Jeugdsoos Prisma

7 Fans

Het zal ergens in 1979 zijn geweest. Het was de tijd dat mijn ouders 's zondags naar de kerk 'de Opgang' gingen en dat ik steevast rond het middaguur uit mijn bed rolde. Overdag werken en 's avonds vaak naar de kroeg. Naar mijn stamkroeg 'BAN 80' en in de weekeinden óf naar de stad óf met de "stoere jongens" naar Bergen (NH).

Jeugdsoos Prisma Foto: Hilbert Steensma

Mexicaantje
Tijdens die avonden werkte ik doorgaans diverse genotsmiddelen naar binnen. Tussendoor stond ik vaak aan de eenarmige bandiet en speelden we 'mexicaantje'. Een mooie maar ó zo dure tijd! In Bergen werd mijn groep bejubeld door de plattelandse meisjes maar verder dan ons haantjesgedrag kwam het niet. Oppervlakkigheid alom! Voor veel van mijn makkers was dit blijkbaar voldoende.

Oog van de naald
Mijn ouders maakten zich zorgen. "Wat gaat er van die jongen terecht komen?" Verder dan zorgen maken kwam het echter niet. Hun tijd werd behoorlijk in beslag genomen door de ziekte van mijn vader. Hij was zwaar hartpatiënt en hij ging in die tijd heel vaak door het oog van de naald. Ik heb achteraf weleens gedacht dat mijn tijd in 'BAN 80' was ontstaan uit een vorm van ontvluchten. Ik moest (en wilde) mij thuis natuurlijk rustig houden.

Enfin, mijn ouders maakten zich zoals gezegd behoorlijk druk om hun zoon en waren waarschijnlijk dan ook blij dat ze mij konden vertellen over een verzoek van de kansel. Een jongen had het jeugdwerk verkondigd en was op zoek naar vrijwilligers voor de jeugdsoos 'Prisma'. Heel voorzichtig brachten zij het die middag ter berde …
"Niets voor jou?"

Gods hand?
Wat of wie mij aanstuurde? Ik weet het bij God niet! Ik ging! Ik meldde mij aan en weldra maakte ik kennis, tijdens mijn eerste vergadering, met Rob, Peter en Karin.
Locatie: in een woonboot op de Amsterdamse grachten. Een warme periode brak aan.

Cola, sinas en ... Shandy!
Vrijdagavond de tienersoos. Het vrijwilligerswerk aldaar voerde ik warempel uit zonder ontwenningsverschijnselen! Een warme douche met mensen die verder keken dan de oppervlakkigheid dat ik gewend was. Mijn eerste weekend met de leden naar zee. Mijn hemel! Wat gezellig ...
De week er op had ik pas last van ontwennen. Ik verlangde terug naar die mensen!

Juiste keuze
De feestjes tijdens de vakanties, de uren die we in het Vondelpark doorbrachten, de relaties. Ik denk hier vaak aan terug. Mijn vader overleed helaas in 1980 tijdens deze periode. Wat ben ik blij dat ik terug kon vallen op echte vrienden. Mijn ouders maakten die zondag de juiste keuze. Mijn leven was veranderd.

En dit door één dag in de kerk!

Hilbert verstopt achter een 'boom' Foto: collectie Hilbert Steensma