Wonen op de Hoofdweg

Auteur: Jan Kleine
Amsterdam-West

ik ben in 1953 geboren en heb tot ongeveer 1957/1958 op de Hoofdweg 493 gewoond, op de hoek van de Erasmusgracht.

Heel veel weet ik er niet meer van. Maar mijn vader was melkboer en werkte bij Jaap Vlug, die toendertijd daar een melkzaak had. Mijn ouders runden die winkel.
Buurmeisje van de overkant - ik meen Ans Baas, Hoofdweg 450-hs - werkte ook regelmatig bij ons. Mogelijk kunnen anderen zich ook nog de melkzaak van Jaap Vlug herinneren. De familie Baas, ome Wim en tante Pie waren ook regelmatig mijn oppas. Als mijn moeder het te druk had, werd ik naar de overburen gebracht. Ik herinner mij nog foto's van mijzelf voor de winkel bij de ijzeren melkkratten en bij de voordeur van de familie Baas, samen met Jannie, zus van de eerder genoemde Ans Baas.

En volgens overlevering woonde pal tegenover ons, op de hoek, Rina Ketty, een zangeres.

Zangeres Rina Ketty (1911-1996) - onder meer beroemd door het nummer  J'attendrai

Zangeres Rina Ketty (1911-1996) - onder meer beroemd door het nummer J'attendrai

Omdat ik in mijn Amsterdamse jaren veel in ziekenhuizen vertoefde, weet ik niet zo heel veel meer van die periode. Onze huisarts toen woonde op de Erasmusgracht; dokter Polak. En ik heb er wel op de kleuterschool gezeten, naar ik meen op de Ruyterkade.

Saillant detail, mijn vader, Lucas Kleine, heeft voor de oorlog op de Zondagsschool gezeten op Sloterdijk. Op een groepsfoto staat hij, samen met naar ik meen Dirk van de Broek, maar zeker met Leen Jongewaard.
 De Zondagsschool op Sloterdijk, eerste rij, in het midden Leen Jongewaard //De Zondagsschool op Sloterdijk, eerste rij, in het midden Leen Jongewaard (zwarte jas, blond haar)/<br />Klik op de foto, en daarna op 'Hoge resolutie' om de grote versie te zien.

Klik op de foto, en daarna op 'Hoge resolutie' om de grote versie te zien.