Van Bossestraat

In de serie Oud en Nieuw

3 Fans
De Van Bossestraat in de Staatsliedenbuurt, Oud-West Ansichtkaart is ongedateerd, maar ik schat hem begin jaren vijftig. De uitgever is P.Camphuysen, gevestigd in de Van Hallstraat 134, daar vlakbij - Ansichtkaart: collectie Jan Wiebenga

De Van Bossestraat begin jaren '50 en in 2012.

In deze miniserie enkele bekende en onbekende plekken uit een ver verleden en in de hedendaagse situatie.

Geschiedenis
De eerste plannen voor de bouw van de Staatsliedenbuurt dateren van 1875-1877, toen dankzij het zogenaamde Plan Kalff de mogelijkheid ontstond om buiten de oude stadswallen te gaan bouwen.
Tussen 1914 en 1918 verrezen de grote huizenblokken aan weerszijden van het Van Beuningenplein. Ze werden gebouwd in opdracht van de ‘Vereeniging De Arbeiderswoning’ en zijn ontworpen door de beroemde architect K.P.C. de Bazel (1868-1923), pionier op het terrein van de volkswoningbouw.

De Bazel was een belangrijke vertegenwoordiger van de Amsterdamse School. Hij zorgde altijd voor gevelwanden met de klassieke driedeling (basis-middendeel-bekroning). De meeste versieringen op deze huizen zijn overigens louter cosmetisch: de zwarte banden en figuren zijn er gewoon na de bouw opgeschilderd.

De naam van de straat is ontleend aan Peter Philip van Bosse (1809-1879), liberaal staatsman. Minister van Financiën en van Koloniën. Hij ijverde voor vrijhandel.
Bron: Stadsatlas Amsterdam

Bekijk meer afbeeldingen

De Van Bossestraat in stadsdeel West. De situatie nu oogt veel rommeliger met al dat ijzer op een rij en hier en daar hopen afval (hier niet zichtbaar). En dan de bomen, naar mijn visie veel te hoog. De lantaarnpalen zijn wel gebleven Foto: Jan Wiebenga, 30 juli 2012

Arie Haagsma

van bossestraat.

De foto van de school is van de Prinssemulo.
Aan de achterkant waren de markthallen en wij keken op de toren met klok van de markthallen. Wij wisten dus precies wanneer de lessen afgelopen waren.
Ik heb daar op school gezeten begin jaren 60.

Marijke Haagsma Douwé.

Henk van Dijk

Re: Beetje raar, maar misschien toch logisch?

Jan,
Het eerste deel van je reactie kan ik onderschrijven. Mijn zuster zat namelijk op school in de Cliffordstraat. Die school werd zowel Cliffordschool als Van Bosseschool genoemd. Ik zat zelf één straat verder op de Bentinckschool.
Volgend jaar april is er trouwens een reünie van de Bentinckschool.

In de Van Bossestraat heeft ooit een ULO gestaan op nummer 84. Dat gebouw staat er nog steeds, maar ik weet niet of het nog als school in gebruik is.

ULO - Van Bossestraat 84 Bron: Beeldbank Amsterdam

ULO - Van Bossestraat 84 Bron: Beeldbank Amsterdam Door: Henk van Dijk

Jan Rutgers

Beetje raar, maar misschien toch logisch?

Wat mij vooral heftig intrigeerde was, dat in de Cliffordstraat de van Bosse school stond en in de van Bosse straat zou de Cliffordschool staan. Fysieke controle op de juistheid van dat laatste heb ik nooit uitgevoerd, maar ik vond dat als jochie van een jaar of zes ontzettend interessant en volkomen onbegrijpelijk. Toen ik vrij snel werd overgeplaatst van de van Bosseschool naar de 1e openlucht school in de Frederikstraat, verdween ook snel de interesse in dat fenomeen.

Joop Komen

De minst bekende straat in de Staatsliedenbuurt

Ik weet niet hoe het nu is, maar in mijn jeugdjaren (1930-1945) was de van Bossestraat de enige straat die achter het van Beuningenplein lag en zodoende qua Staatsliedenbuurt een beetje buiten de boot viel en voor mij als kind een tamelijk onbekende straat was.
Alleen de van Hogendorpstraat liep nog enkele tientallen meters door na het van Beuningenplein en eindigde in de voetbalvelden van S.D.W.
Ik heb in mijn voetbalnadagen nog in S.D.W. gevoetbald met Piet Witschge, de vader van de broertjes Rob en Richard.
Als ik de huidige plattegrond bekijk is erlater een industrieterrein verrezen ter hoogte van de velden van S.D.W. en ten noorden daarvan.