Van Bossestraat

In de serie Oud en Nieuw

3 Fans
De Van Bossestraat in de Staatsliedenbuurt, Oud-West Ansichtkaart is ongedateerd, maar ik schat hem begin jaren vijftig. De uitgever is P.Camphuysen, gevestigd in de Van Hallstraat 134, daar vlakbij - Ansichtkaart: collectie Jan Wiebenga

De Van Bossestraat begin jaren '50 en in 2012.

In deze miniserie enkele bekende en onbekende plekken uit een ver verleden en in de hedendaagse situatie.

Geschiedenis
De eerste plannen voor de bouw van de Staatsliedenbuurt dateren van 1875-1877, toen dankzij het zogenaamde Plan Kalff de mogelijkheid ontstond om buiten de oude stadswallen te gaan bouwen.
Tussen 1914 en 1918 verrezen de grote huizenblokken aan weerszijden van het Van Beuningenplein. Ze werden gebouwd in opdracht van de ‘Vereeniging De Arbeiderswoning’ en zijn ontworpen door de beroemde architect K.P.C. de Bazel (1868-1923), pionier op het terrein van de volkswoningbouw.

De Bazel was een belangrijke vertegenwoordiger van de Amsterdamse School. Hij zorgde altijd voor gevelwanden met de klassieke driedeling (basis-middendeel-bekroning). De meeste versieringen op deze huizen zijn overigens louter cosmetisch: de zwarte banden en figuren zijn er gewoon na de bouw opgeschilderd.

De naam van de straat is ontleend aan Peter Philip van Bosse (1809-1879), liberaal staatsman. Minister van Financiën en van Koloniën. Hij ijverde voor vrijhandel.
Bron: Stadsatlas Amsterdam

Bekijk meer afbeeldingen

De Van Bossestraat in stadsdeel West. De situatie nu oogt veel rommeliger met al dat ijzer op een rij en hier en daar hopen afval (hier niet zichtbaar). En dan de bomen, naar mijn visie veel te hoog. De lantaarnpalen zijn wel gebleven Foto: Jan Wiebenga, 30 juli 2012

Robert van der Ven

over de van bossestraat

Mijn opa & oma Teun & Nel Marees. Hadden daar een Melkwinkel. Met daarnaast een spoelhoek om de melkbussen leeg te spoelen. Mijn Opa was hard horend en mijn overgroot vader wonende in Broek in Waterland en was ook hard horend.

Guido Everts

Re: bertie van zuptphen

bert van zutphen 3-10-1940:
hej jopie en fransie mijn oude speel kameraadjes ik woonde recht tegen over jullie op 51 1hoog.ik kon jullie nooit uit elkaar houden tot er bij een van jullie een pijl in het oog geschoten werd met pijl en boog schieten,wat resulteerden in een slecht oog wat duidelijk was te zien.ook dat larry die onder jullie woonde zijn bee verbrande door clore kallie wat wij gebruikten om met een sleutel en een spijker knalletjes maakten.ook nog dat het jongentje van kleuver in het markthallen kanaal verdronken was,zijn naam weet ik niet meer maar wel van zijn zusje nellie,verder nog anton fransen jopie walter rietje brandon .ik zou graag nog wat van julli horen ik sta op face boek onder de naam bert van zupthen en op zijn zweeds(waar ik nu woon) hälsningar uti fran sverige

Hallo Bertie, ik ben Guido Everts van woonboot de Oorsprong en ik weet nog precies hoe dat jongetje uit ons kanaal gedregd werd: aan zijn gymschoen ging hij het water uit. Dood, een drama. Hoe hij heette weet ik niet. Hartelijke buurtgroeten (Frans en Jopie ken ik natuurlijk ook, maar ik was pas tien toen wij al uit de buurt vertrokken).

Guido Everts

Re: Re: Van bossestraat 66

jan wolf:
Frans Mars:Wij Joop en Frans Mars zijn in 1941 geboren in de van Bossestraat.Zijn hier nog mensen die ons kennen?

Ja natuurlijk ken ik jullie nog! Ik ben Guido Everts, van meester Everts op de woonboot naast de Markthallen. Jullie organiseerden het Nieuwjaarsvuur waar ik prachtige herinneringen aan heb. We verhuisden jammer genoeg. Ik miste de buurt (en jullie dus ook) heel erg. Zitten jullie nog in het slagersvak? Hoop dat jullie dit lezen! Hartelijke groet van een (vroeger) klein rood mannetje dat veel voetbalde op straat en op de Van Bosseschool zat.

Henk van Dijk

Bentinckschool

Hier en daar wordt de Bentinckschool genoemd. Om voor mij onduidelijke redenen is de reünie van de Bentinckschool niet doorgegaan in april van dit jaar. De naam van de school is trouwens recentelijk veranderd in Catamaran Bentinck.

theo van genne

van bossestraat

Geeft niet bert dat noemen ze nu een kleutveugel op zijn zweeds,ik heb ook een korte tijd gewoond in de jaren zestig schaepmanstraat hoek van bossestraat.Ik herriner mij nog dat in de van bossestraat een stellage stond voor het schilderen van de vensters en er kwam een storm opzetten en dat dit ding woei met een daverende klap om boven op een auto van mensen die juist met vacantie wilde gaan de auto stond gepakt en gezakt,vacantie ging dus niet door.En kortgeleden was daar ook een schietpartij.Kon mij dat in die tijd niet voorstellen.

bert van zutphen

stom

ik kan merken dat ik ouder word want ik heb mijn familienaam verkeerd gespeld dat moet natuurlijk van zutphen zijn.ik ben op 51 1hoog geboren en ik heb op de bentinckschool gezeten en in 51 naar de bertelmanstraat verhuist

bert van zutphen 3-10-1940

bertie van zuptphen

jan wolf

Re: Van bossestraat 66

Frans Mars:
Wij Joop en Frans Mars zijn in 1941 geboren in de van Bossestraat.
Zijn hier nog mensen die ons kennen?

jan wolf

Frans Mars:

Paula Harmeling

Re: De minst bekende straat in de Staatsliedenbuurt

Joop Komen:
Ik weet niet hoe het nu is, maar in mijn jeugdjaren (1930-1945) was de van Bossestraat de enige straat die achter het van Beuningenplein lag en zodoende qua Staatsliedenbuurt een beetje buiten de boot viel en voor mij als kind een tamelijk onbekende straat was.Alleen de van Hogendorpstraat liep nog enkele tientallen meters door na het van Beuningenplein en eindigde in de voetbalvelden van S.D.W.Ik heb in mijn voetbalnadagen nog in S.D.W. gevoetbald met Piet Witschge, de vader van de broertjes Rob en Richard. Als ik de huidige plattegrond bekijk is erlater een industrieterrein verrezen ter hoogte van de velden van S.D.W. en ten noorden daarvan.

Hallo Joop,

Ik weet van mijn moeder dat mijn oma in de jaren 30 gewoond heeft in de vd. Bossestraat. Zij heette Tonnie Kunst en woonde daar zeer zeker met haar ouders en zuster Nel Kunst. Zij had het ook over de slagerij van de ouders van Peter Post. Mijn oma (Tonnie Kunst) is in de oorlog naar Vorden (achterhoek) gegaan vanwege de oorlog en de honger in Amsterdam. Kun je me nog meer vertellen?

Martin

Joop en Frans Mars

Dag Joop en Frans,
mijn opa en oma woonden op 66 huis, de familie van Elst. Daarvoor woonden ze op 64 2 hoog onder de familie Verbaken. Ik zelf woonde met mijn ouders van 1957 tot 1962 op 51 1 hoog boven de melkwinkel. Daarna zijn wij verhuisd naar het huis van mijn oma op 93 en is mijn oma op 51 gaan wonen. Er woonde ook nog een oom op 74 2 hoog. Mijn ouders hebben elkaar in de straat leren kennen, en daar tot 2001 gewoond. Jopie Mars werd ons altijd ten voorbeeld gehouden: met papieren pijltjes schieten kan tot ongelukken leiden!!
Groeten, Martin van Loenen

theo van Genne

Duidelijk 2

Ja Fred dat klopt deze Ronald woonde in de Clifford straat,ik weet nog dat we samen vuurwerk maakte van allerlei gemikalien daar was hij erg goed in was ook niks gevaarlijks aan maar wel leuk.maar wat ik eigenlijk bedoel dat ik zoveel raakvlakken heb met het geheugen van west en alle verhalen die ik zie,ik ben bv geboren in de Joris van Andringastraat maar als baby verhuisd naar de Frederik Henderik plantsoen en heb een tijd gewoond in de Reinier Cleassenstraat.Toen ik getrouwd was een tijdje in de Rustenburgerstraat dat was niks de buren wilden elkaar nauwelijks kennen en dat voor toch wel een achterbuurt,toen naar de Schaepmanstraat waar kortgeleden een schietpartij was,daarna het van beuningenplein en daarna de Wittenkade naast de kolenboer en later Bolle Jan op de hoek.Heb daar in de buurt erg genoten van de buren je voelde je daar meer als welkom vanaf de eerst dag.Daarna 35 jaar in zuidoost was ook erg prettig totdat de buurt verziekt werd door alle instromers.Nu alweer 8 jaar in Almere is wel prettig maar toch mis ik de saamhorigheid uit de staatsliedenbuurt en zuidoost.Heb jij bijgeval nog fotos van het eerste jaar van de friso?Ik ken van de fotos allen nog jij en Joop Boshuizen ook de leraren kan ik niet,bv Taselaar en Appie zie ik niet.

Fred Fontijn

Theo ik snap er niks van

Hallo Theo,
Al die straten en scholen, ze ontgaan me. Maar dan komt de naam Ronald Blok, zat die niet bij ons in de klas van de Friso?

theo van genne

ONTZETTEND DUIDELIJK LOL

Het is onzettend duidelijk de clifford straat zat in de van bosseschool en de prinsessestraat zat in de in de bentinck school en beide zaten ze in de van der hoopstraat fannius scholten zat daar ook op school.Wij woonde toen op de wittenkade ong 1973-1975 en mijn zoon zat op school in de cliffordstraat ook woonde er vroeger pakweg rond 58 een vriend van mij tegenover de school in de clifford straat,naam Ronald Blok maar alles is ontzettend duidelijk!!!!!!

marja

Henk van Dijk:
christine:Volgens mij zat de Cliffordschool gewoon in de Cliffordstraat.De Bentinckschool in de Bentinckstraat en de Prinsesseschool in de van Bossestraat. Ik zat zelf op de Bentinckschool en daarna op de Prinsesseschool en woonde in de van der Hoopstraat (om de hoek bij de Cliffordstraat) De van Bosseschool heb ik nooit van gehoord.....
Christine,
Misschien moet je even met Google zoeken op "Van Bosseschool".
Er komt dan best wel wat interessante info naar boven, onder
andere van Schoolbank.nl.
Mijn (half)zuster Nelly Mense zat op die school. Wij woonden op
de hoek van de Fannius Scholtenstraat en de Cliffordstraat.
Groetjes,

ik zat op de van bosseschool en het was echt in de cliffordstraat en ik woonde in de van der hoopstaat 55 vlak om de hoek fanius scholtestraat.boven de groenteboer wim en truus nijdam,ben vaak met hun kinderen naar het westerpark geweest.

Frans Mars

Van bossestraat 66

Gortworst

Herinnering staatsliedenbuurt

Wat ik me herinner zijn de appelmoesijsjes bij de groenteman,geutjes de banketbakker betram de bakker en mars op de hoek die verkocht alles daar heb ik later ooit nog eens een wonderpan gekocht voor op het gas.

Henk van Dijk

christine:

Christine,

Groetjes,

christine

Even voor de duidelijkheid

Volgens mij zat de Cliffordschool gewoon in de Cliffordstraat.

Bert Waterman

Slagerij Post

Ik ben geboren in de van Bossestraat op nr. 76 drie hoog en wij keken aan de achterzijde ook uit op de Markthallen, waar eens in de zoveel jaat de Ämato"werd gehouden een tentoonstelling van groenten en fruit.

Een stukje verderop op de hoek was een slagerij gevestigd, slagerij Post en een van hun kinderen was de beroemde wielrenner Peter Post

Van Bossestraat 74 III Hier woonden wij op drie hoog boven een loodgietersbedrijf van 1943-1949

Van Bossestraat 74 III Hier woonden wij op drie hoog boven een loodgietersbedrijf van 1943-1949 Door: Bert Waterman