Prachtige buurt

Wij speelden op dijken en op de rolschaatsbaan

De huidige situatie Jan van Duivenvoordestraat De verdwenen rolschaatsbaan... De verdwenen rolschaatsbaan... Door: Jeroen Schuyt

Wat een mooie herinneringen! Ik ben geboren in 1960 op nummer 12 van de Jan van Duivenvoordestraat, en zijn later verhuisd naar nummer 14, één portiek verder omdat daar een kamer meer was.
Die dijk was magisch destijds, en ook de rolschaatsbaan. Altijd scheuren met de door mijn pa gemaakte kar, op luchtbandjes afkomstig van een invalidewagen, en een heuse rem! Ik stal de show ermee op het plein en was er super trots op! Ik heb er mijn hele jeugd gewoond, van 1960 tot 1984. Ben onlangs nog eens wezen kijken en de buurt stemde mij verdrietig, totaal verloederd en weinig meer van te herkennen helaas. Wellicht dat iemand mij nog kent, of mijn zus, Jacqueline, de Schuytjes hebben ook nog wel wat roering gebracht in de buurt! Leuk als iemand ons nog herkent, reakties zouden leuk zijn!
Bijgaand een fotootje van mijn zus op de step aan de rand van de rolschaatsbaan, waarschijnlijk omstreeks 1962.

Bekijk meer afbeeldingen

Rolschaatsbaan Jan van Duivenvoordestraat Mijn zus op de step, ongeveer 1962 De "heilige" rolschaatsbaan!...

Jip Bieräugel

Ik ben Jip Bieräugel, geboren in 1957  Sam van Houtenstraat 275-iii. Jacqueline zat bij mij in de klas op de Timotheusschool aan de Lodewijk van Deijsselstraat en later ook op CSG Pascal aan de Lelylaan. Het was een erg aardig meisje, in mijn herinnering. Volgens mij was haar nichtje Inge Boering, die ook bij ons in de klas zat. Verder woonde Jeannette Kuikman ook in de Jan van Duivenvoordestraat. Andere klasgenoten waren Marcel Valk, Jan Bongastraat, Rob Schaacke, Sam van Houtenstraat, Paul van Kamerijk. Colijnstraat.  De school bestaat nog, dwz de naam, maar zit in nieuw gebouw in de SvHstraat.

Ik vond Geuzenveld een prettige buurt met veel groen en afwisseling. Naarmate je ouder werd ging je steeds meer ontdekken, eerst op de autoped en later op de fiets. Ik vond het prettig om op zomeravonden rond te fietsen en steeds andere straatjes en hofjes te vinden. Mijn broer, 12 jaar ouder, vertelde me dat hij het vreselijk had gevonden om in 1956 of 1957 vanuit de Jan Evertsenbuurt naar Geuzenveld te verhuizen, maar ik wist niet beter en het was mijn buurt.

Heel af en toe ga ik nog weleens terug en verbaas me dan over alle veranderingen. Gewoon met bus 21 van het CS naar de eindhalte. Onze flat staat er nog, maar er zit nu een verdieping op en er is blijkbaar een lift. In onze tijd moest je trappen lopen en ook het luikje van de boodschappenlift op elke overloop is nooit open gemaakt. De bakstenen bordessen  naar alle trappenhuizen waren in de winter soms spiegelglad.

Ik heb van 1957 tot 1981 in hetzelfde huis gewoond, maar ben toen uit huis gegaan en woon inmiddels in Alkmaar. Mijn ouders zijn halverwege de jaren 80 naar Holendrecht gegaan en nu woont mijn hele, kleine, familie in Diemen en Nellestein.

Ik schrik wel als ik het op tv of in de krant gaat over achterstandswijk Geuzenveld, want dat was het in mijn herinnering niet. Niet dat het nou de Apollobuurt was, maar ondanks de inderdaad hier en daar beroerde bouw was het toch geen achterbuurt.

Willem Roest

Ook gweoond

Per toeval kwam ik deze site tegen. En natuurlijk ook dit plaatje. Ik heb daar gewoond vanaf 1960. Kwam uit Gelderland, Doetinchem. Mijn vader werkte bij de Geldersche tramwegen. Vandaar de bus die daar geparkeerd stond Wij woonden op nummer 14 1 hoog. Ook heb ik vele goede herinneringen aan deze straat. Maar zoals dat gaat, je raakt al je vrienden en vriendinnen uit het oog. Wie bij mij nog goed in het geheugen staan zijn de fam. Grasman en van Damme. En natuurlijk de fam. Blankenstijn, mijn latere mentor bij de Ptt.

Willem Roest

Re: re: Prachtige buurt

Okko Steensma:
Leuke reactie Jeroen,
Ik heb jou en je zus niet gekend. Wellicht zijn we elkaar weleens tegengekomen tijdens het spelen.
Wel kende ik de twee vrienden Aard en Ronnie die volgens mij in het eerste portiek (zie foto: achter de auto) woonden. En er was ook nog een lange jongen die volgens mij al in de puberleeftijd was. Hij heette Johan. Ik zie hem nog voor me. Hij droeg een bril en was netjes gekleed. Op het hoekje van de straat (waar die mensen staan te praten op de foto) stond altijd altijd een blauwe golfplaten Renault HY bus geparkeerd van de Gelderse Tramweg Maatschappij. Verder blijf ik het zonde vinden dat de rolschaatsbaan verdwenen is.

Dat is ook toevallig, die bus was van het bedrijf waar mijn vader bij werkte. En wij woonden op nummer 14, 1 hoog.De fam. Roest met 4 kinderen. Lida, Willem, Cisca en Gerda. Het Fiatje 500 wat je op de foto ziet was volgens mijn van de fam. van Damme op nummer 12.

Jeroen Schuyt

Dank je Okko, maar volgens mij moet je mijn zus wel kennen.... Ronnie was denk ik Ron Schipper die je bedoelt? Hij had een broer Rob en een zus Mieke. De naam Johan zegt mij niets. Aard wel, maar weet zijn achternaam niet meer. Op twee hoog in dat portiek op de hoek woonde ene Dirk, beetje de "rat" van de straat!... Hij schreeuwde altijd over een meisje waar hij stapel op was die Loes heette: Loes-anteremantos-poes, Loes-hoes-aranto poes!!!. Wat het betekende weet ik nu nog steeds niet maar wel dat ie het heel raar en snel zei, ik ben dat nooit vergeten!...
Die bus, als dat een HY was moet het een Citroen geweest zijn, geen Renault....

Okko Steensma