“Ik zou gek zijn als ik hier wegga”

De eerste bewoners aan het woord

Verteller: Mevrouw Westra
Slotermeer

De eerste bewoners van Slotermeer aan het woord: op 7 oktober 1952 werd tuinstad Slotermeer officieel geopend door koningin Juliana. Na bijna zestig jaar spreekt de Westerpost met de pioniers. Dit keer mevrouw Westra (92 jaar).

Mevrouw Westra Foto: Arnold Paalvast, 2012

Een huis met een tuin
“Ik lag in het ziekenhuis om te bevallen van onze jongste zoon toen mijn man vertelde dat er een huis was. Een huis met voldoende slaapkamers - een aparte voor mijn dochter en één voor alle vier de jongens – in Slotermeer. Het huis aan de Insulindeweg was te klein met vijf kinderen. We moesten verhuizen, maar wat moet ik in Slotermeer, dacht ik. Je had daar helemaal niks. Maar mijn man en dochter gingen kijken en moesten meteen ja of nee zeggen. Ik zei: doe maar wat je denkt dat goed is. Nou, mijn dochter was dolenthousiast, want die kreeg een eigen kamer. Ik wist ook dat een buurvrouw uit Oost enkele maanden ervoor naar die nieuwe wijk was verhuisd, dus dat stelde me ook wel gerust. En ik kreeg een tuin! Dat miste ik het meest toen ik vanuit Bussum naar Amsterdam verhuisde na ons trouwen: een klein stukje groen waar je kon zitten in de zon. Ik was dus wel verguld toen ik na twee weken uit het ziekenhuis kwam en het nieuwe huis zag. Minder leuk was dat de hele keukenvoorraad in het oude huis was achtergebleven. Dat was wel lastig, de eerste ochtend. Zonder babyflesjes. Die stonden nog op de Insulindeweg…”

Storm
“Het was een kinderrijke buurt, we hadden geen onderburen meer waarvoor de kinderen op hun tenen moesten lopen en er waren wat winkels. Maar verder was er dus niks. Dat kwam naderhand pas. Op de Burgemeester De Vlugtlaan had je groentezaak Genet, kapper Holla, een manufacturenzaak, hier in de Burgemeester Fockstraat een bazaarachtige winkel. Er moest ook nog veel gebouwd worden. We keken vanaf ons huis zo uit op de tramlijn van de Noord-Zuid-Hollandsche. We hebben de hoge flats aan het eind van de Burgemeester Fockstraat zien bouwen, alle scholen in de buurt ook en Geuzenveld bestond nog niet. De kinderen moesten in het begin naar een noodschool, aan de Van Gilsestraat. Een hevige storm deed het dak een keer ervanaf waaien. Bouwvakkers die bij de Eliasstraat aan het werk waren, brachten alle kinderen naar huis. Onze middelste zoon is nog jaren bang voor storm geweest.”

Wilt u de rest van het verhaal lezen? Over 'Jan-met-de-pet, 'Drijfzand' en 'Mooi niet'. Klik dan hier.

Ook pionier?