Verteller: Lize
Nieuw-West

Ik kom uit Suriname. Na mijn schooltijd werkte ik, maar ik vond het te benauwd om daar te blijven.

Lize met haar kinderen op het schoolplein Foto: van YouTube: vrouwenverhalen

Ik zag alle jongeren vertrekken en ik kreeg het gevoel van ‘wat doe ik hier, er is meer dan Paramaribo, andere steden wil ik ook wel zien.’ De enige keus die ik had, was naar Nederland vertrekken.
Bij aankomst viel Nederland hartstikke tegen. Het weer, het klimaat, de woonsituatie, de gewoontes hier… Ja, de eerste twee jaren vielen erg tegen. Later leerde ik mijn man kennen en omdat hij een halve woning had, verbeterde de woonsituatie. Later ging alles heel voorspoedig. Ik kreeg mijn kind en ik hoefde niet meer zo lang te reizen naar mijn werk. En ik maakte vrienden en kennissen. Dat maakte het leven draaglijker.
Nu ben ik 42 jaar verder en ik weet niet beter of dit is mijn vaderland. Ik ben gepensioneerd en geniet daarvan. Suriname is heel ver weg . Soms heb ik heimwee, bijvoorbeeld als vrienden terugkomen van vakantie. In Nederland is toch alles anders, bijvoorbeeld binnenzitten. Dat kan ook heel gezellig zijn. Maar als ik terugdenk aan Suriname, dan zaten we daar altijd buiten. Natuurlijk verheerlijk ik dat. En nu weet ik niet beter dan hoe het leven in Holland is.

Kijk hier naar het fotoverhaal van Lize op YouTube.

Dit verhaal is één van de fotoverhalen (ook wel digi-tales genoemd) die onder leiding de fotografen Dominique Panhuysen en Bernice Siewe door vrouwen uit Nieuw-West tijdens een aantal workshops in Vrouw en Vaart gemaakt zijn.

Moe na het 'markten' Foto Youtube: Vrouwenverhalen