Mijn ouderlijk huis, deel 2

Ik ben geboren in de Weissenbruchstraat 35 3-hoog, op de hoek van de Haarlemmermeerstraat.

Genieten van de de zonsondergang bij het confectiecentrum. Foto: Siebe de Roos

Een vaste kast in de keuken werd gesloopt zodat hier ruimte was voor het plaatsen van een langzaamwasser met wringer, voor die tijd was het kookwas en op de hand wassen. Later kwam er in plaats van de wringer een centrifuge wat het voor me moeder weer wat makkelijker maakte.

Mijn ouders sliepen in de slaapkamer aan de achterzijde welke het zelfde uitzicht bood als de zolderkamer boven. Nagenoeg elke kamer kenmerkte zich door een grote inbouwkast.

Aan de kant van de Weissenbruchstraat waren twee slaapkamers, de voorste was mijn kamer. De kamer ernaast kon op twee manieren betreden worden, de meest gebruikelijke was door mijn kamer waar een tussendeur was. Deze kamer welke van mijn middelste zus was had ook nog een deur die uitkwam op de overloop bij het het trapportaal. Je kon dus eigenlijk een rondje lopen. Deze twee slaapkamers waren boven melkboer “Blauwhof” waar elke ochtend/nacht om een uur of vijf de melk werd bezorgd. Geruisloos ging dit niet, want het was de tijd van stalen kratten met glazen flessen die geplaatst werden in een stalen krattenrek.

Maar aan alle geluiden was je op een gegeven moment gewend en je hoorde het niet meer hoewel we in ons huis wel 'geleerd' hebben wat het verschil is tussen een sirene van een politie- zieken- en brandweerauto. Ik herken ze nu nog en weet op afstand welke hulpdienst aan komt rijden.

Ons huis lag met de ene kant aan de Haarlemmermeerstraat en dit was een enorme drukke weg, dag en nacht raasde het verkeer hier doorheen. De autosnelwegen A4, A8 en A10 waren er nog niet dus al het doorgaande verkeer richting Schiphol en Den haag ging ook door deze straat.

Traumatisch waren de nagenoeg dagelijkse ongelukken op de kruising bij ons huis waar we vanuit onze erker alles beter zagen dan wie ook. Doordat de Haarlemmermeerstraat nog geen voorrangsweg was en de zijstraten nog geen eenrichtingsverkeer kende was er naast blikschade ook vaak een ernstig ongeval met dodelijke afloop. Mijn moeder heeft er bij de instanties lang voor moeten pleiten dat er op de kruising twee vluchtheuvels werden aangelegd. Hierdoor werd het verkeer enigszins afgeremd en was er een manier om de drukke straat veilig over te steken.

Maar overwegend genoten we ook van alle drukte in de straat met name in de zomermaanden en we heerlijk op ons grote balcon vertoefte. Dit balcon had in de ene kamer twee grote deuren en in de andere kamer nog een deur. We hadden hier een prachtig uitzicht op alles wat in de Haarlemmermeerstraat gebeurde en genoten van de laagvliegende vliegtuigen richting Schiphol en de zonsondergang bij het confectiecentrum.

Gepubliceerd: 8 november 2008

Lees ook Mijn herinneringen aan de Hoofddorppleinbuurt en Mijn ouderlijk huis, deel 1 van dezelfde schrijver.

Martin van Beek, h'meerstraat 136 huis

dag, Siebe de Roos !