggelaten)

Beste Fred,
Bedankt voor je reactie. Ik ben blij dat je het een mooi boek vindt en het is jammer dat het verhaal over Space 7 er niet helemaal goed in is ingekomen. Het is op het laatste moment toegevoegd.Niet helemaal goed dus en dat is jammer. In mijn verhalen over Geuzenveld zal ik in ieder geval goed vertellen.
Het feit dat Space 7 in de kelder van de kerk heeft opgetreden en opnamen heeft gemaakt vind ik nog wel steeds een mooi verhaal. Kerken hadden in die tijd de opdracht dingen voor de jeugd te organiseren. Daar kregen ze ook subsidie voor. Dat de pastoor of de dominee daar af en toe wat moeite mee had was te begrijpen.
dag ineke teijmant