Postjeskade

8 Fans

Bij toeval kom ik op de site van het Geheugen van West terecht. De aanleiding was een zoekopdracht naar 'Kluft', de naam van de groentenman in de buurt waar ik ben geboren in 1951. Ik woonde tot 1956 op de Postjeskade 189-II.

Mijn moeder en ikzelf in de wasteil in de keuken van Postjeskade 189-II Foto: collectie Joost van Ingen

De familie Marsman - ouders van Bernlef - waren onder- of bovenburen. Mijn bij ons inwonende opa (Van Ingen) figureert als Opa van Lingen in één van de eerste romans van Bernlef die zich afspeelt in de hongerwinter.

Ook de naam Zevenhuizen herinner ik me. Meneer Zevenhuizen bezat een Citroën Traction Avant waarmee hij mijn ouders en mij naar de Veluwe reed, alwaar we een weekje in zijn caravan mochten kamperen.

Op de Postjeskade ben ik, toen ik net kon lopen, door één van de zeldzame automobielen aangereden.

Verder heb ik vage herinneringen aan de kleuterschool in de buurt waar ik in de klas zat bij ene juffrouw De Bunje(?).

Op mijn 3e verjaardag mocht ik uiteraard trakteren. Daartoe hadden mijn ouders mij een houten kruiwagentje, gevuld met snoepzakjes gegeven, waarmee ik naar de kleuterschool moet hebben gelopen.

Op mijn verjaardag met kruiwagen vol snoepzakken naar de kleuterschool Foto: collectie Joost van Ingen

In de loop van 1956 verhuisde ik met mijn ouders naar Santpoort.

De Postjeskade rond de bevrijding in mei 1945 Foto: Collectie Joost van Ingen

Links op de foto mijn vriendje Peter Hompes; mijn broer Marc in het wandelwagentje op de voorgrond, 1955 Foto: Collectie Joost van Ingen

Joost van Ingen in 2012

Sabine Tromp

Herinneringen

Wat een mooie foto's.  Mijn opa en omi Tromp woonden vanaf eind jaren 30 tot eind jaren 70 van de vorige eeuw op 189 huis. Mijn vader en zijn broers zijn daar opgegroeid en hebben veel verhalen verteld over de jaren in en vlak na de oorlog en over de bijzondere bekende en minder bekende bewoners van de Postjeskade. Zelf kwam ik in de jaren 60 en 70 bijna wekelijks op zaterdagmiddag soep eten of broodjes met, door mijn omi zelf gepelde, garnalen eten. Mooie herinneringen!

Ron Dijkstra

Re: Postjeskade

T van Genne:
Ik kan me nog herinneren dat ik met mijn ome Bertus mee mocht met zijn rondje.Ome Bertus was groentenman en reed een ronde met zijn paard en wagen vanuit de Bellamie straat zo n beetje Jacob van Lennepstraat, Postjes kade etc.Ik mocht dan de groente en aardappelen bestellingen naar boven brengen.Kan me nog de moeder van Eddie PG herinneren,Wilfred volgens mij heettte ze Pietersgraafland vandaar PG,het maakte toch wel indruk op me als jongen van rondom 12 dat het familie was van de doelman van het nederlands elftal.Als amsterdammer afkomstig uit amsterdam west had je toch geen interesse in feyenoord en aj dinges uit oost,met een buurjongen als Jan Jongbloed waren we DWS ers Het macht gein flaus aus,we hadden lol.

hahaha ik kom uit de baarsjes 37 maar ben fervent feyenoordsupporter!dws ok dat begijp ik maar ajadinges n ee totaal ook niet amsterdams!Feyenoord till i die!lol

Onno Kieft

Santpoort

Hallo Joost.
Ben jij de Joost van Ingen uit de Jagtlustlaan? Dan hadden jullie een modeltrein op zolder staan.En als een van de eersten TV.

Wilfred Maurits

Re: Postjeskade

T van Genne:

Inderdaad mocht ik af en toe een stuk meerijden met de groenteman. Wat betreft Eddie PG die had ook nog een broer Pieter die woonde nog wel op de Postjeskade 129 III maar Eddie zelf was toen al niet meer thuis wonend.
Ik woonde onder ze!op II

T van Genne

Postjeskade

Wilfred Maurits

Hr

Dit zijn leuke fotos. Het leuke is dat ik er op sta naast Joost. Ik ben degene met de houtjestouwtjes jas zie foto "Op mijn verjaardag met kruiwagen vol snoepzakken naar de kleuterschool"
Wij woonde op de Postjeskade 129 II boven ons woonde de familie Schrijver en daarboven de ouders van Eddie Pieterschraafland (doelman Feyenoord)
gr Wilfred Maurits

Annemiek en Theo (Th.G.M.) van waard

De zichtbare jongen

Hoi Joost, mooie foto's ! Dank voor je mail.
Het boek van Bernlef "De onzichtbare jongen"geeft ook een goed tijdsbeeld van het grijze na-oorlogse Amsterdam.

Groet, Annemiek van Waard-Brinkman

Joop Komen